Вкладники тікають із ПІФів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники тікають із ПІФів

Фондовий ринок
3907
Такої катастрофи український ринок колективних інвестицій ще не знав. За шість місяців вартість чистих активів у відкритих пайових інвестиційних фондах знизилася ще на 51 млн грн. Компенсувати відтік вкладників з ПІФів намагаються зростанням вартості паїв - на жаль, не допомагає.
Фінансовий ураган, що пронісся, залишив у портфелях відкритих пайових інвестиційних фондів усе менше роздрібних клієнтів, а ще - породив недовіру до інвестиційної індустрії. "Якщо так справа піде й далі, то управляти не буде чим, та й, власне, і нікому, - сумно жартують деякі портфельні менеджери. - У результаті ось уже шостий місяць поспіль кращим пайовим фондом визнається ПІФ "Матрац". Яка ж частка жарту в цьому жарті?
Приводи для занепокоєння з'явилися аж ніяк не у квітні й навіть не в червні. Роздрібний сегмент індустрії колективних інвестицій, до якого насамперед зараховують відкриті фонди, скорочується вже давно. Вартість чистих активів тільки з початку року зменшилася на 51 млн грн. Такого фіаско українські керуючі компанії ще не зазнавали.
Слід великої бурі
Вихід з ПІФів набув глобального масштабу. З початку року з пайових інвестфондів інвестори вже забрали близько $100 млрд. Приплив же в ПІФи у світовому вирахуванні за аналогічний період минулого року склав усього дев'ятнадцять мільярдів. За такий же період 2007 року - трохи більше $50 млрд. Не змогли втримати своїх клієнтів і українські фонди. Чому? Ще не видно навіть середини фінансової кризи, і інвесторам зовсім не подобається, що керуючі не здатні навіть зберегти їхні внески. В умовах подібної нестабільності ринків безпечніше тримати свої капітали в грошах. Причому навряд чи в готівці. Спокійніше покласти їх на банківський депозит. Тим більше, що останніми місяцями кредитні установи почали активно збільшувати ставки, щоб залучити до себе нових вкладників. Порівняння прибутковості банківських депозитів і пайових інвестиційних фондів уже кілька місяців свідчить не на користь останніх.
Початок 2009 року зміцнив надію українських пайовиків на повернення вкладених коштів. Втім, зростання, яке демонструється - відносний успіх. Інвестиційний результат усе ще залишається негативним для тих, хто вкладав рік-два тому. Більшість інвесторів опинилися перед дилемою: чи то рятувати залишки коштів, чи то, ігноруючи негативне новинне тло, затаїтися і чекати, коли зростання ринку поверне вартість паїв хоча б до рівня купівлі. А разом сподіватися, що керуючі, незважаючи на різке зниження прибутковості бізнесу, не відмовляться від своїх зобов'язань.
Радість спекулянтів
Шість місяців цього року дали більше приводів для надій. Індекс ПФТС із початку 2009-го виріс майже на 37% - слідом за ним подорожчали і паї відкритих фондів: фонди в середньому додали 2,28%. Середній результат міг би бути й вищим, однак низка ПІФів поки ще продовжують фіксувати збитки, плюсовий приріст показали лише 19 з 30 учасників ринку.
Найслабший результат за підсумками шести місяців поки залишається у фонду "Мілленіум Захист Капіталу" - мінус 28,05%, а от лідирує серед відкритих ІСІ фонд "СЕМ Ажіо" (+18,36%) під управлінням компанії "Співдружність Ессет Менеджмент". Друге і третє місця посіли фонди "ТАСК Ресурс" (КУА "ТАСК-інвест") із прибутковістю 16,47% і "Конкорд Статок" (КУА "Конкорд Ессет Менеджмент") - 13,65%. Здавалося б, такий результат повинен потішити пайовиків, однак якщо уважно вивчити показники фондів, зростання не виглядає таким вже й значним. Ралі двох кварталів могло принести дохід спекулятивно налаштованим інвесторам, але, судячи з відтоку коштів, що спостерігався у відкритих ПІФах, цією можливістю скористалися лише деякі.
Пайова участь
От і виходить, що інвестори як і раніше не ризикують вкладати у фондовий ринок (навіть незважаючи на наддешеві цінні папери) через девальвацію гривні і загрозу подальшої рецесії економіки України. Така кризова ситуація на ринку відкритих фондів уже спричинила і перерозподіл ринку управління активами. Якщо на початку року найбільшим ПІФом був "Парекс Український Збалансований фонд" під управлінням Parex Asset Management Ukraine, то зараз цей статус належить фонду "Спарта Збалансований" (КУА "Спарта"), під управлінням якого перебуває 56,7 млн. грн., що становить близько 26% всіх коштів, зібраних у відкритих ПІФах. Іншим фондам також вдалося продемонструвати позитивну динаміку залучень. Приміром, фонд "ТАСК Ресурс" наростив активи майже втричі, "СЕМ Ажіо" - у півтора разу. Позитивний баланс також був зафіксований в "Магістр - фонд збалансований" (+5%), "Альтус - Збалансований" (+4%) і "Преміум - фонд Індексний" (+2%).
На відміну від фаворита попередніх періодів "Парекс Український Збалансований фонд", одні з найстарших вітчизняних фондів - "Класичний" і "Альтус - Збалансований" змогли втримати другий і третій рядки за кількістю коштів, що перебувають під управлінням, хоча й послабили свої частки на ринку: з 20,7% до 18,4% і з 14,6% до 14,3% відповідно.
Прогноз
Якщо припустити, куди можна податися вітчизняному приватному інвесторові, то вибір у кожному разі не такий великий. 50-70-процентної прибутковості, як це було два-три роки тому, український фондовий ринок уже не покаже. Кращі ПІФи демонструють прибутковість, порівнянну із прибутковістю за депозитами, але залишаються при цьому ризикованішими. Можна, звичайно, ще "посидіти в грошах", почекати, коли ринок відновиться і буде дивитися вгору - на ПІФах можна грати так само, як і на акціях. Тому приплив у фонди почнеться тільки після того, як інвестори побачать зростання ринку. Але в кожному разі варто упокоритися з меншою прибутковістю і розраховувати у випадку з пайовими інвестиційними фондами на далекі обрії інвестування.
Залишається також ризик того, що в другому півріччі компанії будуть ще менше уваги приділяти роздрібним клієнтам. До того ж роздрібний клієнт за визначенням дорогий (рекламний бюджет, штат продавців, додаткові офіси). А зараз на порядку денному найпопулярнішою є реструктуризація проблемних боргів. І логічно чекати від компаній перерозподілу їхніх інтелектуальних ресурсів. Не на благо рядовому пайовикові.
Олександр Кириченко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас