Група депутатів з БЮТ, НУ-НС і ПР пропонує продовжити на півроку 13%-ве додмито на імпорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Група депутатів з БЮТ, НУ-НС і ПР пропонує продовжити на півроку 13%-ве додмито на імпорт

Казна та Політика
779
Продовжити дію тимчасової цільової надбавки до ставок ввізного мита в розмірі 13% митної вартості, застосовуваної при імпорті м'яса, спиртних напоїв і цілої низки промтоварів, пропонують депутати трьох найбільших фракцій парламенту.
Відповідний законопроект депутатів Миколи Присяжнюка (Партія регіонів), Євгена Сігала (БЮТ) і Андрія Давиденка (Наша Україна-Народна самооборона) зареєстрований у Верховній Раді та оприлюднений днями.
Згідно з ним, пропонується внести поправки в прийнятий 4 лютого цього року закон і встановити мінімальний термін введення тимчасової цільової надбавки 12 місяців, тоді як сьогодні він становить шість місяців.
У список імпортованих товарів внесені морожена яловичина, свіжа, охолоджена та морожена свинина, м'ясні субпродукти і сало, сосиски, ковбаси, м'ясні консерви, готова або консервована риба та ракоподібні, ікра, вино, лікери, вермути і міцні спиртні напої, етиловий спирт.
Крім того, у цей перелік увійшли також кам'яне вугілля, килими, трикотажні полотна, одяг, білизна, взуття і капелюхи, печі, опалювальні казани, легкові та вантажні автомобілі, автобуси, кухонні плити, газові колонки, насоси, вентилятори і витяжки, холодильники та морозильники, електричні водонагрівачі, побутові електромашини.
Як повідомлялося, прийнятий у лютому закон надавав Кабінету міністрів право зменшити розмір тимчасової цільової надбавки, чим уряд скористався, знизивши її до нуля майже для всіх товарів, за винятком автомобілів і холодильників, при імпорті яких продовжують стягуватися додаткові 13%.
Конституційний суд пізніше визнав неконституційним делегування таких повноважень Кабінету міністрів, однак уряд і Держмитслужба роз'яснили, що тимчасова цільова надбавка в розмірі 13% продовжує застосовуватися лише відносно автомобілів і холодильників.
Рішення про таке обмеження імпорту розкритикували міжнародні фінансові організації, а Світова організація торгівлі (СОТ) зажадала скасувати його. Термін дії 13% тимчасової цільової надбавки минає 7 вересня, і уряд розраховує, що це дозволить Україні уникнути санкцій з боку СОТ і її членів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас