У золото краще вкладати зараз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У золото краще вкладати зараз

Банківські метали
2389
За прогнозами фінансистів, узимку ціни на золото можуть досягти нового максимуму, пробивши оцінку $1000 за унцію. Тому охочим убезпечити свої заощадження шляхом "золотих" вкладень краще купувати метал улітку, коли ціна на нього дещо просяде.
Тимчасовий затишок
Золота лихоманка, що панувала на ринку останні кілька місяців, змінилася повним штилем. "Різниця між максимальною і мінімальною ціною золота у квітні-червні становила більше 12%. Мінімальна ціна в цей період перебувала на рівні $868 за трійську унцію, причому цей рівень досягався за останні три місяці двічі. Максимальна ціна під час третьої цього року спроби золота пробити рівень $1 тис. падала до $980 за трійську унцію. Але з початку червня знову сформувалася тенденція до зниження ціни", - розповів керівник відділу операцій по роботі з банківськими металами VAB Банку Володимир Піщаний.
Падіння попиту на "жовтий метал" з боку інвесторів і ювелірної промисловості, а також відсутність геополітичних струсів дозволило цінам відкотитися вниз - у розпалі літа золото вже торгувалося в діапазоні $910-922 за унцію. І за прогнозами експертів, це ще не межа.
"Найближчим часом можлива корекція на світових фондових ринках, що приведе до невеликого зниження ціни на золото до рівня $850 за унцію. Але такий сценарій розвитку подій імовірний винятково в короткостроковій перспективі", - прогнозує стратег Astrum Investment Management Костянтин Литвин.
Події на українському ринку "жовтого металу" із дзеркальною точністю повторюють світові тенденції. "На українському ринку ціни на золото залежать від світових котирувань і курсу долара США на міжбанківському валютному ринку України. На їхню динаміку впливають попит та пропозиція золота на світових ринках, курси провідних світових валют, ціни на нафту, а також економічні та політичні фактори країн Європи і Заходу", - говорить керівник управління по роботі з дорогоцінними металами банку "Хрещатик" Ірина Павленко.
Як наслідок, висока амплітуда коливань цін на дорогоцінний метал на початку літа почала загасати, зафіксувавшись на мінімальному рівні. "За останні три місяці ціна грама золота в 100-грамовому злитку коливалася в межах 232 - 255 грн. Коливання вартості на українському ринку склало близько 9% через залежність ціноутворення від пари гривня-долар", - констатував Володимир Піщаний.
Але навіть незважаючи на літній застій, сумарне зростання цін на "жовтий метал" перевершило всі очікування аналітиків. За їхніми підрахунками, у першому півріччі воно склало близько 7% у доларах США і 8% - у євро, залишивши за рівнем прибутковості далеко позаду всі інші види капіталовкладень. Ще більше вражаючою виглядає динаміка цін на дорогоцінний метал у довгостроковій ретроспективі.
"Приміром, 1 січня 2006 року ціна на золото становила близько 40 грн., 1 січня 2009 року - близько 220 грн. Жодна валюта світу не виросла в ціні в п'ять разів за такий проміжок часу", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.
За прогнозами експертів, у другій половині поточного року повинен відбутися новий сплеск цін на "жовтий метал". Цьому буде сприяти нестабільність світових економік і очікуване зростання інфляції в країнах Єврозони і США. Ще один вагомий фактор, який тисне на золоті котирування, - поведінка курсів валют.
"Експансивна політика центральних банків і як результат рекордні обсяги випуску грошей, а також значне зростання державних боргів в усьому світі можуть зробити інфляцію справжньою проблемою в майбутньому. У поєднанні з політикою майже нульових процентних ставок і збільшенням критичного ставлення до долара США як всесвітньої резервної валюти ця ситуація створює сприятливий ґрунт для зростання ціни на золото", - вважають аналітики Erste Group. Швидше за все вже в листопаді-грудні ціна на дорогоцінний метал зможе пробити оцінку, якої марно намагалася досягти в першому півріччі.
"У найближчі три місяці золото цілком може досягти межі $930-940 за трійську унцію, а під кінець року протестувати оцінку $1000 за трійську унцію", - зазначає директор департаменту по роботі з банківськими металами і управління готівкою Правекс-Банку Семен Бабаев.
Українці озолотяться на кризі
Банкіри відзначають збільшення попиту на золото з боку приватних інвесторів і різке скорочення промислового споживання. "Для українського ринку чітко простежується тенденція відходу частини інвесторів з долара в золото через недовіру до світової валюти. До кінця минулого року ми бачили зростання частки продажів металу без фізичної поставки (при якій у клієнта не виникає питань зі зберіганням). З початком кризи він помітно знизився, що відбилося на депозитах у золоті. Приплив "золотих" депозитів відновився тільки у квітні, знову пожвавився інтерес до металу без фізичної поставки. Найпопулярнішими є 100-грамові злитки", - говорить Володимир Піщаний.
"Порівняно з минулим роком купівля золота населенням виросла на 22-28%. Частина грошей, вилучених фізичними особами з банків, конвертована в золото. Більшість інвесторів розглядають його як альтернативу гривневим депозитам і внескам у ВКВ", - пояснює Вікторія Кернеш, аналітик ІФ "Інтерфон".
Інтерес українців до накопичень у дорогоцінних металах не стримують і порівняно низькі ставки за внесками - залежно від фінустанови вони варіюються від 3 до 5,5% річних. Навіть у пікових ситуаціях, коли відтік коштів з банків набував катастрофічні масштаби і ставки за депозитами стрімко рвалися вгору, прибутковість за внесками у золоті залишалася незмінною. "На відміну від традиційних депозитів "золоті" внески не настільки піддані ажіотажним настроям, тому і масового відтоку грошей за ними не спостерігалося. Тому банки істотно не змінювали умови таких договорів.
Обсяги розміщення грошей на "золотих" депозитах і без того зростають, хоча й поступаються за обсягами класичним грошовим внескам. За деякими оцінками, їхня питома вага в загальному обсязі депозитного портфеля поки становить близько 3%", - розповідає Олександр Охріменко, радник голови правління Укргазбанку.
Найближчим часом фінансисти мають намір урізати навіть сьогоднішні скромні показники прибутковості золотих депозитів. На їхню думку, зростання цін на дорогоцінний метал з лишком компенсує зниження ставок, забезпечуючи привабливість внесків для громадян.
"Більшість операторів швидше за все знизять ставки за золотом. Інвестори купили занадто багато "жовтого металу". Щойно ситуація стабілізується, вони зіштовхнуться із проблемою його зберігання і понесуть на депозити. Повториться ситуація 1999 року - коли клієнтам уперше запропонували депозити в золоті. Спочатку вони придбали злитки, але зіштовхнулися із проблемами зберігання і відсутністю процентних доходів. Через певний час люди принесли метал на рахунки", - підсумував Володимир Піщаний.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас