"Ъ": НБУ обмежує діяльність збиткових банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НБУ обмежує діяльність збиткових банків

1694
Нацбанк заборонив збитковим банкам кредитувати бізнес акціонерів, купувати ризиковані цінні папери і відкривати нові офіси. У такий спосіб регулятор розраховує знизити витрати банків і позбавити їхніх власників можливості виводити ліквідні активи з установ. У випадку невиконання цих вимог регулятор буде вводити тимчасову адміністрацію, позбавляти ліцензії і ліквідувати банки.
Згідно з розісланою постановою №421 від 22 липня "Про окремі питання про діяльність банків у період фінансово-економічної кризи", збиткові банки не зможуть надавати бланкові (незабезпечені) кредити, видавати нові кредити інсайдерам, викуповувати власні акції та купувати недержавні цінні папери. Також збитковим установам заборонено достроково погашати свої боргові цінні папери, за винятком погашення за ціною нижче 50% номіналу.
Крім того, НБУ зобов'язав збиткові установи зупинити виплату дивідендів акціонерам і розподіл капіталу; припинити виплату бонусів, премій та інших матеріальних винагород співробітникам. У випадку виділення банком коштів на спонсорство його керівництво в триденний термін зобов'язано проінформувати про це дирекцію банківського регулювання та нагляду. Також збитковим банкам заборонено збільшувати обсяги капітальних інвестицій і нематеріальних активів, здійснювати видатки по консультативних послугах і відкривати нові філії та відділення. Невиконання даних норм може викликати введення тимчасової адміністрації, примусову реорганізацію, відкликання ліцензії або ліквідацію установи.
Нацбанк не буде застосовувати заходи впливу, якщо збитки фінустанов викликані формуванням резервів під кредити, видані до 1 жовтня 2008 року, або реструктуризацією позик. Також не буде санкцій, якщо зростання проблемних активів відбулося через формування банком резервів з наданням плану зменшення проблемних активів.
Згідно з останніми даними Нацбанку, на 1 квітня 41 банк в Україні був збитковим. Банкіри говорять, що введення нових обмежень для таких установ пов'язане з бажанням регулятора обмежити можливості виводу коштів із проблемних банків його власниками. "Нацбанк намагається запобігти ситуації 'великого прання', коли банки масово почнуть показувати збитки, користуючись кризовою ситуацією в секторі", - говорить старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
"Були випадки, коли акціонери переводили кошти з банку у свій бізнес, а потім зверталися за підтримкою в Нацбанк або до держави, - говорить голова правління банку "Контракт" Олександр Бродський. - Крім того, не завжди бізнес акціонера є прибутковим, і видача кредиту такому підприємству може збільшити проблеми збиткового банку. Те ж саме стосується і недержавних цінних паперів, які є досить ризикованими інвестиціями".
Банкіри підтримують ініціативу регулятора. "Збиткові банки не повинні нарощувати активи, тому що в цьому випадку кредитний портфель буде погіршуватися, банки будуть нарощувати резерви і, як наслідок, збільшувати збитки", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Втім, за словами Євгена Гребенюка, банки зможуть обійти обмеження НБУ: "Банки більш активно будуть скорочувати витрати, але й також більш активно будуть формувати резерви під кредити, видані до 1 жовтня 2008 року. Тому збитки банків можуть надалі рости".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас