Резервна активація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резервна активація

647
Чиновники мають намір підвищити вимоги до якості активів страховиків, заздалегідь виключивши можливість скасування нових вимог у судовому порядку.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг продовжує активно домагатися контролю над якістю резервів і активів страхових компаній (СК). Чиновники розуміють, що поки на ринку відсутні чіткі вимоги до активів СК, останні зможуть набирати за договорами страхування нічим не підкріплені зобов'язання. А це, у свою чергу, загрожує новими банкрутствами на страховому ринку, і, як наслідок, проблеми виникають не тільки в страхувальників, але й у самого регулятора.
Останньою ініціативою Держкомісії став проект закону "Про внесення змін у деякі закони України, що стосуються повноважень щодо встановлення вимог до інвестування активів".
7 липня регулятор оприлюднив проект свого рішення щодо узгодження цього законопроекту і направлення його на розгляд Кабміну. Якщо пропоновані законодавчі зміни будуть прийняті Верховною Радою, це може істотно розширити повноваження Держфінпослуг, закріпивши за нею право визначати вимоги до розміщення і якості активів СК. При цьому чиновники пояснюють свої дії саме погіршенням ситуації на страховому ринку.
"У зв'язку з погіршенням якості й ліквідності активів пенсійних фондів і страховиків, зокрема, зниженням їхнього кредитного рейтингу і виключенням їх з лістинга, такі активи більше не відповідають вимогам, установленим законодавством", - зазначено в супровідних документах до законопроекту.
Пристрілювання
Власне, регулятор пропонує ч.23 ст.31 Закону про страхування викласти в такий спосіб: "Обмеження максимальних обсягів активів кожної категорії, вимоги до якості таких активів, вимоги до наявності й рівня кредитного рейтингу активів певних категорій або юридичних осіб, у яких розміщені кошти страхових резервів, установлюються нормативно-правовими актами Вповноваженого органа (читай - Держфінпослуг. - Ред.)".
Відзначимо, що на ринку "ризикового" страхування відсутні чіткі квоти для інвестування активів СК. Саме страхові резерви вже багато років є джерелом конфліктів між СК і регулятором. Держфінпослуг намагалася ввести чіткі нормативи розміщення резервів страховиків ще в 2004 р. Проте серія судових розглядів регулятора з учасниками страхового ринку призвела до того, що зараз ринок ризикового страхування, по суті, може розміщувати технічні резерви на власний розсуд. Дійсно, Держфінпослуг була змушена скасувати (розпорядження №8316) обмеження на розміщення страхових резервів, які вводила протягом 2004-2007 р.
Тоді позиція деяких учасників страхового ринку ґрунтувалася на тому, що в регулятора просто немає повноважень установлювати вимоги до формування і розміщення резервів страховиків, тому що Закон про страхування закріплює ці функції за Кабміном. "СК зіграли на протиріччі між Законом про страхування і Законом "Про фінансові послуги і регулювання ринків фінансових послуг". В одному випадку ці повноваження були закріплені за Кабміном, в іншому - за держрегулятором", - зазначає Олександр Завада, президент Української федерації страхування.
За його словами, така ситуація сприяє проявам демпінгу, несумлінної конкуренції, збільшенню кількості проблемних СК, а також обсягу збитків, за якими не проводяться виплати. При цьому страховики застерігають регулятора, що, навіть отримавши нові повноваження, не варто поспішати з різкими змінами правил гри на страховому ринку. "Нова редакція Закону про страхування припускає якісь кардинальні зміни, але ми вважаємо, що сьогодні не та ситуація, у якій ми могли б прийняти перспективний і цивілізований закон", - вважає пан Завада.
Спроба №...
Нагадаємо: влітку 2008 р. регулятор почав чергову спробу вирішити проблему і визначити вимоги до активів і достатності капіталу страховиків. Власне, Держфінпослуг розробила і погодила з учасниками ринку проект Положення "Про критерії і нормативи достатності капіталу, диверсифікованості і якості активів страховика".
Однак у березні поточного року, після приходу на посаду голови Держфінпослуг Віктора Суслова і зміни складу Комісії, введення зазначених нормативів було відкладено під приводом, що більшість СК просто не зможуть в умовах фінансової кризи виконати нові вимоги до якості й диверсифікованості активів. Зважаючи на все, Комісія врахувала досвід минулих років і вирішила перед жорсткістю нормативів закріпити за собою таке право на законодавчому рівні.
"Ще торік у судовому порядку було скасоване Положення, яке визначає вимоги до резервів СК. Держфінпослуг, щоб повторно не наступити на ті ж граблі, вирішила законодавчо закріпити за собою таке право, - вважає Павло Нельга, голова правління СК "Українська страхова група". - Віктор Суслов іде правильним шляхом: спочатку необхідно закріпити за собою повноваження на подібні зміни, а потім - реалізовувати їх на практиці."
За його словами, ризик, що спроби регулятора посилити нормативи для СК будуть заперечуватися в суді деякими компаніями, дуже високий, тому що швидко привести свої активи в належний стан не зможуть майже 90% учасників ринку.
Нема чим крити
Поки ж ситуація на страховому ринку залишається малоприємною. Станом на 31 березня 2009 р. активи страховиків, якими можуть бути представлені страхові резерви, на 44,8% (10,2 млрд грн.) були представлені цінними паперами. При цьому 40% ЦП припадало на акції підприємств (найчастіше аж ніяк не першого рівня біржового лістингу), 3%, або 683,7 млн грн., - на корпоративні облігації.
Щодо останніх варто зазначити, що, за визнанням представників фондового ринку, серед емітентів цих паперів уже зафіксовано близько 100 дефолтів приблизно на 1,9 млрд грн. Не тішить і те, що 27,3% (6,2 млрд грн.) активів представлені банківськими вкладами. Справа в тому, що, за даними Держфінпослуг, близько 1,2 млрд грн. коштів страхових компаній виявилися замороженими в банках з тимчасовою адміністрацією. І треба відзначити, що СК поки не поспішають повертати свої депозити з "лежачих" банків.
Відзначимо, що більшість СК останнім часом справді зазнають труднощів при розрахунку із клієнтами через неможливість використати кошти на банківських рахунках. Проте самі страховики визнають, що це пояснення проблем з виплатами є справедливим не для всіх СК. Якщо оцінити дані регулятора, то виходить, що страхові компанії мають близько 5 млрд грн. активів на рахунках банків, що не входять у список проблемних.
"Всі розмови про те, що СК не платять тому, що їхні гроші заморожені в банках, - це вигадана проблема", - вважає пан Нельга. З ним погоджується й Ібрагім Габідулін, директор ЗАТ "Страховий брокер "Дедал": "Більшість зараз прикриваються тим, що гроші "зависли" на депозитах у банках. Але грошей-то заблоковано не дуже багато". Експерти визнають, що в більшості випадків проблеми виникають у тих СК, які формували резерви неліквідними ЦП і проводили невиважену тарифну політику. Більшість компаній страхували клієнтів за принципом піраміди. Це не викликало проблем, коли обсяг отриманих премій приростав на 120-150% на рік. Зважаючи на все, на зростаючому ринку мало хто замислювався про формування якісних активів.
Страховики визнають, що проблема якості активів для ринку стоїть не просто гостро - вона зачіпає практично всі СК. Більшість експертів стверджують, що близько 70% СК уже де-факто є банкрутами. "Необхідно, щоб регулятор перевірив реальність існуючих активів. Більшість СК набивали активи акціями третього-четвертого рівнів лістинга. Вони і тоді були неліквідними, а зараз, коли неліквідними стали навіть акції, які раніше показували гарні котирування, - тим більше", - впевнений пан Габідулін.
Представники великих СК згодні, що регулятору необхідно убезпечити введення нових вимог до СК від можливих судових позовів. "Ми вважаємо, що необхідно підвищити правову легітимність регулятора. Коли основні документи, якими повинні керуватися всі страховики, можна в будь-який момент скасувати і залишити ринок без регулювання, - це неправильно", - говорить Олександр Завада.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас