НБУ: Збільшення у липні ц.р. платежів за зовнішніми борговими зобов'язаннями відбилось на зростанні попиту на валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Збільшення у липні ц.р. платежів за зовнішніми борговими зобов'язаннями відбилось на зростанні попиту на валюту

Валюта
794
Збільшення в липні ц.р. планових платежів вітчизняних підприємств і банків за їхніми зовнішніми борговими зобов'язаннями відбилося на зростанні попиту на валюту на міжбанківському ринку.
Про це говориться в повідомленні Національного банку України.
"У липні спостерігалося збільшення планових платежів вітчизняних підприємств і банків за їхніми зовнішніми борговими зобов'язаннями. Оскільки при цьому обсяги надходжень іноземної валюти за зовнішніми кредитними угодами залишилися практично незмінними, це спричинило збільшення чистого валютного попиту на міжбанківському ринку. Останній нівелювався переважно валютними інтервенціями Національного банку України і курсовими коливаннями гривні. Чистий валютний попит за зовнішньоторговельними операціями при цьому залишався мінімальним", - говориться в повідомленні.
У НБУ вказують, що за наведених умов курс гривні до долара на міжбанківському ринку знизився з початку місяця на 2,3% (до 7,8554 грн/дол.). Відповідно змінився й офіційний курс гривні: до долара він знизився на 0,89% (до 7,698 грн/дол.), а до євро на 0,58% (до 10,818 грн/євро). Відносно російського рубля гривня зміцнилася на 1,14 % (до 2,424 грн/10 руб.). Готівковий сегмент ринку традиційно демонстрував підвищену чутливість до таких курсових рухів, у результаті чого в липні гривня знецінилася до готівкового долара на 4% (до 8,0436 грн/дол.). Однак активізація валютних інтервенцій Нацбанку, включаючи продаж їм іноземної валюти для проведення банками валютно-обмінних операцій, дозволила суттєво знизити курсову напругу на готівковому сегменті. Завдяки цьому вже на початку серпня спостерігалося зниження котирувань готівкового долара.
У той же час протягом липня Національним банком України було проведено десять цільових аукціонів із продажу іноземної валюти для задоволення потреб клієнтів банків - фізичних осіб з метою погашення ними заборгованості за валютними кредитами. На відзначених аукціонах здійснювався продаж доларів, євро і швейцарських франків. Усе на них було продано 76,68 млн дол. (в еквіваленті), проти 8,39 млн дол. у червні ц.р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас