Біржі України в середу закрилися незначним зростанням на рішенні МВФ щодо надання Україні 3-го траншу кредиту stand-by — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржі України в середу закрилися незначним зростанням на рішенні МВФ щодо надання Україні 3-го траншу кредиту stand-by

Фондовий ринок
170
Український ринок акцій, незважаючи на різноспрімовану динаміку "фішок" під час торгів у середу, спромігся втриматися в "зеленій" зоні: індекс "Української біржі" підвищився на 0,25% - до 1039,97 пункту, індекс фондової біржі ПФТС - на 0,65%, до 418,4 пункту.
Незважаючи на те, що девальвація гривні як і раніше "тисне" на ринок, новина про рішення МВФ виділити країні третій транш кредиту stand-by у розмірі $3,3 млрд зробила деякий стабілізуючий вплив.
Індексні папери протягом дня змінювалися різноспрямовано у зв'язку з невизначеними настроями учасників, що викликало високу волатильність торгів.
"Кількість охочих активно грати на підвищення на ринку зменшується. Замість них на ринок виходять гравці, які "підбирають" папери, що впали, виставляючи заявки на купівлю, тим самим не дозволяючи подальшому "просіданню" фондового ринку", - прокоментував ситуацію агентству "Інтерфакс-Україна" керівник аналітичного відділу інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.
У свою чергу, брокер "Альтана-Капітал" Євген Пшеничкін відзначив, що високі обсяги торгів на українському ринку акцій дозволяють зробити висновок, що основну масу угод здійснюють не дрібні, а великі інвестори - середньо- і довгочасні.
"Фіксацією прибутку непогано скористалися спекулянти, відкупивши акції на падінні, що призвело до "відскоку" у середині дня. Однак до завершення сесії відбулося посилення продажів після виходу даних за замовленнями на товари тривалого вжитку в США, які виявилися в чотири рази гіршими прогнозів, показавши зниження на 2,5%", - сказав він.
За словами фахівця департаменту міжнародних продажів інвестгрупи "Сократ" Валерії Коцур, крім новини про рішення МВФ виділити Україні третій траншу кредиту, підтримку українським акціям на фондовому ринку в середу надало зростання європейських фондових індексів, незважаючи на обережність американських торговців.
"Блакитні фішки" відкрилися з "гепом" униз на 2-4%, після чого змогли вирівнятися на позитивній зовнішній динаміці. Серед "блакитних фішок" найбільшим попитом на ПФТС користувалися акції "Укрнафти" і "Укртелекому". Аутсайдерами стали акції Укрсоцбанку і Єнакієвського метзаводу.
Змішаними були торги і на Українській фондовій біржі, при цьому їх обсяг досяг чергового рекорду 15,980 млн грн", - повідомила Коцур.
У цілому, за словами Іванишина, "гіршими" на ринку в середу виглядали меткомпанії та банки. Впевнено трималися ціни акцій енергогенеруючих, машинобудівних компаній і коксохімічних заводів.
"Альтана Капітал" прогнозує, що в четвер хід торгів буде коригуватися виходом статистики з єврозони, а також традиційними даними за заявками на допомогу з безробіття в США. "З огляду на близькість п'ятничних даних по ВВП, на ринку може знову утворитися бічний тренд, гравці будуть дотримуватися спекулятивної стратегії й фіксувати прибуток", - вважають експерти.
Керівник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко, у свою чергу, підкреслює, що динаміка українського ринку повністю повторює динаміку американського і європейського ринків, валютних і сировинних майданчиків, де поки переважають негативні тенденції.
"Настрій інвесторів вкрай нервовий, що виражається у високої волатильності на ринку. Зростаючий ризик девальвації гривні відлякує їх від активних купівель. Така тенденція, швидше за все, продовжиться. Ми чекаємо подальшого зниження цін, особливо після закінчення періоду звітностей американських і європейських компаній та банків", - прогнозує експерт.
Згідно з даними експерта з боргових ринків інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександра Климчука, на ринку українських єврооблігацій у середу угоди концентрувалися переважно в суверенному сегменті, у корпоративному зберігалася невисока торговельна активність.
"Проходили торги за єврооблігаціями "Нафтогазу Україна" і "Миронівського хлібопродукту", при цьому тенденція вчорашнього дня продовжилася: "Нафтогаз" залишався під тиском продавців, котирування емітенту впали нижче рівня 80% від номіналу. Папери "Миронівського хлібопродукту", навпаки, росли в ціні, торгуючись на рівні 83. Український CDS за підсумками дня незначно виріс і станом на 17.00 перебував на оцінці 1500 б.п.", - повідомив Климчук.
На "Українській біржі" у середу в лідерах зростання опинилися акції коксохімічних заводів на тлі позитивної виробничої динаміки галузі та зростаючих обсягів експорту українського коксу: ціна акцій Ясинівського коксохіму підвищилася на 3,31%, Авдіївсьского коксохіму - на 2,94%.
За даними інвестгрупи "ТАСК", лідерами торгів на майданчику стали акції "Укрнафти" - укладені 154 угоди на суму 5,2 млн грн, Єнакієвського метзаводу - 76 угод на суму 1,7 млн грн, Алчевського меткомбінату - 84 угоди на суму 1,66 млн грн.
На "Українській біржі" укладено 543 угоди на суму 15,98 млн грн.
На "ринку котирувань" ПФТС у середу зросли в ціні акції "Дніпроспецсталі" (+22,22%).
За даними інвестгрупи "ТАСК", на "ринку котирувань" ПФТС лідерами за обсягами торгів стали акції "Центренерго" - п'ять угод на суму 232 тис. грн, "Укрнафти" - чотири угоди на 216 тис. грн, "Дніпроспецсталі" - три угоди на 164 тис. грн.
У цілому на "ринку котирувань" укладені угоди з акціями 15 компаній, більша частина з яких представляє "другий ешелон".
На "ринку котирувань" ПФТС у середу укладено 33 угоди на суму 1,2 млн грн.
На "ринку заявок" ПФТС подорожчали акції "Західенерго" на 1,5% і "Укрнафти" - на 1,14%. Подешевшали акції "Мотор-Січі" - на 5%.
За даними інвестгрупи "ТАСК", на "ринку заявок" ПФТС у лідерах торгів опинилися акції Алчевського меткомбінату (36 угод на суму 4,1 млн грн), "Укрнафти" (сім угод на суму 630 тис. грн) і "Азовсталі" (сім угод на суму 362 тис. грн).
На "ринку заявок" ПФТС укладено 76 угод на суму 1,1 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас