Турчинов: Підвищення цін на енергоносії замість покращення економіки "Нафтогазу" загрожує соціальною дестабілізацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: Підвищення цін на енергоносії замість покращення економіки "Нафтогазу" загрожує соціальною дестабілізацією

Енергетика
545
Підвищення цін на енергоносії замість поліпшення економіки НАК "Нафтогаз України" приведе до хвилі неплатежів і соціальної дестабілізації, вважає перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
Таку думку він висловив в інтерв'ю газеті "Комерсант", опублікованому в понеділок.
Відповідаючи на запитання, чому уряд так довго не зважувався на підвищення цін на енергоносії - необхідний для економіки крок, Турчинов сказав: "Тут є проблема, яку потрібно реально оцінювати, - платоспроможність населення. Якщо йти на просте математичне підвищення вартості газу та електроенергії для населення, то замість поліпшення економіки "Нафтогазу" і генерацій ми можемо викликати хвилю неплатежів. І в результаті не тільки не поліпшимо ситуацію в енергетиці, але й одержимо соціальну дестабілізацію".
За його словами, ціни на світових ринках Україна наздожене успішно, а от доходи громадян відстали значно. "Тому ми шукаємо максимально збалансовані рішення. Для нас важливо не тільки створити умови для ефективної роботи підприємств, але й забезпечити реальне зростання доходів тих, хто виробляє матеріальні блага", - підкреслив він.
У той же час Турчинов припустив, що якщо Україна не знизить споживання газу та електроенергії як у промисловості, так і в ЖКГ, вона просто не зможе конкурувати на світових ринках, а країну будуть трясти перманентні кризи. Він також відзначив необхідність оперативно реагувати "на проблеми, що дісталися в спадщину, - корупцію в енергетиці, відсутність платіжної дисципліни, розрахунки по боргах".
Перший віце-прем'єр вважає ключовим завданням у вирішенні проблем НАК "Нафтогазу України" - за рахунок зниження споживання енергії на половину знизити імпорт природного газу. "Необхідно стимулювати населення, теплокомуненерго і підприємства, застосовувати енергозберігаючі технології, використовувати альтернативні джерела енергії. Тоді ми зможемо розв'язати значну частину проблем "Нафтогазу". Іншого шляху я не бачу. Тим більше що ціна імпортного газу для нас буде вже в наступному році ринковою. Пошук компромісу в цьому питанні може реально загрожувати нашій незалежності", - пояснив він.
Турчинов знову підкреслив неможливість просто збільшити ціни на газ для населення і ТКЕ та зробити роботу "Нафтогазу" рентабельною: "Ми вже говорили з вами про кризу неплатежів. А спробуйте відключити неплатників у житлово-комунальному секторі при 20-градусному морозі. Для людей це питання життя і смерті. Такі проблеми вимагають складних системних рішень, включаючи впровадження нових технологій, зростання конкурентоспроможності економіки, реальних доходів населення".
У той же час, за словами першого віце-прем'єра, "не зовсім коректно говорити, що МВФ змушує нас щось робити. Ми діємо не на вимогу Фонду, а в рамках розробленої нами антикризової програми. Її підтримали і МВФ, і Світовий банк, і провідні закордонні та вітчизняні економісти".
Як повідомлялося, 10 липня МВФ поширив прес-реліз, у якому, зокрема, відзначалося, що влада України зобов'язалася здійснювати щоквартальне підвищення тарифів на газ, доповнивши такі кроки заходами соціального захисту населення.
Національна комісія регулювання електроенергетики України 24 липня поширила заяву про підвищення на 20% ціни на природний газ для населення (з 1 вересня) і для підприємств комунальної теплоенергетики (з 1 жовтня 2009 року).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас