Митниця не буде стягувати надбавку до ввізного мита — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця не буде стягувати надбавку до ввізного мита

Казна та Політика
1102
Державна митна служба вчора повідомила, що 13-процентна надбавка до ввізних мит на товари некритичного імпорту, крім автомобілів і холодильників, стягуватися не буде. Дана заява була зроблена незважаючи на протилежне рішення Конституційного суду, прийняте місяць тому.
У Держмитниці говорять, що суд не розглядав відповідну постанову уряду, тому вона діє.
Учора Держмитниця одержала роз'яснення Мінекономіки і Міністерства юстиції щодо адміністрування 13-процентної надбавки до чинних ставок ввізних мит при митному оформленні. У Кабміні вважають, що своїм рішенням від 23 червня Конституційний суд (КС) не скасовував урядову постанову №230, якою з березня була встановлена надбавка до ввізних мит на автомобілі і холодильники та скасована на іншу групу товарів некритичного імпорту.
Суд визнав незаконним рішення Верховної ради делегувати Кабміну повноваження щодо регулювання ввізних ставок. Оскільки зазначена постанова не була предметом розгляду КС, вона "дійсна і підлягає виконанню", говориться в роз'ясненні уряду. Джерело в центральному апарату митної служби заявило, що "митниця, як і раніше, буде застосовувати надбавку тільки до мит на автомобілі і холодильники", і уточнило, що, поки митниця чекала роз'яснень Кабміну, постанова Кабміну діяла.
За словами співробітника юридичної фірми Astapov Lawyers Олега Мальського, така аргументація уряду сумнівна, але вона дозволить йому не вводити надбавку принаймні до вересня. Імовірно, такий крок уряду спрямований на те, щоб уникнути погіршення відносин зі Світовою організацією торгівлі. "Це не формальність, а ті, хто хочуть оскаржити, нехай оскаржують, і це, зокрема, право президента, якщо він не погодиться з таким рішенням", - вважає заступник начальника управління правового забезпечення секретаріату Кабміну Володимир Вознюк.
Слід зазначити, що введення надбавки навіть на холодильники та автомобілі вже привело до погіршення відносин із СОТ. Як стало відомо Комерсант-Україна, генеральна рада СОТ учора розглянула і схвалила доповідь комітету з питань обмежень, що вводяться в інтересах платіжного балансу, про введення Україною надбавок до мит на деякі імпортні товари. За словами одного із представників СОТ, генрада вважає, що заходи, введені Києвом, не виправдовуються поточним станом платіжного балансу і порушують генугоду про тарифи та торгівлю. Вищий орган СОТ зобов'язав Україну скасувати всі надбавки на імпортні товари до 7 вересня, а якщо ні, то відносно Києва можуть бути застосовані санкції відповідно до правил СОТ.
Керівник департаменту маркетингових комунікацій "УкрАВТО" Ірина Михалєва відзначає, що для українських автомобілебудівників 13-процентна надбавка - єдиний захід, що стимулює виробництво. "Ми хочемо, щоб її продовжили, тому що на автомобільному ринку немає інших заходів підтримки, крім цього", - говорить вона. Учасники ринку очікують вересня, коли закінчується термін дії надбавки. "Імпортери завезли 90 тис. автомобілів з розрахунку, що буде продаватися 15 тис. на місяць. Насправді продається 11-12 тис., тобто товару вистачить до вересня", - повідомили у Всеукраїнській асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. Тим часом, на думку директора компанії "Торг-Маркет" Наталі Дремблюги, на вартість товарів більший вплив може мати коливання курсу валюти і наявність контрабанди. "Такий курс перекриє всі надбавки", - впевнена вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас