Білорусія у перерахунку на юані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія у перерахунку на юані

Валюта
1647
На рахунках Національного банку Білорусії з'явилися юані. "Угода своп із Центробанком Китаю укладена, обмін валютами відбувся. На наш рахунок надійшло в еквіваленті близько $3 млрд", – заявив голова Нацбанку Білорусії Петро Прокопович у середу, 29 липня. Поки ці кошти не можуть використовуватися.
Відповідно до китайського законодавства оборот юаню можливий тільки усередині країни. За словами Прокоповича, Китай уже готує нормативну базу і "через кілька місяців з'являться зміни, які дозволять забезпечити цю угоду реальним наповненням". Про валютний своп з Білорусією Китай домовився ще навесні цього року. За умовами угоди, Китай надав 20 мільярдів юанів, а Білорусія – майже вісім трильйонів національних рублів. Термін угоди становить три роки.
"Це заділ на 5-10 років наперед", – охарактеризував важливість угоди голова Нацбанку Білорусії, додавши, що вже в найближчі 2-3 роки МВФ може включити китайський юань у резервні валюти. "Ми готові до максимального використання китайських валют у розрахунках, і найближчим часом це стане можливим", – відзначив Прокопович.
"Своп-лінія передбачає, що Китай і Білорусія проводять взаємний обмін валют на певний час. У результаті Білорусія зможе імпортувати китайські товари за юані, а Китай білоруські товари за білоруські рублі. Але, враховуючи, що конкурувати з китайським товаром білоруські товари не зможуть, ця угода, скоріше, вигідна Китаю, а не Білорусії", – пояснює начальник аналітичного департаменту ГК "Альпарі" Єгор Сусін.
Крім Білорусії, влада Китаю домовилася про валютний своп ще з п'ятьома країнами: Аргентиною, Гонконгом, Індонезією, Малайзією, Південною Кореєю.
Переговори про проведення аналогічних угод валютний своп Білорусія веде і з іншими основними торговельними партнерами: Росією, Україною і Євросоюзом.
Домовленість щодо угоди з Нацбанком України вже досягнута.
"У найближчий місяць у Києві ми продовжимо цю роботу. Дуже важливо перейти на розрахунки в національних валютах. Зараз у торгівлі з Україною на національну валюту припадає тільки 5-8%", – пояснив Прокопович. Перехід на національну валюту дозволить, за розрахунками білоруської сторони, підвищити товарообіг у торгівлі між двома сусідами, який скоротився в умовах дефіциту вільно конвертованої валюти в Білорусії та України.
Бажання перейти на розрахунки в національній валюті вже давно висловлює і Росія. Це дозволило б зробити російську економіку менш залежною від коливань долара і євро. Ідея переходу на місцеві валюти обговорюється в тому числі і з Китаєм. "Я вважаю, що доцільно проаналізувати досвід Китаю з переведення торгівлі на розрахунки в національній валюті. Це питання ми обговорювали з керівництвом КНР", – заявив президент Росії Дмитро Медведєв на нараді щодо розвитку Далекого Сходу і прикордонного співробітництва з Китаєм і Монголією наприкінці травня.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас