Ринок акцій у четвер закрився в плюсі - індекс ММВБ виріс на 6%, індекс РТС перевищив 1000 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій у четвер закрився в плюсі - індекс ММВБ виріс на 6%, індекс РТС перевищив 1000 пунктів

Фондовий ринок
209
Ринок акцій РФ продемонстрував у четвер упевнене зростання на тлі позитивної динаміки зовнішніх майданчиків, викликаної публікаціями гарної корпоративної звітності, що повернула інвесторам надію на швидке відновлення світової економіки, і зростання цін на нафту, що відновилося.
Індекс ММВБ виріс за день на 6,05%, піднявшись до 1046,46 пункту, індекс РТС підріс на 2,83% - до 1001,3 пункту. Котирування основних "блакитних фішок" на біржах виросли на 1-10%.
Ціна акцій "Татнафти" (РТС: TATN) виросла за підсумками дня на ФБ ММВБ на 10,3%, Ощадбанку РФ (РТС: SBER) - на 7,6%, "Газпрому" - на 7,1%, "Мосенерго" (РТС: MSNG) - на 7%, "Лукойлу" (РТС: LKOH) - на 6,4%, "Полюс Золота" (РТС: PLZL) - на 6,3%, ВТБ (РТС: VTBR) - на 6,3%, "Норнікеля" - на 6,1%, "Роснафти" - на 5,1%, "Північсталі" (РТС: CHMF) - на 5%, "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) - на 4,5%, "Ростелекому" (РТС: RTKM) - на 3,1%, "Мобільних Телесистем" (РТС: MTSS) - на 2,9%, "Газпром нафти" (РТС: SIBN) - на 2,7%, "Русгідро" (РТС: HYDR) - на 1,9%.
Підтримку російському ринку акцій на початку торгів надав, зокрема, той факт, що більшість азіатських фондових індексів закінчили торговельну сесію в четвер зростанням, незважаючи на те, що вони падали на початку торгів. Основним фактором зростання азіатських майданчиків стала позитивна квартальна звітність японських автовиробників Honda Motor Co. і Nissan Motor Co.
Європейські фондові індекси підтримали Азію і також демонстрували впевнене зростання на тлі позитивних корпоративних звітів, що публікуються. Так, котирування акцій французької Alcatel-Lucent, одного з найбільших світових виробників телекомунікаційного встаткування, злетіли на 8,2% після повідомлення про те, що компанія зафіксувала перший квартальний прибуток за 11 кварталів
Ціна акцій BT Group Plc піднялася на 7,8% після повідомлення про те, що чистий прибуток британського телекомунікаційного концерну за підсумками першого фінкварталу знизився до 214 млн фунтів ($352 млн) з 381 млн фунтів за той же період 2008 року, однак перевищила прогнозовані аналітиками 118,2 млн фунтів.
Фінансові результати більше половини європейських компаній (72 з 139), які відзвітувалися за минулий квартал, виявилися кращими аніж прогнози аналітиків.
"Прекрасно, що на цьому етапі скорочення компаніями витрат приводить до зростання прибутків, - відзначає стратег Legal&General у Лондоні Джорджина Тейлор. - Корпоративна звітність свідчить про те, що все гаразд".
Ф'ючерси на американські фондові індекси також росли весь день на сильній корпоративній звітності. Папери Motorola подорожчали під час електронних торгів на 7,2% - до $7,04. Збиток компанії без урахування одноразових витрат у другому кварталі склав 1 цент на акцію, що виявилося кращим аніж середній прогноз аналітиків 4 центи на акцію. Ціна акцій General Electric підскочила на 6% - до $12,99. Аналітики Goldman Sachs поліпшили рекомендації для паперів компанії до "купувати" з "нейтрально".
Крім того, ціни на нафту після значного падіння в середу знову почали зростати. До 18:50 МСК ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 5,3%, досягши рівня $70,04 за барель, а котирування WTI перевищили оцінку $66,3 за барель, додавши більше 4,7%.
"Відновлення американських майданчиків і зростання ф'ючерса на індекс S&P500 переважили зниження цін на енергоносії, у результаті чого торги на російських майданчиках відкрилися зростанням котирувань. При цьому протягом перших тридцяти хвилин торгів індекс ММВБ зміг подолати рівень 1000 пунктів. Наступна спроба "ведмедів" повести індекс під цей рівень не увінчалася успіхом", - відзначає аналітик компанії NetTrader Богдан Зварич.
"У середині дня зовнішнє тло повністю перейшло на сторону "биків". До відновлення зовнішніх фондових майданчиків, які підтримувала гарна звітність американських компаній, додалося коррекційне зростання на ринку енергоносіїв. Це дозволило нашому ринку продовжити ранкову динаміку", - сказав він.
У свою чергу аналітик ДК "АЛОР" Наталія Лесина відзначає, що після двох невдалих сесій на російському ринку активізувалися "бичачі" настрої. Зовнішнє тло відкрило російський ринок "гепом" вгору і протягом усього дня провокували купівлю, ні на хвилину не відпускаючи покупців з ринку. Несподіваний зліт ф'ючерса на індекс S&P 500 перед самим відкриттям наших торгів впливав на динаміку ринку протягом всієї сесії, оскільки ф'ючерс не просто не збирався залишати досягнуті рівні, але й постійно рвався до нових висот. Ф'ючерси на "чорне золото" також привносили оптимізм - після вчорашнього обвалу на тлі слабких даних щодо запасів ф'ючерсів на нафту марки Brent кинулися вгору.
За її словами, статдані з економіки Єврозони також підтримували "биків". Індекс довіри до економіки дещо перевищив очікування. Опубліковані раніше дані з безробіття в Німеччині також сприяли купівлі. Основною подією сьогоднішнього дня стало оголошення тижневих даних за заявками на допомогу з безробіття в США. Дані мали переважно позитивний характер, що спровокувало нову хвилю купівель. Дані за тиждень виявилися на 4 тис. вищими ніж очікування, але переглянуті дані за попередній тиждень виявилися кращими на цілих 16 тис., що стало вирішальним для настроїв на ринку фактором.
"Після вчорашнього розпродажу сьогодні нафтові котирування йдуть вгору, таким чином, підтверджуючи віру більшості інвесторів у зміну тренда в провідних економіках. Ця обставина може викликати зростання споживання нафти найближчим часом, а тому що швидко наростити видобуток не вийде - ситуація може викликати зростання цін. Із внутрішньоросійських новин варто відзначити, повідомлення про те, що уряд вирішив відмовитися від підвищення експортних мит і ПВКК на газ, це повідомлення, безумовно, є позитивом для акцій газових компаній - "Газпрому" і "Новатеку", які сьогодні демонструють підвищувальну динаміку котирувань", - пише у своєму аналітичному огляді аналітик Абсолют Банку Іван Фоменко.
На його думку, відіпхнувшись від рівня підтримки, провідні російські індекси кинулися вгору. "Наступним рівнем опору можна вважати максимальні значення, досягнуті на початку червня. Найцікавішими паперами є: "Газпром" (РТС: GAZP), "НОВАТЕК" (РТС: NVTK), "Роснафта" (РТС: ROSN), ГМК "Норильський нікель" (РТС: GMKN), НЛМК, "Північсталь", ТМК, "Распадська" (РТС: RASP) і "Магніт" (РТС: MGNT). Навіть незважаючи на сьогоднішній значний відскік російського фондового ринку, динаміка індексів поки залишається вкрай волатильною", - відзначив Фоменко
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за підсумками дня склав $6,65 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $356,698 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав близько 67,885 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Ощадбанку - 23,056 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас