Ціна грошей МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна грошей МВФ

Кредит&Депозит
3940
Щоб отримати кредит від МВФ, Україні довелося підвищити внутрішні ціни на газ і відмовитися від підвищення соціальних витрат. Частину отриманих грошей уряд направить на виплати за зовнішніми боргами, а частина піде на латання дірок у бюджеті.
Довгоочікуваний кредит
Рада директорів Міжнародного валютного фонду 28 липня схвалила виділення Україні чергового траншу за програмою stand-by у розмірі 3,3 мільярди доларів. Таким чином, загальний обсяг кредитів, виданий МВФ Україні, досяг 10,9 мільярда доларів із запланованих 16,4 мільярдів.
Як відзначила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, "це найефективніші і дешеві гроші", адже Україна отримала міжнародний кредит під 4% річних. Уряд сподівається отримати третій транш до кінця тижня.
Щоб домогтися цього кредиту від МВФ, Україні довелося з одного боку виконати низку обіцянок перед Фондом, а з іншого - взяти на себе нові зобов'язання.
Основні вимоги МВФ стосувалися перегляду державного бюджету, стабілізації банківської сфери і оздоровлення фінансового стану НАК "Нафтогаз України".
Обрізання бюджету
По-перше, міжнародні кредитори вимагали змінити головний фінансовий документ країни. Вивчивши економічну ситуацію в Україні, експерти МВФ погіршили прогноз падіння ВВП в 2009 році з 8% до 14% і знизили очікуваний рівень із 16% до 13%. На думку МВФ, падіння ВВП, що прискорилося, збільшить бюджетний дефіцит і захоче з одного боку підняти доходи бюджету, а з іншого - скоротити витрати.
Відповідно до умов меморандуму із МВФ, Україна повинна утримати дефіцит у держсекторі на рівні 6% ВВП. Раніше фахівці Фонду наполягали на позначці в 4%, однак у зв'язку з погіршенням прогнозу з ВВП в 2009 році пішли на поступки і погодилися на пропозицію української влади підвищити цільовий показник дефіциту держбюджету з 4% до 6% ВВП, включивши в нього дефіцит НАК "Нафтогаз України".
Мінфін пообіцяв переглянути капітальні витрати, урізати імпортні пільги і субсидії, а також збільшити прибутки від ПДВ. Однак у новій редакції меморандуму вимогу про скорочення витрат викреслили. "У свіжій редакції меморандуму про співробітництво України із МВФ не прописана вимога про секвестр (скорочення окремих видаткових статей бюджету). Фонд наполіг на зменшенні дефіциту. Як ми це будемо робити - наша справа", - сказав Шлапак.
Покривати бюджетний дефіцит уряд планує за рахунок збільшення прибутків від митниці та податкової. Завдяки інтенсивнішій боротьбі з "сірим імпортом" на кордоні, у Мінфіні планують збільшити митні надходження на 5%. Податкова адміністрація скоротить відшкодування ПДВ, відмовиться від податкових амністій і мораторіїв на податкові перевірки і у такий спосіб виправить прибуткову статтю бюджету.
Також Україна зобов'язалася не підвищувати розмір мінімальних зарплат і пенсій, на чому зараз наполягає Партія регіонів, а якщо соціальний закон все-таки буде прийнятий Верховною Радою, президент повинен його ветувати. Крім цього, українська влада обіцяла МВФ провести в 2010 році податкову і пенсійну реформи, які, на думку МВФ, допоможуть підсилити фіскальну стабільність і знизити фіскальні витрати.
Реанімація "Нафтогазу"
Поліпшення фінансової ситуації та підвищення прозорості в НАК "Нафтогаз України" експерти МВФ називали однією з головних умов кредиту. МВФ вимагав провести аудит компанії й збалансувати її фінансовий план.
Для оздоровлення "Нафтогазу" Україна зобов'язалася передати Національній комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) право встановлювати тарифи для ЖКГ, ввести спеціальні розподільні рахунки для підприємств теплокомуненерго. Однак ключовим пунктом оздоровлення НАК, на думку МВФ, є підвищення внутрішніх цін на газ до рівня світових.
Українська влада останнє зобов'язання виконала. Кабмін погодився щокварталу підвищувати ціни на газ для населення, передбачивши при цьому механізми соціального захисту для найбільш уразливих верств населення.
За рішенням НКРЕ з 1 вересня цього року на 20% збільшиться вартість газу для населення (у середньому з 620 до 744 гривень за тисячу кубометрів), а з 1 жовтня блакитне паливо подорожчає і для підприємств ЖКГ, з 872,78 до 1047,3 гривні за 1 тисячу кубів.
Тих, хто не буде вчасно розраховуватися за газ за підвищеними тарифами, восени почнуть штрафувати. Суворі заходи вводяться для підвищення платіжної дисципліни боржників. Станом на 23 липня заборгованість підприємств теплокомуненерго перед НАК становила понад 3 мільярдів гривень, заборгованість населення набагато менше - 442 мільйона гривень. При цьому пересічні українці платять краще: рівень поточних розрахунків за газ у населення - 88,5%, у комунальників - лише 47%.
Нові тарифи будуть покривати від 31% до 43% вартості імпортного газу. Підвищення цін, відзначають у Секретаріаті Президента, дозволить "Нафтогазу" збільшити свої прибутки на 700 мільйонів гривень цього року.
Фінансовий план НАКу після довгих вимог президента і МВФ теж поправили. "Скорочені обсяги споживання, змінені відповідні показники, але в цей момент ці показники доопрацьовуються", - повідомив 22 липня міністр палива і енергетики Юрій Продан. Статутний фонд "Нафтогаз " збільшать на 18,6 мільярда гривень. "По суті, це гроші, які не мають цільового призначення - це статутний капітал. І куди "Нафтогазу" потрібно буде їх витратити в першу чергу, на те вони й будуть витрачені", - пояснила прем'єр Тимошенко.
Банківська стабілізація
У фінансовій сфері МВФ вимагав від України підвищити незалежність Національного банку України, почати реальну рекапіталізацію банків, не допустити девальвації національної валюти, тримати відсоток за вкладами на високому рівні, щоб забезпечити приплив грошей на депозити в банки.
Отут все добре: Кабмін рекапіталізував 3 проблемних банки, Нацбанку вдалося утримати офіційний курс нижче позначки 8, Верховна Рада 24 липня прийняла закон, спрямований на врегулювання порядку фінансового оздоровлення банків.
Глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу привітала прийняття останнього документа, підкресливши, що він допоможе відновити платоспроможність банків і стабілізувати фінансову систему. "Ці реформи знаменують значне просування в напрямку відновлення фінансової стабільності", - впевнена глава місії.
У своєму повідомленні про виділення третього траншу МВФ похвалив Національний банк, відзначивши, що регулятор веде адекватну політику, готовий корегувати свої дії у разі зростання інфляції й вживає заходів для забезпечення гнучкості валютного курсу. "Подальший прогрес у цій сфері допоможе Україні краще адаптуватися до зовнішніх шоків, зменшити доларизацію економіки і обсяг проблемних кредитів", - зазначається в заяві МВФ.
Відновлення довіри до банківської системи - головний пріоритет для України, підкреслюють у Міжнародному валютному фонді. Тому український уряд зобов'язався не обмежувати незалежність Нацбанку, продовжити рекапіталізацію, прийняти програму оздоровлення несистемних банків і підготувати пакет законів для введення консолідованого банківського нагляду.
Куди витратять гроші МВФ
4,5 мільярди доларів з першого траншу МВФ, отримані в жовтні минулого року, були зараховані в резерв НБУ для підтримки платіжного балансу. Із другої кредитної порції (2,8 мільярди доларів на початку травня) більше половини - 1,5 мільярда доларів - Кабмін з дозволу МВФ направив на покриття дефіциту бюджету. Як відзначає екс-глава Мінфіну Віктор Пинзеник, це - порушення звичайної практики Фонду, який видає кредити лише національним банкам, а не урядам.
Однак уряду Юлії Тимошенко вдалося повторити цей фокус удруге. Спочатку в Кабміні взагалі просили направити на покриття дефіциту державного бюджету весь обсяг третього траншу - 3,3 мільярди доларів. "Черговий транш передбачений в обсязі 3,2 мільярди доларів. Зараз ми просимо про те, щоб переглянути його убік збільшення - до 3,8 мільярдів. З них ми (у бюджет) хочемо забрати все", - заявляв у червні в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.
Більше половини з нового траншу (1,9 мільярда доларів) Кабінет Міністрів використає, щоб розрахуватися із зовнішніми боргами. "Цей транш, відповідно до рішення МВФ, як ми і просили, буде спрямований на фінансування дефіциту держбюджету і у першу чергу на забезпечення наших зовнішніх зобов'язань", - пояснив учора в. о. міністра фінансів Ігор Уманський. За даними Мінфіну, у червні сукупний державний (прямий) і гарантований державою борг виріс на 8,3% і склав близько 28,683 мільярда доларів.
Разом з тим, експерти не виключають, що на виплату зовнішніх боргів витратять лише малу частину кредиту, а левова частка грошей буде використана для передвиборних соціальних виплат. "Швидше за все, на погашення зовнішніх боргів буде спрямовано лише близько 500 мільйонів євро, за всіма іншими євробондами зараз ведуться переговори про реструктуризацію боргу. Інша сума буде спрямована в держбюджет і, швидше за все, піде на виплату зарплат і пенсій наприкінці року", - цитує "Комерсант-Україна" аналітика ІК Concorde Capital Андрія Пархоменка.
Ще частину грошей уряд може витратити на "Нафтогаз", якому у вересні потрібно розраховуватися за газ і кредити, і на рекапіталізацію банків, припускає експерт Центру Разумкова Василь Юрчишин.
За словами прем'єра Юлії Тимошенко, кредит МВФ дасть Україні надію на стабільність. "Нам буде простіше проходити всі наші кроки з наповнення бюджету, із забезпечення всіх витрат розвитку з бюджету. Крім того, абсолютно точно, вчасно і у повному обсязі будуть повернуті всі зовнішні запозичення України за попередні роки", - упевнений прем'єр.
Також в уряді запевняють, що отримані в борг 3,3 мільярди доларів забезпечать стабільність гривні. Як запевнив глава Мінфіну Ігор Уманський, новий транш від МВФ заспокоїть валютний ринок. Прогнози виправдалися: на міжбанківському ринку долар подешевшав відразу на 5 копійок, з 8,10-8,20 гривні за долар при відкритті торгів до 8,04-8,159 гривні за долар при закритті. 30 липня, долар на міжбанку продовжив дешевшати, а от обмінники, за даними FINANCE.UA , поки не поспішають знижувати ставки: до 14:00 долар купували за ціною 8,05, що не відрізняється від попереднього курсу, а продавали за 8,15, тобто на 5 копійок дешевше, ніж учора.
Четверта частка
Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 мільярди доларів заплановані на листопад цього року. Однак у Мінфіні сподіваються отримати гроші раніше. "За попередніми домовленостями, це повинен був бути листопад. Але, наскільки я знаю, зараз МВФ розглядає можливість, і, швидше за все, таке рішення може бути прийнято, що перегляд буде наближений. Це, можливо, вересень - кінець вересня", - припустив Ігор Уманський.
Експерти стверджують, що уряд хоче прискорити отримання нового кредиту через президентські вибори, що наближаються. Щоб не фінансувати своїми грішми передвиборні обіцянки кандидатів, МВФ може відкласти виділення позики взагалі до початку 2010 року. Глава місії Фонду в Україні Джейла Пазарбазіолу в коментарі газеті "Комерсант-Україна" заявила, що отримання нового траншу залежить від результатів виконання нової програми.
Відповідно до меморандуму, парламент повинен змінити закон "Про відновлення платоспроможності боржника або оголошення його банкрутом", що відкриє можливості для досудової санації. Також з початку жовтня повинна публікуватися детальна інформація про банки - їх власників, якість активів.
Для того щоб уряд міг виконати свої зобов'язання, заплановані на жовтень, Рада повинна прийняти відповідні закони до початку осені. Однак сесія парламенту відкриється лише у вересні. Якщо Кабміну не вдасться домовитися із МВФ до жовтня, нової порції кредиту доведеться чекати лише наступного року, після виборів.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас