ІСІ поки не йдуть у валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ поки не йдуть у валюту

Валюта
929
Компанії з управління активами можуть перевести частину коштів своїх фондів у валюту.
Однак поки вони не збираються цього робити, оскільки прогнозують відносно невелику девальвацію.
У липні гривня на безготівковому ринку девальвувала на 3,8%. На піку ослаблення національної валюти досягало 5,1%. Зокрема, 1 липня за один долар платили 7,76 грн., а 29 липня - 8,16. Восени, у рамках другої хвилі економічної кризи, прогнозується подальша девальвація гривні.
Проте КУА поки не збираються переводити активи своїх фондів у ВКВ. "Теоретично це цілком можливо. Однак, як ми знаємо, практика є критерієм істини. Отож, практика свідчить про те, що в цей час прозорої та абсолютно легальної схеми роботи ІСІ з валютними цінностями не існує. Є спроби використовувати різні сірі схеми, які можуть працювати за умови, що відповідні регулятори будуть закривати на це очі. Ми ці схеми не використовуємо", - розповів президент КУА "КІНТО" Сергій Оксанич.
Законодавство не забороняє ІСІ мати в активах валюту, підкреслив керуючий активами Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко. Але Parex навряд чи буде переводити активи в іноземну валюту, оскільки це сполучено з великими процедурними труднощами.
Оксанич розповів, що теоретична можливість переведення активів в окремі валютні позиції існує. Вона, зокрема, стосується двох випадків. Перший - це відкриття депозитних рахунків в іноземній валюті, у межах загального обмеження на банківські вклади. Другий - придбання цінних паперів іноземних емітентів (до 20% загальної вартості активів).
По першому варіанту закон "Про інститути спільного інвестування" допускає, що активи фонду можуть складатися з коштів, у тому числі в іноземній валюті. Наприклад, ВКВ може надходити на рахунок ІСІ від іноземних інвесторів, які перераховують її в оплату придбаних цінних паперів ІСІ. Крім того, закон установлює, що для формування власних активів фонди можуть купувати іноземну валюту через банківські установи, що мають відповідну ліцензію.
"Однак, незважаючи на наявність прямої норми, НБУ не визначив своїми нормативно-правовими актами порядок придбання іноземної валюти для ІСІ. Тому такі кошти можуть бути придбані за наявності відповідного зовнішньоекономічного контракту", - підкреслив Сергій Оксанич.
Другий варіант також має свої труднощі. Для купівлі цінних паперів іноземних емітентів на міжнародних ринках потрібно одержати валютну ліцензію НБУ під конкретний договір купівлі-продажу цих паперів. Також існує проблема підтвердження прав власності на придбані папери в депозитарній системі України і їх зберігання в одному банку-хоронителі.
"Наша країна поки не має прямих кореспондентських зв'язків з депозитарними установами провідних країн світу, тому відбити в системі депозитарного обліку права власності на цінні папери, куплені на ім'я ІСІ за кордоном, практично неможливо. Але навіть установленню такої можливості перешкоджає норма, згідно з якою всі активи ІСІ повинні зберігатися тільки в одному банку-хоронителі", - відзначив президент "КІНТО".
Єдиним винятком із цього правила може слугувати можливість купити на ПФТС єврооблігації. 16 червня КУА "Всесвіт" придбала через біржу в інтересах відкритого НПФ "ВСЕ" євробонди України. Директор КУА Ярослав Савченко розповів тоді, що проведення угоди стало можливим завдяки тісній взаємодії КУА, банку-хоронителя пенсійного фонду і Національного депозитарію, який підписав необхідні міжнародні договори про кліринг і розрахунки.
За словами Дударенка, усі, хто хотів перевести активи у валюту, вже зробили це. Зараз же це переведення майже вже не має сенсу. "Не виключено, що ІСІ будуть переводити якусь частину активів у валюту, а деякі, хто мав достатню ліквідність у фонді, у принципі, зробили це вже давно. Ми не очікуємо, що гривня девальвує за рівень 9 грн./$1. Тобто падіння гривні навряд чи складе більше, ніж 10%, що не є критичним. Інвестування в деякі акції виглядає більш привабливим", - вважає експерт.
Як вважає Оксанич, найкращим способом захисту як від девальвації, так і від інфляції, є диверсифіковане інвестування в ринок акцій. "Це підтверджує досвід і статистика останніх ста років діяльності фондового ринку. Саме інфляція є одним з факторів зростання світових фондових індексів. Особливо це стосується країн з перехідною економікою, до яких належить й Україна", - підкреслив він.
На думку Сергія Оксанича, чим більше інфляційних і девальваційних проблем виникає на ринках, що розвиваються, тим більшим у перспективі трьох-п'яти років виявляється відрив у прибутковості ринку акцій від доходів по банківських депозитах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас