Ющенко ветував зміни в закон про держбюджет на 2009 р. в частині авансових платежів НБУ у бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко ветував зміни в закон про держбюджет на 2009 р. в частині авансових платежів НБУ у бюджет

Валюта
1013
Президент України Віктор Ющенко наклав вето на закон №4735-1 "Про внесення змін у закони України "Про Державний бюджет України на 2009 р." і "Про Національний банк України". Про це на брифінгу заявив керівник головної служби Секретаріату президента з питань соціально-економічного розвитку Роман Жуковський, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, закон, який ветував Президент, передбачав, що Нацбанк зі своїх прибутків повинен був оплатити в держбюджет 9,8 млрд грн на фінансування держпрограми з підготовки до Євро-2012.
Він відзначив, що Президент скористався правом вето, тому що НБУ під час кризи необхідно формувати резерви. Інший мотив Президента полягає в тому, що він не виключає, що за підсумками 2009 р. НБУ "може зафіксувати збитки". За його словами, якщо НБУ фіксує збитки, то держбюджет повинен їх відшкодувати.
Він констатував, що НБУ в цілому не повинен фінансувати дефіцит бюджету. "Така ситуація суперечить ст.15 Бюджетного кодексу", - сказав він.
Жуковський відзначив, що Ющенко сумнівається, що кошти на Євро-2012 будуть використані за призначенням. Практика використання коштів зі Стабфонду свідчить про нецільове їх використання, відзначив він.
Він заявив, що кошти зі Стабфонду вже використовувалися "на фінансування поточних потреб". Замість цього, Ющенко пропонує розробити схему, яка б забезпечила фінансування підготовки до Євро-2012 із залученням українських комерційних банків, які сьогодні мають вільну ліквідність. За такою схемою, сказав він, відбувається фінансування будівництва стадіону у Львові.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас