Гормони зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гормони зростання

Фондовий ринок
1522
"Інвестгазета" опитала найбільші вітчизняні інвестиційні компанії, які акції в українському фондовому кошику найбільш недооцінені і якою буде їхня вартість у річній перспективі.
Світова криза ліквідності не змилостивилася над ринком українських акцій. Сьогодні компанії усе більше переглядають або відкликають свої прогнози і ринкові рекомендації, не бажаючи для них долі більшості несправджених прогнозів річної давнини або просто перебуваючи в розгубленості перед обличчям однієї з найсерйозніших економічних криз останнього часу. Попитом користуються усе менше паперів, а терміни реалізації їхнього потенціалу відсуваються. Інструменти грошового ринку - це поки все, що потрібно інвесторам і спекулянтам, але аналітики знаходять ідеї, які в майбутньому не можуть не вистрілити. Які ж папери рекомендують найбільші українські інвестиційні будинки своїм клієнтам?
Надія вмирає останньою
Ситуація на українському фондовому ринку залишається напруженою. Той невеликий обсяг іноземного капіталу, що заходить в Україну, поки не реалізується в купівлях на ринку, літній затишок знизив ліквідність у більшості blue chips, не кажучи вже про акції другого і третього ешелонів. Як відзначають аналітики, папери розділилися на два табори: до першого належать ті акції, у яких ще тепліє життя завдяки рекомендаціям великих інвестбудинків, і всі інші.
"Доводиться констатувати, що ринок акцій місцями став необґрунтовано дешевим у результаті кризи і відходу частини портфельних грошей, якими супроводжувався IV квартал минулого року і два квартали поточного. Цей тренд був подоланий тільки до літа, але гроші поки не повернулися, а ті деякі - нерівномірно розподілилися між паперами", - шкодує глава великої інвестиційної компанії. На думку експертів, оцінювати компанії стає усе складніше.
Аналітики як і раніше оптимістично дивляться на акції банківської, енергогенеруючої і телекомунікаційної галузей, але вони почали по-іншому оцінювати їхні найближчі перспективи. "Якщо раніше ми вважали, що з початком літа повернулися гроші, які пішли торік, то зараз зрозуміли, що гроші якщо і повернулися, то на короткий проміжок часу. Тому більш довгострокові оцінки не підходять, а ліквідність залишає бажати кращого", - ремствують аналітики.
Сьогодні ще ніхто не може дати навіть приблизний прогноз термінів закінчення кризи в США і Європі, що також відкладає реалізацію потенціалів українських акцій на невизначений час. На думку аналітиків, акції можуть бути рекомендовані тільки довгостроковим інвесторам. У результаті можна зробити висновок: поки ситуація на світових фондових майданчиках залишається нестабільною, малоймовірним є стійкий приплив капіталу і на український ринок. На думку експертів, щойно довіра інвесторів до ринків акцій відновиться, відбудеться поновлення підйому на українському ринку, але й у цьому випадку потік ліквідності швидше за все буде спрямований у сектор "блакитних фішок".
І лише коли учасники ринку переконаються в сталому характері зростання - у другий ешелон. "Коли відновиться зростання у другому ешелоні, прогнозувати важко, але це може відбутися вже цього року, якщо скоротиться невизначеність щодо світового фінансового сектору і динаміки прибутку західних корпорацій", - припускають аналітики. Поки ж аналітичні департаменти продовжують шукати найцікавіші акції другого ешелону, які найменше залежать від світової фінансової кризи.
Правда, тут велике значення на цей момент також має ліквідність акцій. "Навіть сильна, але малоліквідна акція може вирости менше за певний період, ніж акція менш сильного у фундаментальному відношенні, але ліквіднішого аналога. Тому акції другого-третього ешелонів на цей момент мають менше шансів для зростання. Цілком можливо, що інтерес великих інвесторів до українського ринку акцій буде недостатній для того, щоб серйозно підняти обсяг торгів акціями другого-третього ешелонів навіть у річній перспективі", - говорить глава департаменту аналітики Astrum Investment Management Юрій Бєлінський.
Де тепліє життя
У сформованій ситуації пріоритетом залишаються інвестиції в інфраструктуру, вважають більшість аналітиків. По-перше, вони найменше залежать від світової фінансової кризи. По-друге - зростання у них забезпечується сильним внутрішнім попитом разом із проблемами, що накопичилися за останні десятиліття, недофінансування інфраструктурних секторів. У результаті недофінансування економіка вже зазнає жорсткі інфраструктурні обмеження (електроенергія, газ, транспорт), які надалі будуть тільки наростати.
Також експерти радять придивитися до енергогенеруючих компаній. "Зараз енергогенеруючі компанії перебувають у важкому фінансовому стані через спад попиту на енергію, заморожені тарифи на енергію і держпідтримку вугільної галузі на шкоду енергогенераторам. У перспективі очікується призупинення економічного спаду і стабілізація, якщо не збільшення, динаміки попиту на енергію. Крім того, енергогенератори вичерпали дороге вугілля, акумульоване восени 2008 року, і вже використовують здешевлене вугілля, що повинне позитивно позначитися на валовій маржі компаній у другому півріччі 2009 року. Проте регулювання тарифів енергогенеруючих компаній з боку НКРЕ та існуюча модель оптового енергоринку обмежують рентабельність цього бізнесу і негативно позначаються на інвестиційній привабливості галузі", - вважає директор аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Степанов.
Аналітики Phoenix Capital вважають найбільш фундаментально сильними секторами української економіки металургію, коксохімію і сільське господарство. "Українські метпідприємства збільшили добову виплавку сталі з 53 тис. тонн у листопаді 2008 року до 76 тис. тонн у червні 2009-го. На серпень же Мінпромполітики прогнозує 94 тис. тонн. Настільки різке відновлення металургії "витягне" за собою ще одну галузь - коксохімію. Попит на кокс буде зростати і через зростання виплавки сталі, і через зростання норми споживання коксу - дорогий природний газ стимулював металургів замінювати його коксовим газом. Говорячи про конкретні емітенти, то найбільш привабливі ціни на ринку в компаній, що входять у холдинг "Метінвест": Авдієвського коксохіму, Єнакієвського метзаводу і "Азовсталі". Крім того, у лідерах зростання може опинитися ще один коксохім - Ясиновський", - говорить старший аналітик компанії Андрій Нестерук.
У сільськогосподарському секторі вибір не менший. За оцінкою ІК Phoenix Capital, інвесторам варто звернути увагу на акції Kernel і MCB Agricole. "Сільське господарство є привабливим як через багаті природні ресурси країни, так і через сьогоднішнє зростання цін на сільгосппродукцію на тлі "дешевих" посівної та збиральної кампаній. Собівартість поточного врожаю низька внаслідок девальвації гривні та дешевих паливно-мастильних матеріалів", - прогнозує Андрій Нестерук.
Папери, що затаїлися
З ринкової екзотики аналітики рекомендують звернути увагу на низку секторів економіки, які опинилися за межами уваги інвесторів або брокерів через високі галузеві ризики. На думку Андрія Беспятова, директора аналітичного департаменту інвестиційної компанії Dragon Capital, до них можна зарахувати Житомирський масложировий завод (потенціал зростання 182%), НВО ім. Фрунзе (76%), агрохолдинг "Мрія" (76%), "Креатив Груп" (154%). "Також існує низка паперів, які мають специфічні ризики, але їх можна розглядати як довгострокову інвестицію. Серед них ПБК "Славутич" (потенціал зростання 110%), суднобудівний завод "Затока" (100%), "Київмедпрепарат" (159%). Вартість акцій цих компаній у період кризи впала дуже сильно, однак вони можуть принести істотний доход за умови, що інвестиції будуть довгостроковими, а розвиток компаній буде відбуватися за передбачуваними сценаріями без значної зміни рівня ризиків, пов'язаних із цими компаніями", - говорить Беспятов.
У компанії "ТАСК" такими паперами вважають папери фармацевтичної і харчової промисловості. Однак ця група, на думку керівника аналітичного відділу компанії Андрія Шевчишина, має низьку еластичність до зниження купівельної спроможності населення, а також зовнішньої кон'юнктури. "До того ж цінні папери цих галузей обмежено представлені на фондовому ринку України, і їхня ліквідність не дає підстав говорити про ефективність інвестицій", - уточнює Шевчишин.
Прогноз
На думку керівника аналітичного департаменту ІГ "Арт-Капитал" Дмитра Монакова, поточне зростання котирувань продовжиться до середини серпня. У міру девальвації гривні зростання буде послаблюватися і до вересня перейде у фазу корекції. "Поновлення зростання ми очікуємо до кінця осені, навздогін за фондовими ринками США. Ці висновки підтверджуються технічним аналізом індексу ПФТС. Подібний сценарій припускає сприятливу можливість швидкого заробітку на акціях як на короткостроковому обрії (до місяця), так і на довгостроковому (купівля ліквідних емітентів, що володіють гарними довгостроковими перспективами на стадії корекції), - говорить Монаков. - Для реалізації ефективної стратегії ми рекомендуємо для вкладень ліквідні емітенти, які належать до перспективних і надійних секторів і з фундаментальної точки зору мають високі апсайди".
В'ячеслав Мироненко, Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас