"Ъ": IFC розглядає варіанти роботи з проблемними активами українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": IFC розглядає варіанти роботи з проблемними активами українських банків

Валюта
922
Міжнародна фінансова корпорація (IFC) розглядає варіанти роботи із проблемними активами українських банків. Зокрема, може бути створений спеціальний фонд для викупу заборгованості або розроблена схема фінансування через керуючі компанії. Банкіри відзначають, що початок роботи в цьому напрямку вчасний - проблемна заборгованість у роздрібному секторі під кінець року може досягти 70 млрд грн, а банки вже готові віддавати безповоротні кредити з дисконтом 10-40% від вартості.
Про це сьогодні пише видання "Комерсант-Україна".
Про інтерес IFC до проблемних активів банків стало відомо з повідомлення Асоціації учасників колекторського бізнесу України (АКБУ), яка вчора заявила, що проводить переговори із цього приводу з корпорацією.
Голова представництва IFC в Україні Олена Волошина повідомила, що дійсно проводилися зустрічі з колекторами із цього приводу. "IFC сприяє українському банківському сектору в питаннях роботи із проблемними активами, уже діє консультаційна частина програми. У нас є експертиза фінансування компаній з управління проблемними активами в Україні, ми розглядаємо можливість фінансування подібних структур. Це можуть бути як працюючі, так і ново створені компанії", - повідомила вона. Про якісь конкретні кроки в цьому напрямку, за словами Волошиної, поки говорити передчасно.
Подібним напрямком IFC уже займається в Росії. До кінця цього року IFC має намір вкласти у викуп проблемних активів російських банків близько 100 млн дол. Кошти будуть розподілятися через низку місцевих компаній з управління активами. Усього обсяг інвестицій корпорації в проблемні активи російських банків складе 1 млрд дол.
В АКБУ заявляють, що під час консультацій з IFC розглядався інший варіант роботи: створення спеціального фонду, який буде фінансуватися за рахунок коштів корпорації та інших учасників проекту. За прогнозами АКБУ, сукупний обсяг проблемного портфеля банків у сегменті споживчого кредитування під кінець року перевищить 70 млрд грн - порядку 34%.
Зараз банки передають на обслуговування колекторським компаніям усього 11% обсягу проблемних кредитів - близько 5 млрд грн. За даними учасників ринку, зараз середній дисконт, з яким банки продають свої проблемні кредити, становить 10-40% від їх вартості.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас