Банки повертаються до рівноваги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки повертаються до рівноваги

Казна та Політика
2830
Влада продовжує працювати із проблемними банками. Вчора Мінфін отримав пропозицію Нацбанку щодо рекапіталізації Укрпромбанку і банку "Надра" та призначив нових топ-менеджерів у "Родовід Банк" і банк "Київ". У свою чергу, НБУ схвалив ці призначення, а також вивів куратора з банку "Фінанси та Кредит".
За повідомленням в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, подання від НБУ на рекапіталізацію Укрпромбанку і банку "Надра" надійшло і перебуває в процесі розгляду. "Але там є моменти складніші, ніж були з рекапіталізацією попередніх банків",- сказав він.
Проте позиція Мінфіну щодо цих двох банків зберігається: поки не будуть враховані й чітко вивчені можливості врегулювання виплат боргів цими фінансовими установами, у першу чергу зовнішніх боргів, остаточне рішення не буде прийнято. Втім, за словами Уманського, у Мінфіну є розуміння того, що банк "Надра" працює і має перспективу бути рекапіталізованим. Що стосується Укрпромбанку, то Міністерство фінансів, швидше за все, буде вивчати можливість урегулювання зобов'язань перед вкладниками банку, а не займатися його рекапіталізацією.
У свою чергу Нацбанк, за словами директора департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергія Круглика, пропонує розглянути можливість передачі Ощадбанку зобов'язань за коштами фізичних осіб Укрпромбанку у випадку негативного рішення щодо рекапіталізації.
Крім того, вчора НБУ затвердив тимчасового адміністратора "Родовід Банку" Сергія Щербину на посаду голови правління, а Ігоря Францкевича - на посаду голови правління банку "Київ". Тимчасові адміністрації в обох банках продовжують працювати. Затвердження Олександра Морозова на посаду голови правління Укргазбанку, що не відбулося в середу з технічних причин, очікується будь-якої миті.
Банк "Фінанси та Кредит" позбувся державного контролю. Куратор - заступник керівника головного управління НБУ по Києву і Київській області Ольга Галянт - була виведена з банку. Таке рішення регулятора обумовлене зокрема тим, що ще в червні "Фінанси та Кредит" відкликали заявку на рекапіталізацію.
Втім, швидке рішення питання з реструктуризацією зовнішнього боргу (єврооблігації з погашенням у 2010 р. на $100 млн.) усе ще виглядає сумнівним. "Малоймовірно, що банк "Фінанси та Кредит" матиме змогу реструктуризувати борг за таких умов. Можна розглядати надання державних гарантій або підвищення купона. Орієнтиром нової ставки може бути ставка за нещодавно реструктуризованими паперами Альфа-Банку - 13%",- вважає аналітик ІК "Сократ" Михайло Сальников. Втім, на згоду кредиторів може істотно вплинути рішення держави щодо входження держави в Укрпромбанк і банк "Надра".
У той же час НБУ в рамках програми рекапіталізації вже викупив в Укргазбанку облігації внутрішньої державної позики на суму близько 1 млрд. грн., внесену в його статутний капітал урядом. Монетизація ОВДП у капіталі "Родовід Банку" поки затримується. "Щодо "Родовід Банку" ми не поспішаємо це робити через одну причину: в них поки не врегульовані питання за внутрішніми зобов'язаннями",- пояснив пан Уманський.
Експерти позитивно оцінюють розвиток ситуації. "Рекапіталізація трьох банків за рахунок держави - це великий прогрес у вирішенні питання проблемних банків і відродженні довіри до банківської системи. Важливим є навіть не сам порятунок цих банків (держава однаково всіх урятувати не зможе), а сам факт, що держава показала здатність діяти і вирішувати проблеми",- вважає Євгеній Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна".
При цьому економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко вважає основними тенденціями в банківській системі, на які у першу чергу варто сьогодні звернути увагу, реструктуризацію зовнішньої заборгованості та публікацію фінансової звітності за перше півріччя 2009 р.
"Ми бачили, що "Альфа-банк" досить успішно реструктуризував заборгованість за єврооблігаціями. Ця угода може слугувати певним орієнтиром для галузі, і ми, швидше за все, побачимо ще декілька реструктуризацій зобов'язань великих банків цього року",- вважає він.
Втім, на думку деяких учасників ринку, дії держави могли б бути активнішими. "Соціальна напруженість і недовіра до системи - ось основні наслідки затягування процесу входження держави в комбанки,- вважає керівник аналітичного відділу КАУ "Таск-інвест" Андрій Шевчишин. Тому банківська система зберігає передумови для нового витка кризи.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас