Beige Book: Темпи спаду сповільнюються, але ознак пожвавлення мало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Beige Book: Темпи спаду сповільнюються, але ознак пожвавлення мало

Казна та Політика
452
Більшість із 12 банків Федеральної резервної системи (ФРС) зафіксували в червні-липні уповільнення темпів економічного спаду; кілька банків констатували стабілізацію ділової кон'юнктури.
"Економічна активність залишалася слабкою" у червні-липні, говориться в черговому огляді економіки США, випущеному ФРС напередодні засідання Комітету з відкритих ринків.
Згідно з оцінкою 4 з 12 банків, спостерігаються ознаки стабілізації ситуації в економіці, два інші банки відзначили зниження темпів спаду.
У той же час, згідно з даними із Середнього Заходу, роздрібні продажі продовжують знижуватися, скорочується попит на кредити в Нью-Йорку, послабляється ринок комерційної нерухомості, а активність у виробничому секторі в багатьох регіонах скорочується.
У цілому, хоча загальна оцінка ситуації в економіці трохи покращилася в порівнянні з попереднім оглядом, у новій beige book виявилося мало фактів, що свідчать про початок зростання.
Виробничі компанії, згідно з оглядом, очікують нерівної і слабкої тенденції до пожвавлення, деякі роздрібні торговці пророкують довгий і повільний період відновлення попиту.
Як і раніше погано йдуть справи із зайнятістю: "усі округи повідомляють, що ринок праці залишається слабким". "Слабість ринку праці фактично усунула тиск на користь підвищення зарплат, заробітні плати і компенсаційні виплати стабільні або знижуються в більшості округів", - говориться в огляді.
У той же час у двох-трьох округах є факти збільшення попиту на робочу силу - у галузі IT і з боку медичних установ.
Ринок житла також залишається слабким у більшості округів, хоча подекуди відзначені ознаки поліпшення.
У цілому тенденції, зафіксовані в огляді, який за кольором обкладинки називається beige book (бежева книга), дають мало підстав для зміни грошово-кредитної політики американського ЦБ.
Останнім часом керівники ФРС говорять про стабілізацію ситуації в економіці США, попереджаючи при цьому про слабість майбутнього пожвавлення. Зокрема, голова Федерального резерву Бен Бернанке заявив, що в економіці видно попередні сигнали стабілізації. "Можливо, зараз у нас початок млявого пожвавлення", - вважає голова Федерального резервного банку Далласа Річард Фішер. Голова Федерального резервного банку Сан-Франциско Джанет Йеллен бачить "перші серйозні ознаки" виходу економіки США з рецесії, однак вважає, що пожвавлення буде повільним і болючим.
Незалежні економісти вважають, що зростання ВВП у другому півріччі складе в США близько 1,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас