Курс гривні повернувся у квітень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні повернувся у квітень

Валюта
3925
Табличок з такими високими курсами долара, як учора, обмінні пункти не виставляли з початку квітня цього року. За даними порталу finance.ua, середній курс купівлі готівкового долара вчора виріс на 11 коп. - до 8,01 грн., курс продажу збільшився відразу на 19 коп. - до 8,17 грн.
Аналогічна ситуація спостерігалася і на валютному міжбанку. За даними системи "Укрділінг", торги на міжбанківському валютному ринку завершилися на рівні 8,1-8,2 грн./$. За інформацією операторів валютного ринку, вчора курс гривні на міжбанку знизився приблизно на 20 коп., більшість угод було укладено за курсом, наближеним до 8,15 грн./$.
У зростанні курсу американської валюти банкіри звинувачують Національний банк. Справа в тому, що регулятор заявив про намір продавати долари на міжбанку 27 липня по 7,67 грн./$ і купувати по 7,65 грн./$, але до кінця дня так і не виконав обіцяних інтервенцій. НБУ зі свого боку такі дії пояснив тим, що окремі банки не дотримуються встановлених лімітів відкритої валютної позиції.
"НБУ, починаючи з 28 липня 2009 року, буде розглядати поточні розгорнуті заявки винятково від банків, що дотримуються індикаторів валютного ринку, які на щоденній основі доводять до відома банків, за умови відсутності порушення банком... значень лімітів відкритої валютної позиції", - повідомив регулятор у листі до комерційних банків.
Нацбанк продав $100 млн
Щоб знизити ажіотаж, ближче до середини вчорашнього дня Нацбанк заявив про готовність продавати долари на міжбанківському валютному ринку за курсом 7,75 грн./$ для задоволення потреб готівкового валютного ринку. При цьому валюту не могли придбати банки, які раніше порушували вимоги регулятора щодо значень лімітів відкритої валютної позиції.
Серед таких фінустанов опинилися ОТП Банк, УкрСиббанк, банк "Фінанси та Кредит", Райффайзен Банк Аваль. Останні два придбали валюту на міжбанку. У Райффайзен Банку Аваль повідомили, що вчора вони купували валюту по 8,1 грн./$, банку "Фінанси та Кредит" вдалося придбати долари по 8,05 грн./$.
У той же час ОТП Банк заявку на купівлю американської валюти не подавав. "НБУ сьогодні продавав для підкріплення валютних готівкових кас. ОТП Банк не виходив із заявкою на купівлю доларів", - повідомили в прес-службі фінустанови.
За інформацією керівника групи радників глави Національного банку Валерія Литвицького, вчора для потреб готівкового ринку НБУ продав $100,21 млн. Разом з тим, за оцінками операторів валютного ринку, незадоволеними залишилися заявки на $100-200 млн.
Курс залишиться на колишньому рівні
За прогнозами банкірів, найближчим часом зниження курсу не відбудеться і він як мінімум залишиться на колишніх рівнях.
"Ця кулька буде надуватися ще два тижні, а потім лусне, тому що НБУ із запізненням вийде і погасить весь попит на валюту. Реальних передумов для такого зростання в долара немає", - говорить керівник казначейства одного з банків.
"Таке підвищення курсу - наслідок невиразної політики НБУ з підтримки національної валюти. Ми очікуємо, що 29 липня НБУ вийде на міжбанк із інтервенцією, що трохи заспокоїть валютний ринок. Очікується, що рівноважний курс установиться в межах 8,0-8,2 грн./$", - прогнозує аналітик інвестгрупи "Сократ" Михайло Сальников.
Частково зменшити хвилювання на готівковому ринку може запланований на сьогодні валютний аукціон із продажу валюти позичальникам-фізособам.
"Багато чого буде залежати від аукціону НБУ. Якщо він повністю задовольнить попит з боку населення за низьким курсом, то це дозволить погасити панічні настрої на ринку", - говорить фінансовий експерт Фелікс Інденбаум.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас