Американці навчились економити і не купувати в кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці навчились економити і не купувати в кредит

Казна та Політика
1548
Зростання безробіття в США до 9,5%, кредитна криза і найважча після Другої світової війни рецесія в економіці змусили американців погашати борги і не позичати. За підрахунками Bloomberg, в I кварталі заборгованість домогосподарств склала 128% від їхнього середнього доходу після сплати податків проти рекордних 133% в I кварталі 2008 р.
За оцінкою Goldman Sachs, сукупна заборгованість фізосіб, нефінансових організацій і урядів усіх рівнів збільшилася в I кварталі на 4,3%. Рекордне зростання на 9,9% було зафіксовано в IV кварталі 2005 р., коли вже надувалася кредитна бульбашка. Саме в 2005 р. норма заощаджень американців стала негативною (-0,5%), вони почали витрачати більше, ніж заробляють і зберігають, уперше із часів Великої депресії. Але в 1932-1933 рр. люди, що втратили роботу і дохід, залазили в заощадження, щоб просто вижити, а на початку XXI в. вони витрачали весь заробіток і неймовірно дешеві кредити на все нові і нові покупки - будинки, автомобілі, споживчі товари та ін.
Тепер економіка і споживачі пожинають плоди непомірності. Борги домогосподарств і нефінансових компаній із січня по березень скоротилися на 0,7%, це відбулося вперше з 1952 р., коли уряд став збирати відповідну статистику, говорить Ян Хетциус, головний економіст по США Goldman Sachs: "Ми ще ніколи не бачили такого (скорочення боргів)".
За даними Федеральної резервної системи США, обсяг споживчих кредитів упав у травні на 1,6% у річному вирахуванні до $2,52 трлн. А норма заощаджень досягла найвищого рівня із грудня 1993 р. - 6,9% від доходу після сплати податків.
Добробут американців з початку 2007 р. скоротився щонайменше на $15 трлн і їх поведінка, що змінилася, - більше заощаджень, менше споживання - стане "новою нормою", вважає Біл Гросс, директор з інвестицій PIMCO, найбільшої компанії світу з управління фондами облігацій. "Без апетиту", а не "приємного апетиту" - таким буде правильний опис американського споживача і значних частин світової економіки, включаючи США", - пише Гросс у липневому листі інвесторам. Ситуація ускладнюється тим, що крім офіційного безробіття сильно виросло тіньове: число працюючих неповний час або за частину заробітку виросло з 15 млн до 30 млн людей, відзначає Гросс. У результаті всіх цих процесів темпи зростання економіки в майбутньому будуть ближчими до 2%, а не звичними в недавньому минулому 3,5%, впевнений він.
"У нас було 25 років надлишків і нестриманості, від наслідків яких тепер потрібно позбуватися. Не бачу, як при цьому можна добитися таких же темпів зростання, як у ці 25 років", - говорить інвестор Джордж Сорос.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас