Час скорочувати видатки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час скорочувати видатки

Казна та Політика
1360
Світовий банк (СБ) погіршив прогноз спаду ВВП України в 2009 році до 15%. Своє рішення експерти банку пояснюють погіршенням глобального економічного середовища. Так, згідно з нещодавнім звітом СБ "Фінанси глобального розвитку", глобальний ВВП у 2009 році скоротиться на 2,9% при падінні обсягів світової торгівлі на 9,7%.
За прогнозами, падіння в регіоні Східної Європи та Центральної Азії становитиме 4,7% (погіршення на 2,7 пункту відносно березневого прогнозу). На думку експертів, пристосування до нових умов у Східній Європі є особливо гострим через провал експортного попиту та стрімку зупинку припливів капіталу, що живили внутрішній попит у регіоні протягом передкризових років.
"Відповідно до умов зовнішніх ринків та розвитку внутрішньої економічної політики, ми очікуємо падіння ВВП України на 15% у 2009 році, після чого у 2010 почнеться повільне відновлення", - йдеться у звіті СБ в Україні. А після 2010 року ВВП України зростатиме щороку на 3-4%, прогнозує старший економіст СБ в Україні Руслан Піонтківський.
Разом із тим, експерти банку поліпшили нам прогноз інфляції - до 13,4%. "Тоді як інвестиційний попит та імпорт різко впали на ранньому етапі кризи, ми очікуємо подальшого коригування споживання протягом року, адже ринок праці залишається слабким і заощадження домогосподарств вичерпуються. Оскільки істотний "розрив виробництва" уможливлює більш швидку дезінфляцію, ми тепер передбачаємо зростання споживчих цін на 13,4% протягом 2009 року", - йдеться у звіті.
Утім, навіть помірковані перспективи 2009 року та можливе перевищення прогнозу 2010 року потребують виваженої економічної політики, що дозволить знижувати вартість запозичень та підтримувати обсяги рефінансування боргів, нагадують експерти банку.
На думку провідного економіста Світового банку в Україні Пабло Сааведри, виважене управління державними фінансами буде головною необхідністю макроекономічної політики. Тож державний бюджет на 2010 рік буде найбільш критичним для України, спрогнозував він днями на прес-конференції.
За словами Сааведри, Світовий банк чекає вересня для ознайомлення з проектом документа. І важливо, щоб він був "фіскально зваженим", структурованим так, аби підтримати зростання економіки. "Майбутнє України залежатиме від реформ і адекватного бюджету на 2010 рік", - додав провідний економіст СБ в Україні.
Сааведра радить українському уряду переглянути свою політику відносно витратної частини бюджету, котру він вважає "головною проблемою України". Тож, за словами економіста, про будь-які збільшення мінімальної зарплатні та прожиткового мінімуму поки не може бути й мови... "Україна не може собі зараз дозволити такі речі... Це збільшить дефіцит бюджету на 3-4% ВВП. Їх не можна буде профінансувати!" - говорить він.
Натомість варто серйозно взятися до дисбалансів пенсійної системи та енергетичного сектору, вважають у СБ. "Ці структурні дефіцити потрібно розв’язати, а субсидії та неадресні соціальні програми - реформувати, що, в свою чергу, створить фіскальний простір для таких потрібних інвестицій, - йдеться в звіті банку. - Підвищення тарифів на енергоносії має супроводжуватись реформами тарифоутворення та механізму зборів платежів теплопостачальних компаній на місцевому рівні".
Економічне відновлення потребує структурних реформ, спрямованих на підвищення продуктивності, нагадують у Світовому банку. Тож перспективи зростання економіки України у 2010 році та середньостроковому періоді значною мірою залежать від її спроможності підвищити продуктивність шляхом скасування регуляторних перешкод для входження в бізнес, зниження регуляторних операційний витрат, сприяння чесній конкуренції та демонстрації політичної волі щодо реформ у енергетичному секторі (наприклад, тарифна реформа та реформа управління "Нафтогазом") та в державному секторі (державні закупівлі, судова система, державна адміністрація та управління державними підприємствами), вважають експерти банку. Нині, на думку Пабло Сааведри, саме час для проведення цих реформ.
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас