КНР може вжити заходів для уповільнення зростання на ринку акцій та обмежити кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНР може вжити заходів для уповільнення зростання на ринку акцій та обмежити кредитування

Фондовий ринок
328
Влада Китаю може найближчим часом ужити заходів для уповільнення активного зростання на фондовому ринку через побоювання, що котирування акцій злетіли занадто високо, пише газета Financial Times.
КНР може також обмежити темпи зростання кредитування в деяких секторах, зокрема, у сфері іпотечних кредитів, таким чином, щоб не зашкодити розвитку економіки в цілому, повідомляє видання Marketwatch.
Основний китайський фондовий індекс Shanghai Composite обвалився в середу на 5,5%, що стало найбільш значним падінням за останні 8 місяців, на очікуваннях, що центральний банк збільшить нормативи обов'язкових банківських резервів, як повідомив пекінський журнал Caijing. Market News International Ltd. як причину обвалення ринку акцій назвала побоювання збільшення податку на торги акціями. Незважаючи на зниження в середу, приріст Shanghai Composite з початку року становить 83%.
"Китайська влада не надто рада такому швидкому зростанню фондового ринку", - відзначив головний інвестиційний директор Robeco Hong Kong Ltd. Арнаут ван Рейн.
Котирування акцій компаній зі списку Shanghai Composite в 35,3 рази перевищують їхній оголошений прибуток, що більш ніж в 2 рази вище від середнього значення цього показника для emerging markets.
Злет вартості акцій у Китаї привів до поновлення побоювань формування нової "мильної бульбашки" на ринках нерухомості та акцій. Лускання попередньої "бульбашки" на Шанхайській фондовій біржі в жовтні 2007 року було одним з факторів, що спровокували світову фінансову кризу, відзначає FT.
Зростанню фондових індексів КНР сприяв приплив коштів інвесторів у нові акції, зареєстровані на біржі після IPO. Протягом 9 місяців IPO у Китаї були заборонені, перші дозволи були отримані в липні. Так збіглося, що саме в цьому місяці великі інвестори регіону одержали доступ до державних коштів, що виділяються у рамках програм стимулювання, і почали активно вкладати їх у китайські акції.
У перший день торгів, 27 липня, вартість паперів оператора платних доріг Sichuan Expressway, який провів одне з перших великих IPO у Шанхаї після зняття заборони, збільшилася в три рази, однак після цього котирування акцій Sichuan Expressway падають щодня на 10%.
У листопаді минулого року уряд Китаю оголосив про виділення 4 трлн юанів ($586 млрд) на стимулювання економіки та скасував обмеження в кредитуванні, щоб підтримати економічне зростання на тлі різкого скорочення експорту. Обсяги нових кредитів у першому півріччі 2009 року виросли в три рази в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 7,37 трлн юанів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас