Бюджет поповнять з кредитних спілок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет поповнять з кредитних спілок

Кредит&Депозит
925
Держфінпослуг ускладнює роботу кредитних спілок. Пропонується стягувати податок з доходів від розміщення коштів на депозитах і з доходів членів спілок від пайової участі. Нововведення може поставити кредитні спілки в нерівні умови з банками та ускладнити створення нових спілок, вважають учасники ринку.
Нові ініціативи Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг містяться в розміщеному на її сайті законопроекті "Про внесення змін у закон 'Про податок з доходів фізичних осіб'". Пропонується стягувати 5-процентний податок з доходів, отриманих від розміщення депозитів у кредитних спілках (КС). Аналогічна норма зараз діє відносно депозитів, розміщених у банках.
Члени КС, що беруть участь у пайовому капіталі спілки, повинні будуть платити податок у розмірі 15% з доходів від пайових внесків. Зараз КС мають статус неприбуткових організацій і при оподатковуванні користуються пільгами. Але, за словами директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Галини Третьякової, спілка працює та отримує прибуток, який розподіляє між пайовиками. Отже, вони одержують дохід, який повинен обкладатися податком. Комісія також пропонує стягувати податок з фізичних осіб, які тривалий час не погашають заборгованість. Зараз податок платить кредитна спілка.
За даними Держфінпослуг, на кінець березня було зареєстровано 820 кредитних спілок. В I кварталі капітал КС упав на 27% - до 1,248 млрд грн - у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Із цієї суми 808,8 млн грн припадало на пайові внески. Учасники ринку обурені пропозицією регулятора і стверджують, що зміни ставлять кредитні спілки в нерівні умови з банками. За словами голови наглядової ради КС "Перше кредитне товариство" Андрія Азарова, пайовий капітал КС є аналогом статутного фонду в банках, але в останніх прибуток від участі як податок не стягується. "Прийняття законопроекту приведе до неможливості створення нових КС, оскільки спочатку КС формує пайовий капітал, за допомогою якого працює кілька років, і тільки після цього починає залучати депозити", - говорить голова правління АКСПО "Полтавська кооперативна ліга" Владислав Гончаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас