"Укртатнафта" втрачає татарське коріння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта" втрачає татарське коріння

Енергетика
1119
Контрольний пакет російської компанії "Татнафтопром", внесений у статутний фонд СП "Укртатнафта", може змінити свого власника вже у вересні. За повідомленням керівника казанського міжрайонного відділу служби судових приставів Діни Назіпової, її відомство завершило роботу над документами, необхідними для реалізації 73,92% акцій. Після рішення Росмайна частка в "Татнафтопромі" буде виставлена на електронні торги протягом двох місяців.
Реалізовані акції споконвічно були внеском у статутний капітал "Укртатнафти" татарського акціонера - міністерства майна і земельних ресурсів Татарстану. Однак у липні 2008 року Арбітражний суд республіки Татарстан наклав арешт на контрольний пакет. Підставою для цього став борг "Укртатнафти" за поставлену на підприємство нафту в розмірі 2,45 млрд. грн., а також 50 млн. грн. неустойки.
Заборгованість "Укртатнафти" за поставлену нафту була сформована в травні-жовтні 2007 року перед трьома полтавськими компаніями - "Таіз", "Авто" і "Технопрогрес". Пов'язані з "Татнафтою", вони поставляли нафту на "Укртатнафту" з Росії. При цьому українська сторона ставить під сумнів чистоту цих поставок. "Потрібно розібратися, куди поділися закуплені нафтопродукти або гроші, які повинні були піти в рахунок оплати", - заявляв раніше радник прем'єра з енергетичних питань Сергій Пашинський.
За словами українських акціонерів підприємства, борги за нафту могли сформуватися лише в тому випадку, якщо покупець продукції "Укртатнафти" не розраховувався з підприємством. У травні-жовтні 2007 року основним покупцем нафтопродуктів "Укртатнафти" виступала компанія "Новойл", також афілійована з "Татнафтою".
Передача боргів
Після того як про схему поставок нафти заговорили на вищому рівні в Україні, "Таіз", "Авто" і "Технопрогрес" терміново почали процес передачі права вимоги боргів "Укртатнафти" компанії "Сувар-Казань". На відміну від трьох названих вище фірм вона не афілійована з "Татнафтою". У той же час "Сувар-Казань" пов'язують з одним із керівників російського підприємства - Наілем Магановим.
Українська сторона не погодилася з легітимністю поступки права вимагання боргів. Акціонери "Укртатнафти" заперечили ці дії в суді. У вересні 2008 року Господарський суд Полтавської області визнав відповідний договір між "Авто", "Таіз", "Техно-Прогресом" та "Сувар-Казанню" недійсним. Відповідно до законодавства України (як, власне, і договорів про поставки компаніями "Авто", "Таіз" і "Технопрогрес" нафти "Укртатнафті"), поступка права вимоги може відбуватися винятково за наявності згоди боржника, тобто "Укртатнафти". У цьому випадку такої згоди не було. У березні 2009 року Верховний Суд України прийняв аналогічне рішення, яке не підлягає оскарженню.
Незважаючи на судові вердикти, Федеральний Арбітражний суд Поволзького округу Росії санкціонував процес вилучення 73% акцій "Татнафтопрому" в "Укртатнафти". А 20 травня 2009 року судовим приставом-виконавцем Казанського міжрайонного УФСП Росії Є. Коротихіна запропоновано Росмайну продати частку в підприємстві з торгів.
Експерти відзначають, що в такий спосіб Росія порушила низку міжнародних договорів. По-перше, відповідно до "Міждержавної угоди про порядок вирішення суперечок, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності комерційних структур з держав-членів СНД" від 20 березня 1992 року, учасники цієї угоди (зокрема і Росія) зобов'язані визнавати і виконувати рішення компетентних судів, що набули законної чинності. Саме такою і є постанова Верховного Суду України, прийнята в березні 2009 року.
По-друге, відповідно до міждержавних домовленостей, рішення щодо господарської суперечки, винесене судом держави-члена СНД, виконується на території іншої держави-учасника СНД без проведення процедури його визнання в судовому порядку (або, простіше кажучи - без легалізації). У випадку ж з рішеннями українських судів щодо поступки прав вимоги до "Укртатнафти" ці рішення були зігноровані.
Втрата для України
Таким чином, судячи з дій російських органів влади, можна говорити про те, що "Укртатнафта" незабаром втратить акції "Татнафтопрому". Експерти відзначають, що в цьому випадку постане під сумнівом саме існування СП. Адже частка в "Татнафтопромі" була єдиним реальним внеском Татарстану при створенні спільного підприємства. Татари обіцяли також вкладати кошти в модернізацію НПЗ, однак кошти перераховані не були. Зобов'язання з постачання нафти також не виконувалися.
Таким чином, конфлікт між акціонерами на "Укртатнафті" із продажем "Татнафтопрому" запалає ще сильніше. Українська сторона в цьому випадку має право ініціювати ліквідацію СП, а "Татнафта", мабуть, захоче зберегти свій вплив на "Укртатнафту".
Василь Петриченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас