Кредити не стануть доступнішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити не стануть доступнішими

Кредит&Депозит
2221
Центробанк закликав підопічних активізувати кредитування. У листі НБУ (№14-011/3341-13649) відзначалося, що останнім часом обсяг коштів на коррахунках перебуває на високому рівні й банки можуть собі дозволити надання нових позик.
"Втім, маючи високий рівень ліквідності, окремі банки не завжди раціонально використовують наявні ресурси для фінансової підтримки своїх клієнтів і сприяння економічному розвитку держави в період кризи", - відзначалося в листі.
За даними НБУ, на 20 липня залишки на коррахунках банків становили 24,46 млрд грн. Для порівняння: на 1 червня вони перебували на рівні 16,68 млрд грн., а на 1 травня - 17,49 млрд грн.
Неофіційно чиновники вже говорять про плани щодо скорочення обсягів рефінансування для фінустанов, які згорнули кредитування. "Такі банки вирішують лише свої проблеми - закривають діри в балансах, які в них сьогодні з'являються через неповернення позик, не думаючи про проблеми, які виникають у підприємств в умовах кредитного голоду. Ми ж собі такого дозволити не можемо, і якщо фінустанови не почнуть хоча б частину рефінансування направляти в реальний сектор економіки, то ми спочатку скоротимо його обсяги, а потім і взагалі почнемо в ньому відмовляти", - розповіло джерело в Нацбанку.
За даними НБУ, загальний кредитний портфель юросіб українських банків у першому півріччі збільшився лише на 6,3 млрд грн. (1,4%), у той час як за аналогічний період 2008 р. - на 61,8 млрд грн. (22,8%).
"Поглиблення економічної кризи призвело до майже повного припинення кредитування. Значною мірою платоспроможність фінустанов підтримувалася за допомогою регулятора, однак умови для відновлення банківського сегмента створені не були. Зараз не спостерігається об'єктивних передумов для поновлення кредитування", - прокоментував ситуацію провідний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Віктор Шулик.
За оцінками опитаних експертів, на сьогоднішній день реальне кредитування підприємств здійснюють лише вісім-десять українських фінустанов.
"Наш банк у першому півріччі прокредитував підприємства на $300 млн, в основному мова йшла про промислові підприємства (Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського, Запорізький залізорудний комбінат й ін.). Але якби у відношенні нас не діяли обмеження (як і відносно інших банків, які отримали рефінансування НБУ), то ми могли б видати на 50% більше позик", - відзначив в інтерв'ю перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
Кредитували юросіб й інші фінустанови з російським капіталом. Зокрема, Дочірній банк Ощадбанку Росії в першому півріччі відкрив кредитну лінію "Дніпроспецсталі" (на $14,9 млн), Ясиновському коксохімічному заводу ($30 млн), "Азовмашу" ($17 млн) та іншим компаніям.
"Також зростання кредитного портфеля демонстрували держбанки, які могли взяти середньострокове фінансування в НБУ відносно легко порівняно з іншими фінустановами", - розповів керівник відділу аналізу фінансових ринків АБ "ІНГ Банк Україна" Олександр Печерицин. Фінансисти виділяють кілька таких кредитних проектів: надання Укрексімбанком 8 млн євро Запорізькому заводу напівпровідників і 35 млн грн. ЗАТ "Ландгут Бройлер", а також Ощадбанком 300 млн грн. ВАТ "Донбасенерго". "Усього в першому півріччі наш банк видав 17,9 млрд грн. кредитів", - повідомив заступник голови правління Ощадбанку Сергій Подрєзов. Третя група кредиторів, яка продовжує позичати кошти вітчизняним підприємствам, - це міжнародні фінансові корпорації.
"Протягом січня-липня ми надали в рамках кредитних проектів більше 500 млн євро. Зазвичай, мова йшла про кредитування українських банків, а також корпоративних і енергетичних проектів", - сказав координатор досліджень і зовнішніх справ ЄБРР в Україні Антон Усов.
За словами фінансистів, у першому півріччі спостерігався великий попит на позики. Однак лише деякі юрособи змогли прокредитуватися через те, що не відповідали вимогам фінустанов.
"Ми впровадили нову методику управління ризиками і серйозно посилили оцінку позичальників. Зараз дуже ретельно вивчаються життєздатність підприємства, його грошові потоки і прибутковість. Причому в обов'язковому порядку перевіряється оригінальність поданих документів, оскільки ми вже зіштовхнулися з підробками. Останнім часом вартість гривневих позик перебуває в рамках 25-27% річних, валютних - 16-17% річних, при цьому в кредитних договорах прописується наше право кожні півроку переглядати ставку залежно від ситуації на ресурсному ринку. Кошти виділяються терміном від одного до трьох років", - заявив В'ячеслав Юткін.
Серйозного збільшення обсягів кредитування підприємств банкіри не прогнозують. "Вважаю, у другому півріччі вони залишаться такими ж, як і у першому, - близько 500 млн євро. Це буде все той таки корпоративний сектор, енергетика та інфраструктурні проекти. Не виключено, що за деякими проектами, де ми раніше виступали кредитором, банк ухвалить рішення щодо входження до складу акціонерів. Так само, як ми нещодавно вчинили з концерном "Галнафтогаз", де незабаром можемо стати власниками 20% акцій", - відзначив пан Усов. "Вважаю, ми зможемо збільшити наш портфель юросіб у липні-грудні на $500 млн. Фінансування проектів буде здійснюватися завдяки кредитній лінії $1 млрд, відкритої для нас Зовнішекономбанком, а також нашому капіталу, який ми плануємо збільшити на 2 млрд грн.", - розповів пан Юткін.
При цьому фінансисти не збираються спрощувати вимоги до позичальників, а ті з них, хто залишив кредитний сегмент, не поспішають туди повернутися. "Навряд чи варто очікувати значного зростання кредитування в найближчому майбутньому", - вважає економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко. "Кредитування було припинено, оскільки ризики, пов'язані із кредитною діяльністю, перевищують можливий прибуток від кредитування", - доповнив його заступник директора департаменту корпоративного бізнесу ВАТ "Ерсте Банк" Андрій Толочко.
Істотного збільшення кількості кредиторів не очікується. На думку опитаних експертів, у цьому сегменті може з'явитися лише один серйозний гравець - Державна інноваційна фінансово-кредитна установа, яка працює через Український банк реконструкції та розвитку, 99,99% акцій якого належать Кабміну.
"Державну інноваційну фінансово-кредитну установу вповноважили залучити кредитні та інвестиційні ресурси на внутрішніх і зовнішньому фінансових ринках під держгарантії для реалізації інвестиційних проектів у розмірі 8 млрд грн. (постанова КМУ №685 від 17 червня 2009 р.). Стратегічними галузями визначені: енергоефективність і заощадження енергії, сільське господарство, авіакосмічна галузь, транспорт і телекомунікації, машинобудування, охорона здоров'я. Мова йде про проектне фінансування, зокрема і за участю нашого банку - Українського банку реконструкції та розвитку", - повідомив генеральний директор Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Ярослав Ісаков.
Банкіри зараз роблять різні припущення щодо збільшення обсягів кредитного портфеля юросіб до кінця року. Згідно з песимістичними прогнозами вони виростуть на 5-6 млрд грн., оптимістичними - на 7-8 млрд грн.
Олена Кравцова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас