Здається мені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Здається мені

3019
З 25 червня 2009 р. в Україні діє заборона на ведення грального бізнесу. Відповідний Закон №1334 “Про заборону грального бізнесу в Україні” Верховна Рада прийняла 15 травня поточного року. Згідно з рішенням парламенту, Закон буде діяти до прийняття спеціального законодавства, що передбачає право ведення грального бізнесу в спеціально створених гральних зонах. Однак надій на те, що гральні заклади відновлять свою діяльність у тих же, що й раніше приміщеннях у місцях масового скупчення народу, мало. Тому БІЗНЕС вирішив з'ясувати, що буде із приміщеннями, що звільнилися, кому цікаві ці площі і чи не спровокує їх викид на ринок зниження орендних ставок у сегменті стріт-рітейлу.
У теорії
Сьогодні ніхто не береться назвати точний обсяг площ, що звільняються суб'єктами грального бізнесу. Єдиним методом його оцінки є підрахунок виходячи із загальної кількості офіційно зареєстрованих гральних закладів і середнього розміру орендованої ними площі. Зокрема, за словами Наталі Долгової, директора з маркетингу компанії “Аврора Девелопмент”, згідно з узагальненими оцінками, площа приміщень, що займалися гральними закладами, по Києві становить 150-400 тис.кв.м, по Україні - 1-1,1 млн кв.м, і це без урахування нелегальних закладів.
Однак говорити, що після заборони грального бізнесу всі ці площі будуть викинуті на ринок, поки рано. Адже частина грального бізнесу, хоче того влада чи ні, або поступово йде в тінь, або перепрофілюється. Наприклад, власники гральних закладів відкривають на їхньому місці інтернет-кафе, розважальні клуби тощо. “Тому загальний обсяг приміщень, які будуть викинуті на ринок, насправді не настільки великий”, - вважає Долгова.
На думку фахівців ринку нерухомості, так як гральні заклади розташовувалися, як правило, у місцях жвавих пасажиро- та автомобільного потоків, вони можуть бути затребувані як мережевими, так і приватними торговцями. “На площі, що звільнилися, можуть прийти мережі продовольчих, фармацевтичних супермаркетів, магазини самообслуговування, що мають в асортиментах парфумерію, косметику, предмети гігієни, побутову хімію, госптовари тощо”, - вважає Віталій Бойко, директор консалтингової компанії “Українська торговельна гільдія”.
У той же час експерти сходяться на думці, що ажіотажного попиту на приміщення, у яких раніше розміщувалися гральні заклади, не буде. “Не думаю, що тут виникне великий ажіотаж, тому що розширення торговельних мереж пов'язане не з кількістю вільних приміщень на ринку, а зі стратегією розвитку мережі і її поточним фінансовим становищем”, - відзначає п. Долгова. До деякої міри з нею солідарний і Олександр Подгорний, директор департаменту розвитку ІДК “Каскад”: “Конкуренції як такої на ринку оренди нерухомості зараз немає. Можна легко знайти те, що вас цікавить. Проїжджаючи по центру, ми бачимо безліч оголошень зі словом “здам”, тоді як раніше, щоб найняти приміщення, власника потрібно було шукати і зацікавлювати ціною”.
Надій на те, що гральні заклади відновлять свою діяльність у тих же, що й раніше приміщеннях, мало
Ступінь доступності
Експерти відзначають, що головними претендентами на площі, що звільнилися, стануть мережеві або окремі торговці, яким оренда невеликих приміщень у центрі міста була раніше не по кишені, тому що за прибутковістю їх бізнес значно поступається гральному. Тепер же орендні ставки на такі приміщення будуть переглянуті, і в операторів з'явиться реальний шанс стати власниками бажаних площ. “Безумовно, орендні ставки трохи знизяться. Але обумовлено це буде не стільки викидом на ринок площ, скільки зміною функціонального призначення приміщень”, - констатує Наталя Долгова.
Це пояснюється тим, що сьогодні орендні ставки для підприємств грального бізнесу перебувають у верхньому ціновому сегменті - як для орендарів, що займаються найбільш прибутковим бізнесом. “Зрозуміло, що якщо дані приміщення будуть перепрофільовані під торговельні точки, і тим більше під заклади громадського харчування, вартість оренди для них буде знижена”, - говорить фахівець. Відзначимо, що зараз, за даними експертів, орендні ставки в автономних магазинах у центральних районах столиці стартують із $80 за 1 кв.м на місяць, тоді як на околиці - з $10 за 1 кв.м на місяць.
Пропозиція
Відзначимо, що, незважаючи на прогнози експертів щодо зниження орендних ставок на приміщення, які використовувалися гральним бізнесом, деякі потенційні орендарі скаржаться, що власники цих площ знижувати ціну не поспішають. “До нас майже щодня надходять пропозиції про оренду приміщень - як від власників мереж грального бізнесу, так і від одиничних власників приміщень, у яких розташовувалися об'єкти грального бізнесу. Однак у деяких з них занадто завищені запити відносно орендних ставок”, - відзначає Максим Раскін, операційний директор групи компаній “Алло”.
За його словами, мережа вивчає пропозиції приміщень із найкращою локацією та оптимальними орендними ставками для ведення бізнесу. У центральній частині Києва прийнятний для “Алло” рівень орендних ставок - 500-600 грн. за 1 кв.м на місяць.
У свою чергу, деякі рітейлори, щоб не упустити гарні приміщення, не чекають пропозицій від їхніх власників і самі ведуть моніторинг і займаються пошуком. “Ми перебуваємо в процесі переговорів: розглядаємо та оцінюємо пропозиції. Також самостійно шукаємо приміщення, що звільнилися від залів ігрових автоматів. У найближчому майбутньому сподіваємося знайти найбільш підходящі варіанти”, - говорить Ольга Шевченко, директор з продажів ТОВ “Омега” і ТОВ “РУШ”.
За її словами, компанії вже надходили пропозиції від казино “Роял Флеш”, однак приміщення не пасують мережі - невелика площа. “Зараз ринок нерухомості значно багатший цікавими для орендарів пропозиціями, ніж рік тому. І додаткове одночасне вивільнення великої кількості гарних торговельних приміщень ще більше посилить конкуренцію серед орендодавців. Представникам рітейлу така ситуація тільки на руку”, - вважає Дмитро Шевченко, директор з маркетингу ТОВ “Руш” і ТОВ “Омега”.
У свою чергу, Вікторія Гнаток, директор з маркетингу мережі магазинів Prostor, розповіла, що компанія вже відкрила в Дніпропетровську в приміщенні, яке раніше займав зал ігрових автоматів, свій ювілейний 100-й магазин. Правда, вона підкреслила, що заборона на гральний бізнес істотного впливу на плани щодо розвитку мережі Prostor не мала - компанія і без цього проробляє всі можливі пропозиції на ринку торговельної нерухомості, у тому числі і від власників колишніх гральних закладів. “В 2009 р. мережа не планувала припиняти розвиток, і за результатами першого півріччя ми вже відкрили 17 магазинів. Зараз мережа нараховує 101 магазин”, - констатує Гнаток. Вона також відзначає, що, хоча більшість приміщень, раніше зайнятих гральними закладами, є “ласими шматочками” для рітейлорів, навряд чи сьогодні роздрібні оператори будуть відкривати магазини тільки заради збільшення кількості торговельних точок. На перше місце в період кризи для них вийшли рентабельність і прибутковість як бізнесу в цілому, так і кожного окремо взятого магазину. Відкривати заздалегідь збиткові магазини, яким необхідно чимало часу для виходу на точку беззбитковості, - нині недозволенна розкіш для рітейлора.
У той же час столичні мережі, схоже, ризикувати не бояться. Наприклад, мережа книгарень “Пятнашка” уже орендувала в Києві близько 10 приміщень, у яких раніше розміщувалися гральні зали площею 35-250 кв.м. “У деяких з них уже відкриті наші магазини. У деяких, зокрема в приміщенні площею 250 кв.м, ще ведуться ремонтні роботи”, - повідомив Костянтин Климашенко, власник мережі “Пятнашка”. Він також розповів, що задумував розвиток мережі ще раніше, однак він збігся саме із закриттям гральних закладів. Відповідаючи ж на запитання щодо орендної ставки по приміщеннях, п. Климашенко відзначив, що вона в 1,5-2 рази нижча, ніж була для підприємств грального бізнесу.
У кожному разі, відзначають експерти, говорити про те, що крапка на гральному бізнесі поставлена й “ігровики” поспішають вивільняти свої приміщення, ще рано. Зрештою в розвиток цього бізнесу були вкладені великі гроші, інвестиції необхідно якимось чином окупити. “Іде розробка різних схем “вуалювання” цієї діяльності, а також пошук методів для продовження функціонування в правовому полі, - говорить Наталя Долгова. - Крім того, так як механізм державного і правового регулювання даного питання в Україні недосконалий, великі компанії, а тим більше ті, для яких гральний бізнес - профільний вид діяльності, думаю, будуть боротися за свої права. У тому числі й у судовому порядку”.
Експерт - про орендні ставки
Наталія Миколайчук, старший агент відділу торговельної нерухомості компанії DTZ
- Найбільш затребувані в Києві - приміщення стріт-рітейлу на Хрещатику, куди прагне потрапити будь-який рітейлор, особливо відкриваючи свій перший, флагманський магазин в Україні. Відповідно, у них найвищі ставки - на приміщення площею 100-200 кв.м вони коливаються в діапазоні $80-170 за 1 кв.м, залежно від розташування на самому Хрещатику.
Ставки на приміщення на інших центральних вулицях Києва - Б.Хмельницького, Володимирській, Великій Васильківській - значно нижчі і становлять $50-80 за 1 кв.м. Говорячи про “спальні” райони Києва, ми розуміємо, що тут рітейлорам більш вигідно займати площі в торгових центрах, тому середні ставки на окремі приміщення тут порівняно низькі - $20-40 за 1 кв.м.
Тетяна Стойко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас