Рада директорів МВФ схвалила розподіл SDR на 250 млрд дол., Росія отримає 6,87 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада директорів МВФ схвалила розподіл SDR на 250 млрд дол., Росія отримає 6,87 млрд дол.

Кредит&Депозит
708
Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила розподіл спеціальних прав запозичення (SDR) на $250 млрд серед 186 країн-акціонерів фонду, говориться в прес-релізі МВФ. Це дозволить підтримати міжнародні резерви країн-акціонерів і забезпечить додаткову ліквідність світовій економіці, відзначається в повідомленні.
SDR будуть розподілені між акціонерами відповідно до розміру їх квот. Кожна країна зможе збільшити наявну кількість SDR приблизно на 74,13%. Росія одержить 4,4 млрд SDR, що відповідає $6,87 млрд.
SDR на суму близько $100 млрд будуть розподілені між країнами emerging markets і країнами, що розвиваються, у тому числі приблизно $18 млрд одержать держави з низькими доходами.
Рішення ради директорів повинне бути схвалене радою керуючих МВФ, голосування завершиться 7 серпня. Якщо рішення буде підтримано 85% голосів, розподіл SDR буде реалізовано 28 серпня. Принципове рішення про розподіл SDR на $250 млрд було прийнято у квітні на саміті G20 у Лондоні в рамках антикризового плану на $1,1 трлн.
Як повідомило агентству "Інтерфакс-АФІ" джерело в Мінфіні, кількість SDR, якими розпоряджаються Росія і ще близько 40 країн, може бути збільшена додатково.
За його словами, Конгрес США недавно підтримав рішення про розподіл SDR, яке було прийнято МВФ ще в 1997 році, і незабаром президент США може підписати відповідний закон. Це відкриє дорогу для одержання SDR тими країнами, які вступили у МВФ після 1981 року. Росія, яка належить до таких країн, зможе одержати SDR ще приблизно на $1,8 млрд.
МВФ із часу свого створення проводив лише два розподіли SDR - в 1970-72 роках (на 9,3 млрд SDR) і в 1979-1981 роках, після чого кількість розподілених SDR склала 21,4 млрд.
Країни, що вступили у МВФ після 1981 року, а це більше однієї п'ятої від числа всіх акціонерів, дотепер не одержали SDR. МВФ в 1997 році схвалив спеціальний розподіл SDR, у результаті якого ці країни одержали б свою частку SDR, а загальна кількість спеціальних прав запозичень, отриманих акціонерами, подвоїлася б і склала 42,8 млрд.
Щоб це рішення було реалізовано, його повинні були підтримати три чверті країн-акціонерів, що мають 85% голосів. Однак США, які мають майже 17% голосів у МВФ, дотепер рішення не схвалили.
МВФ створив SDR в 1969 році як актив, у якому країни-члени фонду могли б тримати частину своїх міжнародних резервів. Однак після колапсу Бреттон-Вудської системи і переходу основних світових валют на плаваючі курси основна роль SDR була зведена до використання в ролі одиниці розрахунків МВФ із іншими міжнародними організаціями. Вартість SDR визначається на основі кошика 4 світових валют - долара США, євро, фунта стерлінгів і ієни. SDR розподілені між акціонерами відповідно до квот.
Заступник директора департаменту міжнародних фінансових відносин, держборгу і держфінактивів Мінфіну РФ Андрій Бокарєв пояснював, що фактично SDR - це записи на рахунках акціонерів у МВФ. Країни, якщо буде потреба, можуть безкоштовно одержувати у фонду валютні кошти, еквівалентні обсягу SDR на своїх рахунках. Наприклад, SDR використовуються для підтримки економіки і платіжного балансу. Крім того, акціонери можуть надати SDR у кредит фонду для наступного надання позик іншим країнам. При цьому МВФ платить своїм кредиторам відсотки за користування SDR.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас