Парламенту України пропонують встановити вікове обмеження для голови НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламенту України пропонують встановити вікове обмеження для голови НБУ

598
Парламенту України пропонують внести поправки в закон про Національний банк України (НБУ), якими передбачається, що голова Нацбанку звільняється із займаної посади при досягненні 65-річного віку. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді (№4787-1) 17 липня.
Ініціаторами законодавчого акту виступили перший заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін (фракція "Наша Україна-Народна Самооборона"), член комітету закордонних справ Олександр Стешенко (фракція "Блок Юлії Тимошенко") і член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Прокопчук (фракція "Блок Юлії Тимошенко").
Як відомо, нинішній голова НБУ Володимир Стельмах уже досяг 70-річного віку.
Законопроектом, текст якого розміщений на веб-сайті парламенту, також пропонується передбачити звільнення голови центрального банку у випадку незабезпечення протягом року стабільності гривні. При цьому поправками уточнюється, що стабільність грошової одиниці України – це забезпечення річної зміни цін на товари і послуги, цін на кредитні ресурси та курсу гривні до основних іноземних валют не більше ніж на 10%.
Документом пропонується заборонити тій самій особі працювати на посаді голови НБУ більш ніж двічі: головою центробанку зможе стати особа старша 35 років, з позитивною діловою репутацією, з вищою банківською освітою і науковим ступенем не нижче доктора наук, а також за наявності більше 10 років досвіду роботи, пов'язаної з банківською діяльністю.
Законопроектом також пропонується закріпити за Радою НБУ компетенцію встановлення і зміни параметрів валютного курсу: порушення цієї вимоги також може стати причиною звільнення голови НБУ.
Автори документа також пропонують ввести вимогу про публікацію даних про доходи, цінні папери, нерухоме і цінне рухоме майно, вклади в банках голови і членів правління Нацбанку.
Щодо правління НБУ, у законопроекті відзначається, що доступ у цей орган управління центральним банком повинен бути закритий, зокрема, для осіб, які займаються якоюсь оплачуваною роботою або входять до складу правління підприємств, що діють із метою одержання прибутку.
При цьому пропонується обмежити загальну чисельність співробітників НБУ на рівні 1500 людей.
Законопроектом пропонується зберегти за Радою НБУ право застосування відкладеного вето на рішення правління, тоді як раніше президент України запропонував законодавцям вилучити це право з відповідного переліку повноважень.
Крім того, пропонується дозволити Раді НБУ давати персональну оцінку діяльності посадових осіб Нацбанку і рекомендації щодо призначень голови НБУ або членів правління центробанку.
Щодо складу Ради НБУ, у законопроекті передбачається, що його членами не зможуть бути, зокрема, народні депутати України, члени уряду, підприємці або керівники/акціонери банків.
Проектом законодавчого акту також передбачається, що повноваження складу Ради НБУ достроково припиняються при незабезпеченні стабільності гривні.
Автори документа також пропонують уточнити поняття істотної участі, витлумачивши його як пряме або опосередковане володіння трьома і більше відсотками статутного капіталу.
Законопроектом також пропонується обмежити присутність на українському ринку банків з іноземним капіталом: участь іноземців у банківській системі України не повинна буде перевищувати 15% сукупної суми статутних капіталів і активів банків.
При цьому передбачається введення заборони на рефінансування НБУ банків із часткою іноземного капіталу на рівні понад 25%.
Крім того, пропонується введення заборони на участь у банках країни іноземним державним банкам або установам, які зареєстровані в офшорних зонах. Пропонується також заборонити входження в керівні органи українських банків громадян інших держав.
Як повідомлялося, в Україні вже діють дочки російських банків з великою держчасткою - Внешэкономбанк, Внешторгбанк і Сбербанк.
Законопроектом також пропонується скоротити перелік прийнятного забезпечення під кредити рефінансування НБУ, залишивши в ньому лише державні цінні папери і кошти на коррахунках банків.
Автори законопроекту пропонують ввести обов'язкову реєстрацію в Міністерстві юстиції нормативних актів Нацбанку: листи НБУ втратять статус обов'язкових до виконання.
Проектом законодавчого акту також пропонується ввести Нацбанк у сферу контрольної діяльності Головного контрольно-ревізійного управління України, яке підпорядковується Кабінету міністрів.
При цьому передбачається введення заборони на авансове перерахування Нацбанком у держбюджет сум перевищення його доходів над видатками.
У пояснювальній записці до законопроекту підкреслюється, що прийняття законопроекту, серед іншого, підвищить відповідальність керівників НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас