Забираємо гроші з банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забираємо гроші з банку

Кредит&Депозит
5151
Більше місяця тому це трапилося в банку "Національний кредит", нещодавно - в "Укрпромбанку". На черзі - "Київ" і "Надра".
Для пересічного вкладника кінець мораторію означає, що в банку більше немає приводу не видати вклад. Так, власне, і раніше не було! "Якщо депозитний договір закінчився під час дії мораторію або вкладник вирішив повернути гроші достроково, у банку немає юридичних підстав для відмови повернути вкладникові гроші", - пояснив партнер юридичної компанії Jurimex Богдан Шаповал. Але якщо раніше банки "прикривалися" мораторієм від пересічних вкладників, то закінчення мораторіїв знімає всі питання з розрахунками за будь-якими вкладами: якщо банк допускає затримку - ідіть у суд!
До переможного кінця
Найбільше мораторій заважав тим вкладникам, які вже виграли судовий процес проти банку. За законом під час мораторію з банку не можна стягнути суму боргу. Так, в "Києві" та "Укрпромбанку" нам повідомили, що через мораторій судові рішення щодо видачі депозитів із цих банків не виконуються. Тільки адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина розповів, що банк проводив виплати за рішеннями судів. "Комусь ми виплачували відсотки, комусь - частину депозиту, когось умовляли залишити вклад", - розповів Щербина. Тепер же, по закінченні мораторіїв, виконавчі служби будуть звертатися в банки і домагатися виконання рішень судів.
До бою будь готовий!
Якщо і ви хочете повернути свій вклад - готуйтеся до судового позову. Однак спочатку варто звернутися в банк із заявою про бажання забрати депозит. На ній в банку обов'язково повинні поставити позначку про прийняття і печатку. Потім готуйте позов. З ним вирушайте в районний або третейський суд. Домігшись правди (на це йде від одного до двох-трьох місяців), отримаєте в суді разом з рішенням ще і виконавчий лист, і вже з ним ідіть у виконавчу службу (вони працюють при районних управліннях юстиції). Далі залишається тільки чекати, коли держвиконавець отримає від банку виплату вашого вкладу. За законом ця процедура повинна займати півроку, але може й тривати довше.
Депозити можуть затримати
Кінець мораторію на задоволення вимог кредиторів - зовсім не гарантія того, що банки будуть цілком і повністю повертати вклади своїм клієнтам. Взяти хоча б банк "Національний кредит" - мораторій там закінчився ще 18 червня, а вклади банк як і раніше не видає і практично не виплачує відсотки.
Так само ситуація може сформуватися і в інших банках. Наприклад, в call-центрі капіталізованого за рахунок держави банку "Київ" нам повідомили, що виплати відсотків і вкладів почнуться не раніше кінця серпня - початку вересня, а в приймальні банку сказали, що готові виплачувати гроші по закінченні мораторію (09.08.2009) і за рішеннями судів, хоча зараз банк взагалі не виплачує вклади. Кому вірити - не зрозуміло.
"Укрпромбанк" чекає рішення Кабміну щодо рекапіталізації і визнає, що в нього немає грошей для розрахунків із вкладниками і зокрема з тими, хто домігся правди в суді і звернувся у виконавчу службу. З огляду на кількість вкладників та обсяг вкладів у банку (6,9 млрд грн.) можна здогадатися, що судових рішень "проти" банку чимало і на всіх грошей не вистачить.
У банку "Надра" теж готуються до закінчення мораторію (10.08.2009). Говорять, у банку розробляється кілька варіантів розвитку подій, які залежать від того, коли банк реструктуризує зовнішні борги і коли Кабмін ухвалить рішення щодо рекапіталізації банку. Очікує банк і рішення Верховної Ради щодо можливості продовження мораторію до закінчення терміну повноважень тимчасового адміністратора - законопроект із такими поправками в низку законів зараз перебуває на розгляді парламенту. Поки ж банк планує розраховуватися із вкладниками за діючою з квітня програмою, за якою банк пропонує вкладникам часткове повернення депозитів за умови переоформлення залишку на новий термін.
Якщо все-таки не віддають...
Заарештувати майно банку
Про це можна попросити суд у першому позові разом з вимогою стягнути з банку суму вкладу, або окремим позовом уже після початку виконавчого провадження, якщо сумніваєтеся, що з поверненням вкладу можуть бути проблеми. "Арешт майна сильно ускладнює життя банку, оскільки це майно не можна ні продати, ні закласти, що часто дуже важливо при фінансовій неспроможності банку. Це може змусити банк розрахуватися із вкладником, що приносить йому багато проблем", - вважає Богдан Шаповал з юркомпанії Jurimex. Арешт, до речі, може запобігти можливості махінацій з майном і підвищить шанси на повернення вкладу.
Покарати карбованцем
Разом з позовом можна розрахувати і вимагати від банку пеню. Цивільний кодекс дозволяє вимагати з банку 3% річних і компенсацію втрат від інфляції за весь термін затримання вкладу, а Закон "Про платіжні системи і переказ коштів" - пеню в розмірі 0,1% від суми боргу за кожний день прострочення (але не більше 10% від суми боргу). Крім того, не забудьте зазначити в позові компенсацію судових витрат.
Оголосити банк банкрутом
"Закон дозволяє вкладникам, як й іншим кредиторам, ініціювати ліквідацію банку у зв'язку з його неспроможністю", - говорить Богдан Шаповал. Але зробити це може лише той вкладник, чий вклад не менше 189 тис. грн. (300 мінімальних зарплат) і тільки за умови, що банк не повернув вклад протягом 6 місяців з моменту початку виконавчого провадження. До того ж остаточне рішення - за НБУ. "За таким позовом суддя повинен буде попросити в НБУ висновок про доцільність ліквідації банку. Якщо висновок буде негативним, суд залишить позов без розгляду", - пояснила юрисконсульт компанії "Шмаров і партнери" Ганна Панченко.
Із чим іти в суд: вивчіть закони і підготуйте позов Аргументи:
ст. 41 Конституції України, за якою "кожний має право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є недоторканним";
ст. 526 Цивільного кодексу України - "зобов'язання повинне виконуватися належним чином відповідно до умов договору і вимог Цивільного кодексу, та інших актів цивільного законодавства";
ст. 629 Цивільного кодексу України: "Договір є обов'язковим для виконання сторонами";
ст. 1060 Цивільного кодексу України, відповідно до якої "за договором банківського вкладу (депозиту) незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника", і п. 3.3, який її повторює. Положення про порядок здійснення вкладних операцій (постанова НБУ №516 від 03.12.2003 р.);
відповідні пункти депозитного договору;
ст. 85 Закону "Про банки і банківську діяльність", відповідно до якої мораторій на задоволення вимог кредиторів уводиться не більш ніж на 6 місяців і не поширюється на зобов'язання, які виникли після введення тимчасової адміністрації.
Документи:
позовна заява;
копія депозитного договору;
квитанція, що підтверджує внесення грошей на депозит, або виписка з рахунку вкладника;
копії заяви про бажання забрати вклад достроково або по закінченні терміну і відповіді банку на заяву;
квитанція про сплату держмита (1% від суми) і витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу (252 грн.)
Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас