Не до будівництв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не до будівництв

2937
Президент заборонив Державній іпотечній установі фінансувати добудування житлових будинків і купувати готові квартири для пільговиків. Будівельники, які вже встигли взяти участь у різних конкурсах на право отримати держпідтримку, ризикують грошей не отримати.
Сімнадцяте липня було останнім днем проведення конкурсів з елементами аукціону, коли будівельники могли поборотися за гроші, які держава виділила на добудування житла. Відповідно до правил, у змаганні мали право брати участь тільки об'єкти з рівнем готовності більше 70%.
Аукціон проводився в актовій залі Міністерства регіонального будівництва. Всі охочі зібралися за овальним столом - разом з конкурсною комісією. Аукціонника з молотком не було: голова комісії просто повідомляв ціну квадратного метра, а згодні з нею піднімали руку. За столичними об'єктами був зроблений тільки один крок на зниження - з 8 до 7,9 тис. гривень за квадратний метр. Більше забудовники поступатися не захотіли. У результаті переможцями стали 12 об'єктів десяти будівельних компаній.
Усього по Україні Мінрегіонбуд для видачі держдопомоги вибрав 120 об'єктів незавершеного будівництва. Однак цей перелік ще не остаточний. "Список повинен затвердити Кабінет Міністрів. Ми готуємо постанову. Вважаю, за декілька тижнів вона встигне пройти всі етапи узгодження", - розповів керівник управління розробки і реалізації державної житлової програми Мінрегіонбуду Олександр Непомнящий. Передбачалося, що квартири в недобудовах-переможцях зможуть придбати в кредит черговики.
Незважаючи на радісну подію, будівельники, які виграли конкурс, скептично сприйняли можливість отримання держдопомоги. "Не вірю, що перед виборами гроші будуть спрямовані в реальний сектор економіки. Можливо, трохи згодом", - поділився своїми сумнівами генеральний директор КУА "Ліко-Інвест" (Київ) Юрій Белецький. "Ми свою справу зробили, тепер слово за урядом", - сказав президент донецької групи компаній "Герц" Олександр Ротов. Він відзначив, що будівництво об'єкта в його компанії йде незалежно від того, отримає вона кошти від держави чи ні.
Практика засвідчила, що будівельники знали, про що говорять.
Крок Кабміну
У той же день Кабмін постановою №684 зобов'язав Державну іпотечну установу (ДІУ) профінансувати в 2009 році завершення будівництва житлових об'єктів з готовністю понад 70% і здачею в експлуатацію не пізніше 25 грудня 2009-го, а також викупити готове житло (з подальшою передачею його розпорядникам бюджетних грошей для забезпечення квартирами пільговиків). Викуповувати добудовані квартири збиралися тільки в Києві й області.
У прес-службі ДІУ не уточнили, скільки коштів планується направити на викуп готового житла в Києві й області, а скільки - на його добудування. За результатами розмов з різними чиновниками склалося враження, що вони не знають, які гроші й кому будуть передані в результаті виконання цієї постанови. Перший заступник глави правління ДІУ Сергій Святко припустив, що 500 млн гривень направлять на купівлю готового житла.
За словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, готові квартири держава буде купувати на основі відкритого аукціону на зменшення вартості квадратного метра. Тобто будівельникам, які бажають продати державі житло, довелося б взяти участь ще в одному конкурсі. Правила проведення нового змагання визначаються його організатором - товарною біржею "Фінком".
Природно, що з передвиборної точки зору набагато вигідніше роздавати пільговикам готові, а не недобудовані квартири. Хоча якщо враховувати потреби економіки, то було б корисніше дати грошам попрацювати в реальному секторі, поки житло буде добудовуватися. А різниця в цінах, за якими держава погодилася б купувати готові й недобудовані квартири, невелика (у межах 20%).
Раніше прем'єр заявила, що виділить на потреби пільговиків два мільярди гривень: один мільярд повернеться ДІУ із "завислих" депозитних рахунків у проблемних банках ("Надра", Укрпромбанк, Родовiд Банк). Інший мільярд повинен був надійти від продажу облігацій установи під держгарантії. За останні кілька місяців ДІУ вдалося продати тільки половину цієї емісії, причому покупцем став Ощадбанк.
Президент заборонив
Віктор Ющенко 22 липня призупинив своїм указом дію постанови Кабінету Міністрів №684. В указі, зокрема, відзначається, що Кабмін взяв на себе повноваження Верховної Ради і спробував вирішити питання фінансування будівництва житлових об'єктів з високим ступенем готовності шляхом, не передбаченим законодавством. Закон "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі й житлового будівництва" пропонує, що таке фінансування повинно здійснюватися через пільгове кредитування банками забудовників. А зовсім не шляхом викупу квартир Державною іпотечною установою.
Але 23 липня аукціон на біржі "Фінком" однаково відбувся. Хоча його учасники і організатори знали про президентський указ. "У нас укладений договір з ДІУ, ми діємо в рамках цього договору", - повідомив голова біржового комітету товарної біржі "Фінком" Артем Дєдко.
За участь в аукціоні й оформлення документів кожен будівельник повинен був заплатити 4200 гривень без урахування ПДВ. На питання, чи не бояться забудовники втратити свої гроші, один з них відповів: "Хто не ризикує, той не п'є шампанського". Усього на аукціоні було близько десяти учасників. За їхніми словами, брати участь у ньому їм запропонували представники ДІУ. Торги проходили в закритому режимі, представників ЗМІ на них не пускали. Свої пропозиції за ціною забудовники подавали в конвертах. Віце-президент будівельної компанії "Укргаз" Олексій Кулагін розповів, що він зазначив вісім тисяч гривень за квадратний метр, хоча об'єкт розташований у Київській області.
Він відзначив, що на меншу суму не погодиться, оскільки в нього квартири купують за ціною дев'ять тисяч за квадратний метр.
"Я просто хочу збільшити поточний фінпотік", - пояснив він свою участь в аукціоні. Увечері результати торгів все-таки довелося скасувати.
Виявилося, указ глави держави був опублікований у номері "Офіційного вісника Президента України" від 22 липня. Дєдко завірив, що всі гроші, які будівельники заплатили організаторам конкурсу, будуть повернуті. От така державна підтримка будівельної галузі виходить не на словах, а на ділі.
Дар’я Кутецька
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас