Уряд вплутався в мережі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд вплутався в мережі

Енергетика
1050
Уряд почав реприватизацію газорозподільних мереж. Учора Кабмін опублікував розпорядження, яким передав мережі 42 облгазів НАК "Нафтогаз України".
У компанії вже ухвалили рішення щодо створення керуючої структури для мереж - "Нафтогазмережі" - і відкриття регіональних підрозділів. Але експерти очікують тривалих юридичних суперечок із власниками облгазів.
Учора в газеті "Урядовий кур'єр" було опубліковано розпорядження Кабінету Міністрів №775 від 10 червня, відповідно до якого державні газорозподільні мережі 42 регіональних газопостачальних компаній передаються на баланс неназваної дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України".
Мова йде про мережі облгазів і міськгазів, які раніше перебували на балансі Фонду держмайна. Мережі, які перебували в комунальній власності, наприклад,"Київгаз", компанії не передані.
У НАК "Нафтогаз України" коментувати це рішення відмовилися. Але джерело в компанії розповіло, що правління НАК уже схвалило створення керуючої структури для мереж - "Нафтогазмережі",- надіславши відповідні документи на узгодження в Мінпаливенерго. "Зараз обговорюється, як управляти і підтримувати в належному стані мережі в регіонах. В окремих областях ми вже готуємося до відкриття регіональних підрозділів",- повідомив співрозмовник. За його словами, в окремих регіонах мережі можуть обслуговуватися облгазами, які будуть отримувати за це певну плату.
Про намір до кінця року передати всі облгази в держвласність прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила ще в березні.
У такий спосіб в уряді мають намір зосередити у своїх руках контроль за продажами природного газу в країні. Радник прем'єра з енергетичних питань Олександр Гудима тоді стверджував, що звернутися до ідеї повернення облгазів у держвласність Кабмін змусила заява підприємця Дмитра Фірташа про контроль більш ніж над 75% українських облгазів.
Раніше уряд уже намагався провести реприватизацію облгазів (у 2006-2007 роках) і навіть створив для цього держкомпанію "Укргазмережі". Але в 2008 році від цієї ідеї вирішили відмовитися, визнавши подібну схему управління неефективною. "Укргазмережі" не могли експлуатувати облгази і стежити за безпекою розподільних мереж, оскільки не мали необхідної технічної бази. Крім того, облгази виграли позови до "Нафтогазу", змусивши його продовжити договори на управління розподільними мережами.
Учора в облгазах рішення Кабміну коментували неохоче. "Ми вирішили взяти паузу і проаналізувати його",- заявила прес-секретар концерну "Газекс" (управляє п'ятьма облгазами) Марія Зубарєва. "Хоча газорозподільні мережі перебували на балансі Фонду держмайна, ними управляв 'Нафтогаз'. Компанія здавала нам їх в оренду і експлуатацію,- пояснило джерело в 'Полтавагаз'.- Передача з балансу відомства на баланс компанії ще не означає, що наші договори про оренду більше не діють.
Тому поки всі чекають, як будуть розвиватися події".
Глава тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з газових питань Інна Богословська впевнена, що розривати договори оренди газорозподільних мереж "Нафтогазу" доведеться в судах. "Я вважаю, що позиції облгазів у судах будуть досить сильні. Вони вклали в модернізацію мереж значні власні кошти і тепер можуть довести, що мова йде вже не про державну, а про спільну власність",- говорить пані Богословська.
Керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що, з огляду на непрозорість структури власності облгазів, судові розгляди можуть тривати півтора-два року.
А на думку керівника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шеіна, долю облгазів вирішать підсумки президентських виборів. "Якщо Юлія Тимошенко їх програє, навряд чи можна сподіватися на продовження цієї історії",- говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас