Світ чекає різке загострення дефіциту нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ чекає різке загострення дефіциту нафти

Енергетика
2129
Старший економіст Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Біроль розповів виданню The Independent про те, що темпи зниження світового видобутку нафти виявилися вдвічі вищими, ніж прогнозувалося в 2007 році. Відповідний матеріал газета публікує в номері за понеділок, 3 серпня.
За словами економіста, висновок про прискорення зниження видобутку було зроблено на підставі вивчення динаміки запасів більше 800 родовищ, у яких сконцентровані близько 75 відсотків світових резервів нафти.
Як з'ясувалося, за рік обсяг нафтовидобутку скорочується на 6,7 відсотка. Тим часом, згідно з аналогічним дослідженням, проведеним в 2007 році, темпи зниження видобутку нафти становили всього 3,7 відсотка за рік.
Зіставивши ці дані з тим, що в багатьох нафтовидобувних країнах відчувається сильна нестача інвестицій у видобуток, економісти дійшли висновку, що в найближчі п'ять років світ чекає різке загострення дефіциту нафти і як наслідок - її сильне подорожчання. При цьому кризові явища, пов'язані з нестачею вуглеводнів, на думку Біроля, можуть початися вже незабаром після 2010 року.
Раніше IEA разом з ОПЕК представило прогноз, згідно з яким попит на нафту найближчим часом не буде суттєво рости і досягне рівня 2008 року тільки до 2012-2013 років.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас