"Ъ": Акціонери "Яндекса" шукають гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Акціонери "Яндекса" шукають гроші

Фондовий ринок
971
Менеджери найбільшої російської інтернет-компанії "Яндекс" обговорюють можливість продажу своїх акцій (усього близько 20%) основним власникам, включаючи гендиректора Аркадія Воложа і Baring Vostok Capital Partners. За припущенням аналітиків, менеджери хочуть скористатися опціоном на продаж акцій, якщо IPO "Яндексу" не відбудеться в 2009 році. На купівлю всіх паперів мажоритаріям довелося б знайти $200-240 млн, зате після відновлення ринків їх вартість може вирости більш ніж у два рази.
Про те, що менеджери "Яндексу" готуються продати свої акції, розповіли в трьох інвестбанках, знайомих з деталями угоди. Джерела не уточнили, яка саме частка голландської Yandex B. V. (головна компанія "Яндексу") буде реалізована, але повідомили, що папери викуплять існуючі акціонери. "Склад власників не зміниться, зміняться пропорції володіння", - стверджує один зі співрозмовників.
Керівник прес-служби "Яндексу" Михайло Ушаков підкреслив, що внутрішні переговори акціонерів не мають відношення до діяльності компанії. "Можу лише сказати, що засновники 'Яндексу' – Аркадій Волож і Ілля Сегалович – не планують продавати свої папери", - уточнив він.
За даними TNS за червень 2009 року, місячна аудиторія проектів "Яндексу" становить 19,2 млн людей, тижнева – 15,3 млн. В 2008 році виторг склав більше $300 млн. Близько 35% "Яндексу" через офшори належить фондам Internet Search Investments і Baring Vostok Capital Partners, 15% – Tiger Technologies. Близько 30% – у засновників компанії, ще 20% належать міноритарним акціонерам, включаючи менеджерів. Партнер фонду Baring Vostok Capital Partners Олена Івашенцева відмовилася від коментарів. Один із власників Internet Search Investments Ltd Леонід Богуславський повідомив, що йому нічого не відомо про майбутній викуп акцій у менеджерів. Зв'язатися із представниками Tiger Global Management учора не вдалося. Комерційний директор "Яндексу" Олексій Третьяков і гендиректор "Яндекс. Деньги" Євгенія Завалишина від коментарів відмовилися.
"Усю компанію можна оцінити приблизно в $1-1,2 млрд. Тобто пакет 20% може коштувати від $200 млн до $240 млн", - вважає керуючий партнер Moorgate Capital Андрій Зубков. За його словами, причини викупу можуть бути різними. "Можливо, хтось збирається залишити компанію і тому продає акції. Можливо, у менеджерів був опціон на продаж акцій у випадку, якщо IPO 'Яндексу' не відбудеться в 2009 році", - припускає пан Зубков.
Нагадаємо, "Яндекс" планував розмістити ADR на NASDAQ в III кварталі минулого року. Мандати на організацію IPO одержали Deutsche Bank, Morgan Stanley і "Ренесанс Капітал". На початку 2008 року акціонери "Яндексу" розраховували на капіталізацію $2,5-3 млрд, але під кінець року через фінансову кризу можлива вартість знизилася до $2 млрд.
Викупити пакет менеджерів "Яндексу" його акціонерам цілком під силу. В 2007 році Baring Vostok сформував рекордний для Росії фонд Baring Vostok Private Equity Fund IV з капіталом $1,05 млрд, а також фонд Baring Vostok Fund IV Supplemental Fund з капіталом $450 млн. Наприкінці минулого року за 10% в інтернет-холдингу Mail.ru ще один акціонер "Яндексу" Tiger Global Management виручив $100 млн, продавши цей пакет південноафриканському медіахолдингу Naspers.
Аналітик "Трійка Діалог" Ганна Лепетухіна вважає, що угода може бути дуже вигідною для мажоритаріїв. "Зараз вони мають можливість викупити акції за низькою ціною. Якщо не буде другої хвилі кризи, то 'Яндекс' може повернутися до докризової капіталізації протягом двох років", - говорить пані Лепетухіна.
Олександр Малахов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас