Надбавки додали проблем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надбавки додали проблем

Казна та Політика
1134
Генеральна рада Світової організації торгівлі зобов'язала Україну до 7 вересня скасувати всі надбавки до діючих ставок ввізних мит на товари некритичного імпорту. У Мінекономіки попереджають, що відмова виконати вимоги організації небезпечна відповідними "болючими" заходами.
Тим часом у Верховній раді, навпаки, підсилюються "протекціоністські" настрої.
Як повідомив представник Світової організації торгівлі (СОТ), що побажав залишитися неназваним, 29 липня генеральна рада СОТ розглянула і схвалила доповідь комітету "З питань обмежень, що вводяться в інтересах платіжного балансу" про введення Україною цільових надбавок на низку імпортних товарів у розмірі 13%. За словами співрозмовника, у вищому органі організації вважають, що вжиті Києвом заходи не виправдані поточним станом платіжного балансу, а тому порушують генеральну угоду про тарифи та торгівлю.
Для СОТ дії України неприйнятні, тому що суперечать заявам генерального директора СОТ Паскаля Ламі про те, що в умовах фінансової кризи країни повинні утримуватися від "вживання протекціоністських заходів". Тому генрада зобов'язала Україну до 7 вересня скасувати всі надбавки. У випадку невиконання цієї вимоги, згідно із правилами СОТ, до Києва можуть бути застосовані санкції. Питання про конкретні дії відносно України можуть бути прийняті лише в наступному кварталі, після завершення відпусток членів генради. Роздратування генеральної ради СОТ викликане введенням Україною додаткової надбавки до ввізного мита на низку товарів некритичного імпорту.
Нагадаємо, у березні Верховна рада надала Кабінету міністрів право встановлювати і змінювати розміри надбавок до ввізних мит. Після цього Кабмін установив 13-процентну надбавку до мита на ввезення автомобілів і холодильників. У червні Конституційний суд скасував рішення Ради. Це означало, що набував чинності закон про введення 13- процентної надбавки на більш широкий спектр товарів некритичного імпорту.
Однак уряд рішення суду проігнорував. З минулої середи Держмитниця бере мито з надбавкою лише на автомобілі та холодильники. Співрозмовник у СОТ також розповів, що представники української урядової делегації пообіцяли ще в липні скасувати всі надбавки. Але в генраді розуміють, що зараз кінець місяця, а депутати перебувають на канікулах до осені, тому виконати свою обіцянку Кабміну, мабуть, не вдасться.
У Мінекономіки вважають, що ситуація вкрай серйозна. "Ми обов'язково повинні скасувати всі введені надбавки, оскільки виконання рішень СОТ закладене в нашому законі про ратифікацію протоколу про вступ України в організацію, - пояснило джерело в міністерстві. - Для цього уряду навіть законопроект відповідний вносити не потрібно. Надбавки до ставки автоматично припиняють діяти 7 вересня". У Мінекономіки попереджають: якщо Україна не скасує надбавки, країни, що постраждали від цих заходів, запропонують СОТ відповідні "адекватні та болючі заходи", наприклад обмеження експорту, збільшення митних ставок, а також можуть зажадати компенсувати втрати імпортерів через введення надбавок.
Однак у Верховній раді налаштовані продовжити термін дії надбавки до мита на автомобілі та холодильники. Голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) впевнений, що Україні необхідно "збільшувати ступінь протекціонізму" і вести агресивну експортну політику, як це роблять у рамках СОТ США, Європа, Японія і Китай. Поки ж, говорить він, Україна, що є одним зі світових лідерів з експорту металу, хімічної продукції і зерна, поводиться, як "підліток, якому зверху хтось щось указує". "У ЄС автогалузь забезпечує величезну зайнятість, обсяг авторинку становить близько 0,6 трлн євро", - відзначає Терьохін.
Протекціоністські настрої в парламенті підтверджуються тим, що вчора в Раді був зареєстрований законопроект #5003 "Про внесення змін у деякі закони з метою поліпшення стану платіжного балансу у зв'язку із кризою". Документ розроблений депутатами трьох фракцій - БЮТ, Партії регіонів і "Нашої України- Народної самооборони", що може забезпечити його підтримку в парламенті. Як розповів один з авторів проекту закону Євген Сігал (БЮТ), депутати пропонують увести 13-процентну надбавку на імпорт м'яса та м'ясопродуктів, цукру, кондитерських виробів, одягу. А попередження СОТ він розцінює як психологічний тиск. "Ви бачите, який курс долара сьогодні? У нас занадто багато імпорту і мало експорту. Чому українське м'ясо, автомобілі не йдуть у Європу? У них свого вистачає!" - обурюється Сігал.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас