"Ъ": Вибори президента обійдуться бюджету в 1,5 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вибори президента обійдуться бюджету в 1,5 млрд гривень

Казна та Політика
325
Центральна виборча комісія днями затвердить кошторис на проведення виборів в 2010 році, а також кошторис на обслуговування державного реєстру виборців. Згідно з підрахунками, зробленими членами Центрвиборчкому, на проведення виборів президента необхідно буде передбачити в державному бюджеті більше 1 млрд 500 млн грн, а на проведення виборів у місцеві ради – 952 млн 300 тис. грн.
На засіданні члени Центральної виборчої комісії (ЦВК) обговорили і погодили кошторис на проведення виборів в 2010 році, а також схвалили кошторис на обслуговування державного реєстру виборців. Згідно з підрахунками, для проведення виборів президента, які, як відомо, призначені Верховною радою на 17 січня 2010 року, необхідно передбачити в бюджеті близько 1 млрд 500 млн грн.
"80% від цієї суми (1 млрд 500 млн грн.- ред.) – містять у собі витрати на оплату роботи членів виборчих комісій. Ця сума виникла в першу чергу у зв'язку з тим, що, згідно з постановою Кабінету міністрів від 22 липня, членам виборчкомів підвищується зарплата", - розповів заступник голови ЦВК Андрій Магера. Однак раніше він прогнозував, що виборча кампанія з виборів глави держави обійдеться держбюджету в суму, що не перевищує 1 млрд грн. Нагадаємо, в 2004 році на проведення президентських виборів було виділено 391 млн 46 тис. 600 грн.
Ще однією причиною, чому ЦВК зупинився саме на цій сумі, пан Магера називає те, що згідно з чинним законодавством кожний кандидат у президенти має право запропонувати двох представників до складу територіальних або дільничних виборчих комісій. "Якщо кандидатів буде 30, то в комісії буде як мінімум 60 їх представників, яким необхідно платити зарплату", - пояснив він.
"Основне фінансове навантаження ляже на день виборів – 17 січня. У цей день будуть працювати 34 тис. ділянок, і всім потрібно буде заплатити зарплату, - підтримав колегу член ЦВК Олександр Шелестов. - Але якщо законодавство буде змінено, то й ми будемо змінювати бюджет кампанії, оскільки він прив'язаний до кількісного складу комісій".
Ще однією сьогоднішньою постановою члени ЦВК планують затвердити кошторис витрат на проведення виборів у місцеві ради. У Центрвиборчкомі вважають, що в бюджеті на 2010 рік на це повинно бути виділено 952 млн 300 тис. грн.
"Крім чергових виборів, у місцевих радах дуже багато причин для проведення позачергових. В Україні більше 12 тис. місцевих рад. Наприклад, в одній з них хтось помер, в іншій пишуть заяву про дострокове припинення повноважень і т.д. Через це й відбуваються позачергові вибори. Ми тільки припускаємо цю суму, а потім коректуємо її, виходячи із прийнятих Верховною радою рішень", - підкреслив пан Шелестов.
Третьою сьогоднішньою постановою Центрвиборчком має намір затвердити кошторис витрат на обслуговування держреєстру. За попередніми підрахунками членів ЦВК, на це в 2010 році знадобиться близько 63 млн грн.
Людмила Долгополова
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас