Експерт: Тепло, що виробляється "Київенерго", є найдорожчим в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Тепло, що виробляється "Київенерго", є найдорожчим в Україні

Енергетика
744
"Тепло, що виробляється АЕК "Київенерго", є найдорожчим в Україні, що приносить надприбуток його власникам, і все це - за гроші киян", - вважає директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко, повідомили в прес-службі аналітичного дослідного центру "Інститут міста".
У всіх обласних центрах України (за винятком Ужгорода) собівартість однієї гігакалорії тепла для населення перебуває в межах 150-250 грн (без ПДВ). У Києві ця величина становить 570 грн, а із ПДВ - майже 700 грн.
"Пояснити такий величезний розрив економічними або фізичними факторами - неможливо, - відзначив експерт. - Для того, щоб підігріти 1 кубометр води на 1 градус потрібно витратити однакову кількість газу хоч в Африці, хоч на Північному полюсі, хоч у Бердичеві. Також неможливо стверджувати, що в столиці вартість виробництва будь-якої продукції повинна бути в 3-4 рази вищою, ніж в інших містах України".
Відповідно до законодавства, Київська міська влада повинна компенсувати різницю між собівартістю та встановленими тарифами на тепло і гарячу воду з бюджету. Однак, 70% доходів бюджету становить податок на доходи фізичних осіб - усіх, хто працює в столиці.
"Будь-які компенсації, субсидії і пільги "від мера" складаються не з особистих прибутків Леоніда Черновецького (наприклад, від продажу "Правекс-Банку"), а виймаються з гаманців жителів столиці через податки. Отже, кияни оплачують явно спекулятивну вартість тепла і гарячої води у два прийоми - один раз за квитанціями за ЖКП, а другий раз - через податок на доходи", - пояснив О.Сергієнко.
Висока собівартість гігакалорії від "Київенерго", на думку експерта, пояснюється тим, що значною частиною акцій компанії володіють приватні особи, а в умовах монополії - чим вища вартість продукції, тим більші їхні прибутки. При формуванні тарифів у них закладаються всі валові видатки підприємства, а також втрати від проривів теплотрас - чим вони більші, тим вищий тариф, а значить і прибутки власників компанії.
"Вартість теплової енергії і тарифів затверджується особисто Л.Черновецьким, як головою КМДА, а коли кияни платять за ЖКП, вони не тільки спонсорують Партію регіонів і ГАК, але й приносять надприбуток "бізнесменам з Кіпру", - підсумував О.Сергієнко
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас