Цінам на кавуни не дадуть впасти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінам на кавуни не дадуть впасти

1487
Утримувати високі ціни на внутрішньому ринку дозволить не тільки жадібність продавців і посередників, але й збільшення попиту на кавуни з боку експортерів.
Цього тижня завершується збір ранніх кавунів. За словами директора підприємства "Кавун" Юрія Кіма, 80% урожаю ранніх смугастих ягід уже продано. У цілому врожай кавунів і динь в 2009 році очікується на 15-20% меншим від торішнього. Ціни від виробника в Херсонській області в середині червня стартували з 7-8 грн./кг - кавуни і 8-10 грн./кг - дині. За місяць на найбільшому оптовому ринку області "Копані" вони опустилися до 1,3-1,5 грн./кг і 3-4 грн./кг відповідно.
Однак кінцеві споживачі не дуже відчули зниження цін. Ринкові торговці, які щоліта встановлюють у столиці клітини з кавунами, цього року пропонують смугасту ягоду по 4 грн./кг. Конкурувати з ними намагаються мережеві супермаркети, залучаючи більш вигідною ціною - 2-2,5 грн./1 кг. При цьому, за спостереженнями експерта агроринку Андрія Ярмака, мережі поки не роблять істотного впливу на ринок кавуна і дині, тому що в літній період у них спостерігається великий відтік покупців.
Тому вони і намагаються заманити споживача дешевими кавунами, навіть на шкоду рентабельності. Андрій Ярмак стверджує, що ціни на баштанні в середньому будуть вищими, ніж рік тому: "Не в останню чергу завдяки високим цінам на інші літні фрукти - персик, абрикос і т.д. Певний вплив зіграє і криза - споживати кавуни будуть "дбайливіше", зменшуючи відсоток відходів". Українські дині поточного сезону виявляться дорожчими на 20-25%, але ціну на них може збити підвищення турецького імпорту.
Одна з основних тенденцій поточного сезону - збільшення обсягів експорту кавунів (не афішуючи абсолютні показники, експерти говорять про зростання на 20%). Зараз вітчизняні баштанники активно освоюють європейський ринок. За словами президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, якщо ще кілька років тому основний обсяг експорту припадав переважно на країни Прибалтики, то вже торік близько 40% експортованих кавунів було поставлено в Польщу. На польських оптових ринках за поточним курсом гривні кавуни поточного сезону реалізують по 5 грн./кг, а в країнах Старого Світу(Німеччина, Швеція, Голландія та ін.) до 8 грн./кг.
Незважаючи на перспективність і прибутковість експортного напрямку, уточнює Віталій Мандрика, поставками баштанних за кордон займаються не самі виробники, а численні посередники. Відповідно до європейських стандартів, кавуни повинні поставлятися в ЄС у контейнерах по 300 кг кожний. Виготовлення такої безповоротної тари (400-500 грн. за одиницю) для фермера сутужно.
"Експортні контейнери завантажувати посередині поля не вдається. Потрібна інфраструктура, якої немає в господарств", - пояснює Віталій Мандрика. Не дивно, що виробники не роблять особливого впливу на формування реальних цін. Експерти запевняють, якщо ціна на кавуни знизиться до 0,5 грн./кг і менше, фермери просто не будуть збирати плоди.
Світлана Попель
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас