Песимізм стабілізувався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Песимізм стабілізувався

1693
Песимізм стабілізувався, хоча до поновлення зростання ще далеко. Про це говорять результати чергового щоквартального опитування "Ділові очікування підприємств України", проведеного Національним банком.
Українські компанії поліпшили оцінки поточного фінансово-економічного стану, повідомив у п'ятницю НБУ. У другому кварталі у вибірку Нацбанку потрапило 1271 підприємство.
Баланс очікувань (перевага убік песимізму.- ред.) виріс із -30,4% у першому кварталі до -0,2% у другому. Однак третій квартал поспіль оцінка залишається негативною. "Основними причинами є зменшення економічної активності через зниження попиту і нестачу обігових коштів на тлі економічної кризи",- зазначено у звіті.
За даними дослідження, пік песимізму припав на перший квартал цього року. Тоді підприємств, які оцінювали свій стан негативно, було на 27,8% більше, ніж оптимістів. За підсумками другого кварталу ця різниця скоротилася до 17,7%. Оптимістів не додалося - виросла кількість тих, хто вважає, що далі ситуація не поліпшиться, але й не погіршиться.
За різними секторами економіки та ж картина. Абсолютно у всіх галузях песимізм зменшився, хоча ще переважає. Найбільш похмуро сприймають своє поточне становище будівельники (перевага убік негативу становить 33,3%), видобувні компанії (27,7%), а також постачальники електроенергії, води і газу (27%). Найбільш оптимістичними є компанії, які працюють у сільському господарстві (перевага негативу на 11,8%), а також у гуртовій і роздрібній торгівлі (12,6%).
Економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов скептично сприймає позитив, випромінюваний НБУ. Він вважає, що потрібно чітко усвідомити, у який часовий період були опитані респонденти.
"Щодо цього дослідження, то опитування проводилося 15-30 травня, а це найбільш переповнений оптимізмом період року на сьогоднішній день. Україна щойно отримала другий транш від МВФ, курс гривні напередодні проведення опитування зміцнився з 8 грн./$1 до 7,6 грн./$1, темпи інфляції низькі, більшість аналітичних організацій переглядають свої прогнози в ліпший бік. При цьому дані щодо ВВП за перший квартал ще не були опубліковані",- нагадує експерт.
Тому, вважає пан Блінов, відповіді респондентів потрібно аналізувати враховуючи загальне оптимістичне тло, яке превалювало тієї миті. Сьогодні, коли обмінний курс знову наблизився до оцінки 8 грн./$1, настрої серед респондентів напевно інші.
"Насамперед, вищезазначене стосується таких оцінок респондентів, як курсова стабільність, загальна економічна ситуація та інфляційні настрої. При цьому ситуація із виключно мікроекономічними оцінками, які стосуються безпосередньо стану справ на опитуваних підприємствах, не відчула кардинальних поліпшень. Певне поліпшення таких показників обумовлене тим, що підприємства поступово пристосовуються до кризи",- вважає пан Блінов.
На підтвердження він наводить деякі дані дослідження. Наприклад, кількість підприємств, що очікують скорочення свого персоналу в найближчі 12 місяців, знизилася з 41,8% до 27,8%. Однак це пояснюється, швидше за все, тим, що більшість це вже зробили - достатньо порівняти безробіття на рівні 7,1% у першому кварталі 2008 р. і 9,5% у першому кварталі поточного року.
"Варто також відзначити, що дотепер не сформований оптимістичний баланс очікувань щодо поліпшення фінансово-економічного стану підприємств у найближчі 12 місяців. А що стосується динаміки обсягів збуту в найближчі 12 місяців, очікування залишаються глибоко песимістичними. Так що говорити про перехід настроїв українського бізнесу на нову хвилю зростання передчасно",- резюмує Олексій Блінов.
Є і альтернативна точка зору. "Якщо взяти дані за червень, то за всіма показниками роботи економіки спостерігається невелике поліпшення. Це ще не означає, що почалося зростання. Але вже є відчуття, що нижче, ніж у травні, падіння не передбачається. Усі розуміють, що вічно криза тривати не буде, і починають працювати в нових умовах",- розповів керівник відділу аналізу фінансових ринків "ING Банку (Україна)" Олександр Печерицин.
Але навіть якщо так, швидкого поліпшення майже ніхто не очікує. Основна причина такого песимізму - незначний попит на ринках. У наступні 12 місяців більшість компаній усе ще очікують зниження обсягів реалізації продукції. "За видами економічної діяльності найнижчими були оцінки підприємств будівництва і виробництва та розподіли електроенергії, газу і води. У них баланси очікувань склали -78,1% і -61,5%",- зазначено у звіті НБУ.
Позитив лише в тому, що відносно майбутніх продажів перевага песимістів зменшилася з 73,4% до 55,3%. Серед експортерів негативізм скоротився з 67,1% до 51,9%. Ще одне спостереження - вироблені товари майже не затримуються на складах.
Дослідження НБУ підтверджує тези експертів - за великим рахунком, підприємства вже скоротили свої витрати і пристосувалися до нових умов. На 22% виросла кількість підприємств, у яких потужності завантажені не повністю. Більша частина опитаних збирається знижувати ціни на свою продукцію (перевага песимістів становить 41,3% проти 25,2% у першому кварталі). Причому більше за інших готові робити знижки будівельники, аграрії, переробники, транспортники і зв'язківці.
У таких умовах вкладати гроші у власний розвиток більшість компаній не збираються, наймати нових працівників - теж. Знижується і потреба підприємств у кредитах. "Респонденти прогнозують зростання потреби в позикових коштах у наступні 12 місяців. Однак упевненість у необхідності запозичень зменшувалася другий квартал поспіль: баланс відповідей склав 18,2% проти 27,1% у першому кварталі",- відзначили в НБУ.
Найменше кредити сьогодні потрібні будівельникам, транспортникам, зв'язківцям і представникам торгівлі.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас