"Ъ": День родовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": День родовища

Енергетика
1483
У суперечці за право розробки одного з найбільших родовищ в Україні - Сахалінського, чиї запаси оцінюються в розмірі 75% річного видобутку газу в країні,- відбувся новий поворот. Верховний суд скасував попередні судові рішення на користь компанії "Укрнафтобуріння". Тепер справа знову буде розглядатися в першій інстанції - і до винесення остаточного рішення знадобиться мінімум рік, прогнозують юристи. До цього часу частина свердловин може вийти з ладу, що спричинить фінансові втрати їхніх власників.
Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області - одне з найбільших в Україні. Воно було відкрито в 1981 році, отримувані запаси газу - 15 млрд кубометрів, газоконденсату - 1,7 млн т, нафти - 1,7 млн т. Для порівняння: річний обсяг видобутку газу в країні - 20 млрд кубометрів, нафти - 4 млн т.
З 2000 по 2004 рік розробку родовища вели ЗАТ "Девон", ВАТ "Укрнафта", ЗАТ "Сахалінське" і ТОВ "Сиріус". Але протягом 2003-2004 років Держкомітет з природних ресурсів передав ліцензії на розробку родовища компанії "Укрнафтобуріння", яку пов'язують із народним депутатом Миколою Злочевським (Партія регіонів).
У грудні 2005 року компанії домоглися рішення Верховного суду щодо повернення їм ліцензій. Але 13 жовтня 2008 року Господарський суд Києва повернув право на розробку родовища "Укрнафтобурінню". А 9 червня поточного року це рішення підтвердив Вищий госпсуд.
Ми отримали постанову Верховного суду від 2 липня за позовом "Укрнафти", якою він скасував попередні рішення і направив справу на повторний розгляд у суд першої інстанції.
"Тепер розгляд почнеться спочатку, і в нас є шанси довести, що ми маємо усі права на розробку",- заявив фінансовий директор "Укрнафти" Володимир Пустоваров. За його словами, "Укрнафта" має намір довести в суді, що компанія "Укрнафтобуріння" не має права розробляти родовища, оскільки в ній нібито працюють усього сім чоловік, і в неї немає досвіду видобутку. В "Укрнафтобурінні" коментувати ці заяви відмовилися.
Повернення справи в суд першої інстанції може зробити розгляд набагато тривалішим. "Зазвичай, коли суд повторно розглядає справу, він приймає рішення удвічі довше. Вважаю, розгляд триватиме мінімум рік",- зазначив керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов.
Рішенням суду задоволені не всі видобувачі. Голова правління ЗАТ "Девон" (36,38% акцій компанії належить польській PGNi) Анджей Дізманські говорить, що з 24 квітня компанія не веде роботу на родовищі: термін дії її ліцензії на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою минув, а нову ліцензію компанії не видають у зв'язку із судовими суперечками. "Девон" направив заступникові міністра охорони навколишнього природного середовища Ігореві Чернокуру звернення, у якому підкреслив, що зупинка роботи свердловин може призвести до техногенної катастрофи. "Зростання тиску у позатрубному просторі може розірвати труби, що призведе до прориву газу, пожежі й виведе свердловини з експлуатації",- зазначено в документі.
Пан Чернокур у відповідь заявив, що відповідальність за підтримку безпеки на свердловині до вирішення суперечки з "Укрнафтобурінням" міністерство покладає на "Девон". Партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що українське законодавство в сфері надрокористування вкрай заплутане, і це призводить до великої кількості розглядів за права користування родовищами.
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев нагадує, що з початку року тривають судові розгляди і за ліцензію компанії Regal Petroleum.
"Великі міжнародні інвестори ніколи не будуть видобувати нафту в країні з такими ризиками. Видобуток сировини в Україні залишиться справою венчурних компаній",- впевнений Максим Шеін з ІК "Брокеркредитсервіс".
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас