"Ъ": Металурги наростили обсяги виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Металурги наростили обсяги виробництва

843
Виробництво сталі в Україні в липні поточного року в порівнянні із травнем збільшиться на 14%, до 2,65 млн т, заявив міністр промислової політики Володимир Новицький. "Очікуємо, що завдяки пожвавленню зовнішніх ринків, зростанню обсягів продажів і ціни на продукцію, істотному звільненню товару зі складів липень для металургів буде одним із найуспішніших місяців року", - повідомив він в інтерв'ю урядовій газеті "Урядовий кур'єр".
За словами міністра, липневий прогноз виплавки сталі базується на підсумках роботи метпідприємств у першій декаді місяця. Він також відзначив, що запаси українського металу в портах скоротилися в листопаді 2008 року, коли був пік кризи, майже в 2,2 рази, до 670 тис. т.
Виходячи із прогнозних показників виплавки сталі в липні, вона буде нижчою 38,5% у порівнянні з липнем минулого року. А в I півріччі виплавка сталі скоротилася на 38,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Але на минулому тижні середнє завантаження сталеливарних потужностей в Україні склало 66,2%, що є абсолютним максимумом з початку року, відзначають у ДП "Укрпромзовнішекспертиза".
"На сьогоднішній момент можна говорити про стабілізацію ситуації в галузі", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда. У січні-червні виробництво рідкої сталі в Україні збільшилося з 2,12 млн т до 2,34 млн т, проти 1,6 млн т у листопаді 2008 року в розпал кризи. "Поліпшення очевидне: з мінімальних показників у березні-квітні ціни на напівфабрикати і прокат виросли на 15-30%. Тоді ж почало спостерігатися зростання попиту на квадратну заготовку і довгомірний прокат на Близькому Сході, що позитивно позначилося на українському експорті цих товарів", - відзначає аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун.
Голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко відзначає, що в II кварталі суттєво збільшилася кількість замовлень. Але директор дивізіону сталі і прокату "Метінвест Холдингу" Джек Маклахлан вважає, що поки можна говорити лише про технічне поліпшення попиту на металопродукцію: "Фундаментальних змін немає: якесь поліпшення відбувається за рахунок відновлення складських запасів продукції. Цього недостатньо".
Перший заступник голови правління "Запоріжсталі" Олександр Путнокі вважає, що в 2009 році ситуація в ГМК навряд чи зміниться. "Переломним моментом висхідного тренда може стати серпень-вересень. Цьому буде сприяти зниження активності з боку Близького Сходу в період святкування Рамадана", - говорить він.
А Сергій Гайда з Dragon Capital пояснює збільшення цін і виробництва металу в Україні зараз сезонним фактором. "Сприяти процесу якнайшвидшого виходу підприємств ГМК України із кризи може поліпшення економічної ситуації у світі в цілому, а головне, відновлення промислового виробництва в головних регіонах-імпортерах українського прокату: на Близькому Сході та у Середній і Південно-Східній Азії", - вважає він.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас