СБУ копає під "Бориспіль" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ копає під "Бориспіль"

Казна та Політика
1072
Спецслужба порушила кримінальну справу за фактом присвоєння майна міжнародного аеропорту "Бориспіль" на суму більше 30 млн. грн. У незаконних діях обвинувачуються один з найбільших постачальників авіаційного палива в аеропорту СП "Кребо", а також колишні керівники "Борисполя".
Протягом 2004-2007 років, за інформацією СБУ, компанія і підконтрольні їй підприємства укладали договори купівлі-продажу з "Борисполем". Потім покупці "пропускали" колишнє майно аеропорту через 17 підконтрольних комерційних структур, і в результаті воно виявлялося зареєстрованим на одну з кіпрських компаній.
У спецслужбі відзначають, що в результаті подібних дій аеропорт втратив право власності на 26 об'єктів складу централізованого заправлення літаків. Зокрема, адміністративно-виробничого і побутового корпусів, трансформаторної підстанції, майданчика для стоянки паливно-заправної техніки і автомобілів, автомобільних доріг, резервуарного парку, пункту прийому автомобілів.
За словами глави прес-центру ДУ СБУ в Києві та Київській області Ігоря Забілика, маніпуляції з майном були виявлені за результатами перевірки укладених договорів між "Кребо" і "Борисполем".
"При їхньому оформленні приватний нотаріус із Кременчука оформляв нерухоме майно як рухоме, хоча за законом він не мав права такого робити, - розповів Забілик. - Це стало зачіпкою, після чого ми почали проводити розслідування обставин справи".
Під час розслідування співробітники СБУ провели обшуки в офісах "Кребо" у Києві, Кременчуці та Борисполі, а також вилучили певну документацію. У відповідь голова правління компанії Петро Столяр провів учора прес-конференцію, на якій спростував всі обвинувачення спецслужби. "Всі об'єкти, про які говорить СБУ, були побудовані компанією "Кребо" і тому належать нам абсолютно законно. Чомусь в аеропорту "Бориспіль" до нас таких питань не виникало", - відзначив Столяр.
Генеральний директор "Борисполя" Борис Шахсуваров не висловив яких-небудь претензій до постачальника палива, відзначивши, що "ніякого майна в нас не відчужували". Більше того, Шахсуваров повідомив, що вперше почув про порушення кримінальної справи за фактом купівлі-продажу об'єктів аеропорту. З керівниками "Борисполя", які працювали на підприємстві в 2004-2007 роках, зв'язатися не вдалося.
На думку Столяра, скандал навколо майна аеропорту пов'язаний з боротьбою за ринок авіапалива. "Мені здається, що СБУ хоче зупинити діяльність компанії й перерозподілити цей ринок на користь інших структур, які хочуть займатися цією же діяльністю на нашому місці", - заявив він. Столяр повідомив, що конкурентами його компанії в цьому бізнесі є "ТНК-Авіа" ("донька" "ТНК-ВР") і "Лук Авіа Ойл" (підприємство "Лукойла").
Аналітик консалтингової компанії UPECO Геннадій Кобаль вважає, що "ТНК-ВР" давно зацікавлена працювати в "Борисполі": "На цей момент компанія не має такої можливості - заправники вже поділили сфери роботи в аеропорту. "ТНК-ВР" є присутнім там тільки формально, купивши контрольний пакет акцій компанії ТОВ "Авіаційна паливна заправна компанія". В "ТНК-ВР" сформовану в "Борисполі" ситуацію відмовилися коментувати. Представники "Лук Авіа Ойл" учора були недоступні.
СП "Кребо" займає близько 20% ринку авіапалива в Україні, поставивши в аеропорти більше 120 тис. тонн палива в 2008 році. Торік чистий прибуток компанії склав 20,4 млн. грн. Акції належать компанії "Укртатнафта" (11%) і голландській Movida International Holding (78%).
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас