Ринок акцій РФ наприкінці дня знову пішов униз під тиском поганої статистики і нафти, що падає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ наприкінці дня знову пішов униз під тиском поганої статистики і нафти, що падає

Фондовий ринок
94
Російський ринок акцій, який намагався після ранкового "гепу" вниз відновитися, наприкінці торговельного дня знову пішов униз під тиском поганої макроекономічної статистики в США і нафти, яка падає, і яка прискорила темпи зниження після публікації щотижневих даних про запаси в США.
У підсумку індекс ММВБ знизився за день на 1,54% - до 986,8 пункту, індекс РТС опустився на 2,8% - до 973,78 пункту. Ф'ючерс на індекс РТС показував зниження до базового активу на 28,28 пункту, що говорить про постійні негативні настрої гравців.
Зниження котирувань акцій ГМК "Норильский нікель" (РТС: GMKN) на ФБ ММВБ склало 4,1%, "Полюс Золото" (РТС: PLZL) - 3,1%, "Мобільних Телесистем" (РТС: MTSS) - 2,5%, ВТБ (РТС: VTBR) - 2,4%, Сбербанку РФ (РТС: SBER) - 2,3%, "Татнафти" (РТС: TATN) - 1,6%, "Газпрому" (РТС: GAZP) - 1,5%, "Русгідро" (РТС: HYDR) - 1,3%, "Газпром нафти" (РТС: SIBN) - 1,2%, "Ростелекому" (РТС: RTKM) - 1,1%, "Лукойлу" (РТС: LKOH) - 0,8%, "префів" "Транснафти" (РТС: TRNF) - 0,5%, "Роснафти" (РТС: ROSN) - 0,1%.
Кращими аніж ринок виглядали акції "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS), що зросли в ціні за підсумками дня на 0,8%, а також цінні папери металургійних компаній, зокрема, акції "Північсталі" (РТС: CHMF) додали в ціні 1,6%, "Поліметалу" (РТС: PMTL) - 2,5%, "Мечела" (РТС: MTLR) - 1,4%, Новолипецького металургійного комбінату (РТС: NLMK) (НЛМК) - 0,4%. Останнє відбулося завдяки рекомендаціям Morgan Stanley купувати акції металургійних, телекомунікаційних, портових і гірничовидобувних компаній РФ.
Відкриття російського ринку акцій зниженням, на думку аналітиків, стало наслідком негативної кон'юнктури світових фондових ринків. Напередодні знизилися практично всі фондові індекси в США і Європі, тенденція до зниження панувала в середу ранком і на азіатських фондових майданчиках.
Потім російський ринок акцій спробував відновитися слідом за європейськими майданчиками, де фондові індекси зросли в середньому на 1-1,5% після публікації фінансових звітностей Akzo Nobel NV і Bayer AG, прибутки яких перевищили прогнози аналітиків, перекривши сформований негатив через зниження цін на товарно-сировинних ринках. На цьому тлі індекс ММВБ піднімався вище 1000 пунктів.
Однак оптимізму учасників російського ринку акцій вистачило ненадовго, і негативні фактори перемістили фондовий ринок у мінусову зону. Світові ціни на нафту, що практично протягом дня знаходилися на негативній території і стримували зростання російського ринку акцій, після публікації даних про зростання запасів "чорного золота" у США впали на 4,5% - до $64,2 за барель WTI, котирування Brent знизилися на 3,3% - до $67,58 за барель.
"Вдень падіння котирувань акцій на наших біржах призупинилося. Деякі фішки до обіду навіть вийшли в позитивну зону, це стосується, насамперед, акцій металургів", - відзначив головний аналітик ІК "ITinvest" Олександр Потавін.
За словами аналітика Абсолют банку Івана Фоменка, "корекція російського фондового ринку, що почалася в понеділок, сьогодні одержала логічне продовження. Провідні фондові індекси опустилися на найближчі лінії підтримки й зараз торгуються поблизу цих рівнів. Зниження поки можна розглядати як корекцію до потужного зростання, що мало місце протягом попередніх двох тижнів. Тут доречно відзначити, що це прекрасна можливість для відновлення або збільшення довгих позицій на російському фондовому ринку. Позитивним фактором, що може надати підтримку найближчим часом, може виступити заява керуючого одного із провідних фондів про його наміри довести частку російських активів у фонді, що інвестує в країни з економікою, що розвивається найбільш динамічно, до $10 млрд".
"Звичайно, ця обставина може надати підтримку російським акціям у середньотерміновій перспективі, але не варто забувати про короткочасні фактори, які більшою мірою визначаються глобальною ліквідністю. Так, зниження цін на нафту, що відбувається протягом останніх двох днів, поки негативно позначається на динаміці російських акцій", - вважає Фоменко.
Проте він вважає, що "російський фондовий ринок опуститься на рівень опору, що становить приблизно 970 пунктів за індексом ММВБ і 960 пунктів за індексом РТС, і від цих рівнів можна формувати "довгі позиції". Формування "довгих позицій" повинно проводитися при чіткому розумінні, де повинні розташовуватися стоп-накази, які повинні захищати капітал у випадку подальшого зниження ринку".
Аналогічної думки дотримуються і експерти ІК "Брокеркредитсервіс", які у своєму аналітичному огляді пишуть, що "поки говорити про завершення зростання не можна, отже, ми рекомендуємо інвесторам зберігати довгі позиції. Що стосується перспектив ринку в найближчі торговельні дні, то ми вважаємо, що побачимо скоріше бічний рух під час відсутності значимих новин. Здорова корекція липневого зростання не виключає зниження ще на 2-3% - до 980 пунктів за індексом ММВБ. Як і раніше тисне висока ймовірність глибошої корекції на ринку нафти і відходу від максимумів ринку США".
У свою чергу аналітики компанії "Атон" відзначають, "що торги на російському ринку закінчилися зниженням. О 16:30 вийшла статистика в США, що негативно вплинула на настрої учасників ринку. Замовлення на товари тривалого вжитку впали на 2,5%. А о 18:30 вийшли дані міністерства енергетики США за запасами палива, що сильно відрізнялися від очікувань аналітиків. Запаси нафти зросли на 5,15 млн барелів, запаси дистилятів - на 2,11 млн барелів. І лише запаси бензину впали на 2,3 млн барелів, що швидше за все було пов'язано зі зниженням завантаження НПЗ на 1,27%".
"Після закриття торгів на російському ринку зниження нафтових цін підсилилося на тлі негативних даних за запасами палива в США і зміцнення долара. Така тенденція підвищує ймовірність продовження корекції на російському ринку. Сьогоднішній день також буде ненасичений з погляду подій і статистики, тому велика ймовірність, що після "гепу" вниз на відкритті ринок знову встане в боковик. Найближча підтримка за індексом ММВБ перебуває на рівні 950 пунктів", - вважають в "Атоні".
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС склав $4,818 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $385,829 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 56,776 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Сбербанку - 19,83 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас