Китайські експерти: Витік інформації у металургії загрожує безпеці Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські експерти: Витік інформації у металургії загрожує безпеці Китаю

Казна та Політика
863
Співробітники австралійської корпорації "Ріо Тінто" за підозрою в спробі розкриття державної таємниці Китаю днями були затримані китайськими органами громадської безпеки. Розкриття цієї шпигунської справи зробило ефект вибуху бомби серед транснаціональних компаній Китаю та у китайській металургійній галузі.
Насправді, шпигунські дії транснаціональних компаній у Китаї давно розглядаються як "секрет полішинеля". У серпні минулого року начальник Центру з дослідження економічної безпеки Інституту з дослідження сучасних міжнародних відносин Цзян Юн опублікував статтю та попередив, що закордонні зацікавлені групи усе більш і більш активно маневрують у Китаї та усе частіше і частіше втручаються в китайські економічні рішення. Економічний суверенітет Китаю піддається серйозним загрозам. 14 липня Цзян Юн в інтерв'ю "International Herald Tribune" підкреслив, що закордонні транснаціональні компанії в Китаї усе більш активно займаються крадіжкою комерційних таємниць, і ця ситуація ускладнюється.
На думку багатьох експертів, шпигунський інцидент із "Ріо Тінто" розкриває лише малу частину шпигунських дій іноземних компаній у Китаї.
Подібні шпигунські дії найчастіше пов'язані з корупцією китайських чиновників і старших управлінців на державних підприємствах. Звичайно іноземні компанії в Китаї за допомогою грошей заводять китайських чиновників і старших управлінських осіб підприємств у пастку.
Надані китайським органом з економічного аналізі - корпорацією "Аньбан" дані переконливо доводять, що за останні десять років кількість корупційних випадків із транснаціональними компаніями в Китаї увесь час росте. Серед розслідуваних Китаєм 500 тис. корупційних справ більше 60% пов'язані з міжнародною торгівлею та іноземними бізнесменами.
Го Цзинъї, співробітник Міністерства комерції, який був затриманий торік, це типовий приклад. За повідомленнями Го Цзинъї, який працював у юридичному департаменті Міністерства комерції Китаю, під час розробки нормативно-правових актів у сфері закупівлі іноземними інвесторами китайських підприємств він спеціально залишав "сірий вихід" для іноземців. Він "включив зелений світлофор" для поглинання і закупівлі іноземними підприємствами китайських провідних підприємств у деяких галузях, що становило величезну небезпеку для Китаю.
Повернемося до справи зі шпигунами з "Ріо Тінто". Повідомлялося, що китайська поліція в представництві компанії в Шанхаї виявила внутрішню інформацію про десятки металургійних підприємств.
Затриманий начальник представництва "Ріо Тінто" у Шанхаї Ху Шитай - китайський емігрант із австралійським громадянством. Інші три затримані співробітники "Ріо Тінто" - китайці. За інформацією експертів, Ху Шитай добре орієнтувався в металургійній галузі Китаю завдяки його дружбі з багатьма "партнерами" з китайської металургійної галузі. Говорять, що Тань Ісінь із керівництва корпорації "Шоуган", який теж перебуває під слідством, вчився з Ху Шитаєм в університеті. Користуючись дружніми відносинами, Ху Шитай дізнавався секрети про металургійну галузь Китаю.
Фахівець із конкурентної інформації та розвідки Китаю Цзоу Цзує в інтерв'ю ЗМІ відзначив, що закордонні транснаціональні компанії створили спеціальні розвідувальні відділи. Деякі іноземні середні і малі підприємства також виграють у конкуренції завдяки одержанню закритої інформації. Китайські підприємства щодо цього дуже відстають.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас