Мінфіну не хочуть позичати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфіну не хочуть позичати

Казна та Політика
3149
"Уряд збожеволів. Це перше, що спало мені на думку, коли я побачив, з якою прибутковістю Мінфін розміщує ОВДП", - так прокоментував аукціон з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) керівник одного з банків.
На первинному аукціоні з розміщення ОВДП Міністерство фінансів значно підвищило прибутковість держпаперів. Максимальна прибутковість ОВДП з терміном обігу 33 місяці склала 29%, а для 12-місячних облігацій - 27,5% річних.
Вперше уряд "накрутив" ставки вище 25% на позачерговому аукціоні 15 липня (річні ОВДП пропонувалися зі ставкою 27,5%), однак у цьому розміщенні взяв участь тільки один інвестор, і більшість аналітиків зауважили, що цей аукціон мав штучний характер. У той же час до середини липня Мінфін пропонував держоблігації із прибутковістю, яка не перевищує 22,5%.
Фінансисти стверджують, що 29% - це максимальна прибутковість, під яку уряд позичає гроші, за останні 10-11 років.
Всі експерти солідарні, що така небачена щедрість уряду викликана гострою нестачею грошей. "Кабміну зараз дуже потрібні кошти, і Мінфін намагається будь-якими способами залучити гроші на покриття дефіциту бюджету. А внутрішні запозичення - це один нечисленних зараз способів", - розповідає виконавчий директор "CASE Україна" Дмитро Боярчук.
За його розрахунками, дохідна частина бюджету за 6 місяців 2009 року скоротилася порівняно з аналогічним показником минулого року на 10-15%, у той час як видаткова частина, навпаки, збільшилася на 3-5%. Дефіцит держбюджету в 2009 році, за прогнозами Світового банку, складе 6% від ВВП (близько 57 млрд. грн.). Українські макроекономісти ще більш песимістичні. "Дефіцит держбюджету під кінець року може перевищити 10%", - вважає Дмитро Боярчук.
Заважають валютні ризики
Втім, інвестори і банкіри не дуже сильно заклопотані проблемами державного бюджету і не поспішають позичати гроші уряду на тривалий термін навіть під 29% річних. На аукціоні, який відбувся 20 липня, було розміщено ОВДП із терміном обігу 33 місяці всього на 24,5 млн. грн., а 12-місячних паперів - на 15,8 млн. грн.
Більшу популярність отримали "короткі" ОВДП. Папери з погашенням у жовтні цього року і максимальною прибутковістю 21% були продані на суму 359,2 млн. грн. "Попит на "довгі" ОВДП традиційно формують іноземні інвестори, а вони не купують ці папери, тому що існуючий значний ризик девальвації гривні здатний нівелювати високу прибутковість", - пояснює провідний аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Уряду не вірять
Експерти відзначають, що значно знизився попит з боку вітчизняних банків і на "короткі" папери з погашенням цього року. Так, якщо на одному аукціоні на початку липня уряду вдавалося розмістити тримісячні ОВДП на суму 800-900 млн. грн., то на останньому аукціоні попит зменшився в 2,5 рази. При цьому ліквідність банківської системи залишається на досить високому рівні - на 20 липня залишки на коррахунках банків перевищували 24,4 млрд. грн.
Аналітики пов'язують різке скорочення попиту зі зростаючою недовірою банкірів до того, що Кабмін вчасно виконає свої зобов'язання. "Протягом останніх декількох місяців Мінфін активно розміщував ОВДП із погашенням у жовтні-листопаді цього року. Імовірність того, що Мінфін не виконає свої зобов'язання щодо викупу коротких паперів, дуже велика. На ринку є думка, що уряд буде в наказовому порядку лонгувати ці папери", - розповідає Сергій Фурса.
Не виключають такий сценарій розвитку і банкіри. "Ощадбанк не зможе нескінченно викуповувати ОВДП в уряду і під їхню заставу рефінансуватися в НБУ. У держбанків і так уже всі нормативи по швах тріщать. Тому я не виключаю, що НБУ на прохання уряду буде "рекомендувати" недержавним банкам, у яких у портфелі є ОВДП із погашенням в 2009 році, погодитися на їхню пролонгацію", - зазначив заступник голови одного з банків.
Держбюджетом на 2009 рік передбачене розміщення ОВДП на суму 26 млрд. грн. (без урахування 44 млрд. на докапіталізацію банків). У цей час Мінфіну вдалося розмістити ОВДП на суму 10,2 млрд. грн. (39% від запланованого обсягу). Основним покупцем цих паперів у першій половині року були держбанки (в основному Ощадбанк). Для того щоб зацікавити недержавні банки, у середині травня Мінфін підвищив прибутковість ОВДП на 5-7 п. п. - до 20-22,5%.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас