Нацбанк не відповів за ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не відповів за ринок

Казна та Політика
1228
Незважаючи на те, що до кінця літа Національний банк може продати $2,8 млрд., він не поспішає з інтервенціями.
Банки очікували обіцяної НБУ інтервенції - уперше регулятор обіцяв продати валюту, яку вони зможуть перепродати населенню. Однак вийшло як завжди.
"Нацбанк у середу пообіцяв, що вийде з масштабною інтервенцією. Всі повірили. Але потім він вийшов і продав тільки 20% необхідної суми. Природно, ринок відіграв назад. На завтра багато будуть ставити курси суттєво вищі", - відзначив заступник голови одного з найбільших банків.
За його словами, ситуація нагадує розвиток подій в 2008 р. Тоді НБУ заощаджував на інтервенціях, і в підсумку банки перестали на нього орієнтуватися. Після цього курс різко пішов вгору.
"Пожежу завжди легше гасити, коли вона тільки починається. Нацбанк не вчиться на своїх помилках. Недавно він зібрав скарбників і розповів їм, що вже не розглядає інтервенції як засіб впливу на ринок. У його розумінні - це легкий інструмент коректування ліквідності ринку. Мовляв, не приходьте до мене зі своїми заявками - і без вас проблем вистачає", - розповів він.
За словами скарбника одного із середніх банків, утворилося замкнуте коло. Населення знову потягнулося в обмінки, щоб скупити долари. Однак банкам ніде купити цю валюту, крім ринку, на якому постійно ростуть ціни. "Що робити? Будемо виставляти більш високі курси, щоб до нас не приходили за доларами. Але якщо так зроблять усі, ми скоро перелетимо позначку 8 грн./$1", - підкреслив він.
Регулятор, у свою чергу, учора зробив чергову бадьору заяву. "Нацбанк володіє значним запасом резервів для підтримки гривні. До 1 вересня на цю мету може бути направлено $2,8 млрд.", - сказав керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. Він відзначив, що ця сума перевищує сукупний обсяг інтервенцій за весь другий квартал ($1,86 млрд.).
Одночасно, за доброю традицією, пан Литвицький дав точно протилежний сигнал. З одного боку, пообіцяв радник, НБУ не допустить повернення курсу до позначки 10 грн./$1. З іншого, особливо перешкоджати цьому він теж не буде. "НБУ не намагається зупинити девальваційну тенденцію, але прагне згладити її. Не думаю, що ми будемо тестувати рівні четвертого кварталу 2008 р.", - сказав він.
Причина такої стриманості - поганий стан платіжного балансу країни і девальваційні настрої серед населення. У червні експорт упав на 50,3%, імпорт - на 55,9%, після чого стабілізувався і перестав падати далі. Сальдо поточного рахунку платіжного балансу, за прогнозами НБУ, до кінця року виявиться позитивним - плюс $1 млрд. проти мінус $12 млрд. в 2008 р. Однак відтік по фінансовому рахункові виявиться набагато більшим.
"Чистий відтік по поточних і фінансових операціях за підсумками півріччя залишається на високому рівні. Значення і поточного, і фінансового рахунку в другому кварталі покращилися в порівнянні з першим, але такого поліпшення усе ще недостатньо для одержання надійного фундаменту для курсової стабільності. Якщо не росте експорт - який може бути приплив валюти?" - сказав Валерій Литвицький.
Крім того, серед підприємств і населення дуже сильна впевненість у тому, що гривня продовжить девальвувати. У червні відновився відтік валюти з банківської системи. Він склав $229 млн., хоча в травні спостерігався приплив на рівні $74 млн.
"Довіра повністю не відновлена в силу політичних причин, початку передвиборної кампанії, очікувань підсумків переговорів із МВФ і вирішення ситуації з "Нафтогазом". Ці питання лякають людей", - пояснив пан Литвицький.
Таким чином, сьогодні не можна говорити про можливість зміцнення гривні. "Факти стверджують, що ситуація кардинально відрізняється від тієї, що була в першому півріччі минулого року. Дай боже, щоб нам вистачило ресурсів не допустити глибокого ослаблення курсу", - резюмував радник. Він визнав, що невелике зміцнення гривні до долара в першому півріччі 2009 р. було пов'язане зі скороченням відтоку валюти і зусиллями НБУ.
У тактичному плані небезпеку для валютного ринку становлять надвеликі залишки на коррахунках банків - близько 24 млрд. грн. Днями Нацбанк почав технічну дію, щоб запобігти використанню цих грошей для купівлі валюти. Він зобов'язав банки тримати незнижуваний залишок на коррахунку в розмірі 40% обов'язкових резервів.
"Великі банки це не зачепить. Це удар по дрібних, у яких немає грошей. Багато з них не проводили платежі клієнтів, тому що не було гривні. Зате виконували нормативи резервування за рахунок того, що брали один в одного кредити на ніч. Тепер такої можливості не буде. І це правильно, тому що не повинен банк обнуляти коррахунок", - вважає заступник голови одного з найбільших банків. Разом з тим він не зміг сказати, де будуть брати гроші ці невеликі банки.
"У великих просити даремно - однаково немає лімітів. Напевно, підуть за рефінансуванням. Або впадуть, як "Володимирський" або "Столиця", - припустив він.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас