СБУ викрила злочинну схему виведення 250 млн. грн. з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ викрила злочинну схему виведення 250 млн. грн. з України

Кримінал
2514
У Києві співробітниками СБ України викрита схема діяльності організованого злочинного угруповання, яке здійснювало вивід безготівкових коштів в офшорні зони Південної Америки та забезпечувало розрахунки за імпортні промислові і продовольчі товари, які завозяться в Україну контрабандним шляхом.
Як повідомили УНІАН у прес-центрі ГУ СБУ в м. Києві та Київській області, з'ясувалося, що послугами зловмисників користувалося кілька великих суб'єктів господарювання із усіх регіонів країни. Тільки в серпні - вересні ц.р. за допомогою протиправної схеми на рахунки офшорних компаній на Кайманових островах намагалися перевести 250 мільйонів гривень.
Встановлено, що четверо жителів Києва (у віці від 25 до 40 років, з економічною і юридичною освітою), використовуючи паспорти та ідентифікаційні коди громадян України, створили мережу майже зі ста фіктивних фірм. На розрахункові рахунки цих фантомів клієнти-замовники переводили безготівкові гривневі гроші як оплату за неіснуючі рекламні послуги, маркетингові дослідження, ремонтні роботи. Надалі ці кошти конвертувалися під видом проведення «безтоварних» операцій і на підставі підроблених зовнішньоекономічних контрактів перераховувалися на рахунки фірм, які зареєстровані в офшорній зоні.
Задокументовані співробітниками СБУ матеріали були передані згідно зі ст. 97 (обов'язковість прийняття заяв і повідомлень про злочин і порядок їх розгляду) Кримінально-процесуального кодексу України в прокуратуру Печерського району м. Києва, яка порушила кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) і ч. 1 ст. 366 (службова підробка) Кримінального кодексу України.
З метою припинення протиправної діяльності злочинного угруповання в рамках кримінальної справи на підставі санкції суду співробітниками СБУ в Києві проведено 6 одночасних обшуків в офісних і житлових приміщеннях.
У результаті проведених обшуків виявлено і вилучено 3 сервера, 16 ноутбуків і 6 комп'ютерів, обладнаних системою банк-клієнт, декілька кліше для виготовлення печаток з реквізитами іноземних фірм, 10 печаток офшорних компаній, фінансово-господарча документація комерційних структур, які мають ознаки фіктивності, а також підроблені зовнішньоекономічні контракти на серпень - вересень на загальну суму 250 мільйонів гривень.
У цей час спільна слідчо-оперативна група ГУ СБУ в м. Києві та Київській області і прокуратури здійснює комплекс заходів щодо притягнення до відповідальності функціонерів злочинного угруповання. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками здійснення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, здійснене організованою групою або в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас