Путін відправляється в Анкару, щоб вмовити Туреччину взяти участь у "Південному потоці" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін відправляється в Анкару, щоб вмовити Туреччину взяти участь у "Південному потоці"

Енергетика
416
Головною темою зустрічі Володимира Путіна і Реджепа Тайіпа Ердогана в Анкарі стануть енергетичні питання, розповів співробітник апарату російського уряду. Акцент буде зроблений на газі, говорить він: "Співробітництво в газовій сфері з Туреччиною буде розширюватися. Мова йде про відновлення всіх договорів по західному маршруту, збільшення гілки "Блакитного потоку", подальше співробітництво в рамках "Південного потоку".
Росія сподівається на співробітництво з Туреччиною в реалізації "Південного потоку", відзначив учора міністр енергетики Сергій Шматко після переговорів з турецьким колегою Танером Йилдизом: "Це проект світового масштабу. Ми сподіваємося, що ... будемо рухатися разом і співробітничати з Туреччиною".
Принципово важливим для Росія є обговорення з Туреччиною і конкуруючого з "Південним потоком" проекту - трубопроводу Nabucco, по якому газ із Каспійського регіону повинен поставлятися в Європу в обхід Росії, впевнений директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.
Туреччина вже поставила підпис під угодою щодо Nabucco - разом з Австрією, Угорщиною, Болгарією і Румунією. Але Москва може спробувати схилити Анкару на свій бік, запропонувавши їй співробітництво в рамках "Південного потоку". Один з варіантів проекту передбачає проходження частини газопроводу по турецькій території Чорного моря, говорив у липні віце-прем'єр Ігор Сєчін.
Однак Анкара поки не квапиться приєднуватися до російської газової коаліції. Ступінь участі в проекті визначать "майбутні переговори", заявив Йилдиз.
"Принциповий момент переговорів щодо "Південного потоку" і Nabucco - час", - відзначає Корчемкін. Контракти на постачання газу по Nabucco учасники проекту повинні підписати лише наприкінці року. Якщо Росії вдасться заручатися підтримкою Туреччини в "Південному потоці", це може загальмувати реалізацію Nabucco, додає Корчемкін. Оскільки Nabucco і "Південний потік" - прямі конкуренти, гра на випередження і визначить статус кожного із проектів, відзначає Аджар Куртов з Інституту стратегічних досліджень: "Фактично газопровід - це інструмент геополітики". В остаточному підсумку рішення Туреччини буде залежати від розміру доходів, який вона може одержати від того або іншого проекту, вважає Корчемкін.
Але газ стане не єдиною темою переговорів. Планується підписати кілька угод, у тому числі щодо нафти та атомної енергетики, двосторонньої торгівлі, говорить Шматко. Точна кількість угод буде визначена до четверга, знає джерело в російській делегації: "Мінімум їх буде шість, максимум - 11". Так, Росія і Туреччина планують підписати міжурядову угоду про співробітництво щодо нафтопровідного проекту Самсун - Джейхан і будівництва атомної електростанції в Туреччині, яке Анкара планує завершити до 2012 р. Росія може стати постачальником нафти для нафтопроводу Самсун - Джейхан, заявив Йилдиз.
Заручившись підтримкою Туреччини, Росія може вирішити проблеми, що виникли у відносинах з Болгарією, вважає Куртов. Новий уряд Болгарії оголосив мораторій на всі великі енергетичні угоди, у першу чергу на "Південний потік" і нафтопровід Бургас - Александруполіс. Пропонований варіант нафтопроводу Самсун - Джейхан є альтернативою проекту Бургас - Александруполіс: сам факт переговорів з Туреччиною вже може вплинути на позицію Болгарії, відзначає Дмитро Ширяєв з "Фінекспертизи". У числі плюсів проекту Самсун - Джейхан - використання готової інфраструктури на частині траси, каже він.
Потужність Nabucco - 31 млрд куб. м газу на рік, вартість - близько 8 млрд євро; план запуску - 2014-2015 рр. Потужність "Південного потоку" - до 63 млрд куб. м на рік, план запуску - 2015 р., вартість - до 25 млрд євро. Потужність Бургас - Александруполіс - 35-50 млн т на рік, вартість остаточно не визначена (не менше 1-1,5 млрд євро), план запуску не розкривається.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас