Футбольні готелі заморожені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Футбольні готелі заморожені

Казна та Політика
925
Такі дані дослідження консалтингової компанії Knight Frank в Україні. За півроку в столиці не відкрився жоден новий готель. При цьому аналітики реально до кінця року оцінюють шанси появи тільки одного готелю Intercontinental, запуск якого планується 22 серпня.
За даними Knight Frank в Україні, зараз лише один об'єкт із безлічі споруджуваних готелів наближається до свого завершення - Intercontinental "Золоті Куполи" 5 зірок. За першу половину 2009 р. нових проектів у сегменті готельної нерухомості Києва анонсовано не було. Крім того, більш ніж на 70% об'єктів, зведення яких було почато в минулому році, спостерігається припинення робіт.
"Міжнародні готельні оператори, підписуючи договори на управління об'єктами, ретельно підходять до вибору місцевих партнерів. На даний момент, внаслідок економічного спаду та обмеженості фінансових ресурсів, українським девелоперам складно гарантувати завершення проектів вчасно і в повному обсязі. Імовірне ускладнення економічної ситуації в Україні загрожує реалізації готельних проектів в 2009 р., що може позбавити державу прав приймати Євро-2012, найбільшого "двигуна" розвитку готельного сегмента за останні роки", - відзначають аналітики Knight Frank у піврічному звіті. І прогнозують, що існуючі тенденції на ринку Києва в сегменті готельної нерухомості збережуться до кінця 2009 р. Значних змін рівня заповнюваності в діючих готелях столиці не очікується, як не очікується і вагомих змін у їхній ціновій політиці.
"Зараз реалізація більшості готельних проектів, як і проектів в інших сферах комерційної нерухомості, відкладена. З поправкою на нинішню кризу реалізація проектів затримається як мінімум на один-два роки. З нових проектів міжнародних операторів, які можуть бути побудовані в перспективі найближчих років: готель Intercontinental (вул. В. Житомирська, 2-а) - у третьому кварталі 2009 р., а також готелі Fairmont (вул. Набережно-Хрещатицька, 1-а) і Holiday Inn (вул. Антоновича, 79). Низка девелоперів планує (і анонсує) ввести свої готельні проекти до 2012 р., але реально оцінюючи строки будівництва, обсяги, а також можливість фінансування, ці заяви виглядають як надзвичайно оптимістичні", - відзначає керуючий директор компанії Colliers International в Україні Юрій Нартов.
В Knight Frank підрахували, що зараз у столиці - 125 діючих готелів із загальним номерним фондом 9212 номерів. За статистикою мерії, у Києві - 18,4 тис. місць у готелях. До футбольного чемпіонату Євро-2012 ця кількість повинна вирости до 368,9 тис. місць (частина з них потім перекваліфікується на житло). Згідно зі схемою розміщення готелів у Києві до 2012 р. у місті повинні побудувати 55 готелів на 13169 номерів (п'ять зірок - 15 готелів, чотири зірки - 24 готелю, три зірки - 14 готелів, дві зірки - два готелі). Так столична влада хоче одержати 30 тис. місць у готелях. Теоретично необхідно здати в експлуатацію до 2012 р. близько 750 тис. кв. м житлової площі. Тобто щорічно будувати близько 190 тис. кв. м.
Однак ці цифри були прийняті чиновниками на початку 2008 р. і без усякої корекції на кризу. Фактично мерія просто включила до списку готелів, що приймають Євро, плани готельєрів і міжнародних операторів закінчити свої проекти в 2012 р. Зараз компанії, що будують готелі, офіційно мовчать. Неофіційно розповідають, що криза, відсутність позикового фінансування, та й падіння попиту на готелі сильно скоригували їхні плани. "Ми витрачаємо на відкриття готелю мільйони доларів. А київська влада, як і влада всієї країни, дотепер не розуміє, що кілька тижнів футбольного чемпіонату нічого не вирішують. Це не той прибуток, який може змусити нас витратити мільйони. Поки економічні прогнози досить нерайдужні. Так що будувати ми будемо так, як нам вигідно, і ні Україна, ні Євро-2012 тут ні при чому", - розповів на правах анонімності топ-менеджер великого готельного оператора, що побажав залишитися неназваним.
Юрій Нартов стверджує, що на даний момент жодна з мереж, що раніше заявила про відкриття готелів в Україні, привселюдно не відмовилася від планів. Хоча в цілому є ознаки деякого зменшення активності мереж у країні, кілька проектів були заморожені через відсутність фінансування. "Сьогодні міжнародних готельєрів стримують ризики країни, відсутність фінансування, а також дефіцит якісних девелоперських проектів розвитку готелів у нас у країні. Але не можна однозначно сказати, що плани готельних операторів сильно змінилися відносно України. Девелопери та готельєри раніше виважено приймали рішення щодо відкриття готелів в Україні, беручи до уваги той факт, що готельний бізнес - довгострокова інвестиція. Як і колись, ненасиченість ринку, а також потенціал зростання країни в середньостроковій і довгостроковій перспективі є основними факторами, які залучають міжнародних операторів в Україну", - розповів Нартов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас