Експерт: Гривня продовжить знецінюватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Гривня продовжить знецінюватися

Валюта
18944
Тенденція до девальвації гривні, яка спостерігалася минулого тижня, може зберегтися, прогнозує Олексій Савченко, начальник казначейського управління ПУМБ. За словами експерта, основними факторами, які можуть вплинути на цей процес, є дії і заяви Національного банку.
У понеділок, 13 липня, ринок був відкритий показниками 7,75 грн за долар, а вже до п'ятниці опустився до 7,9-8,0 грн за долар США. Підвищення безготівкового курсу привело до подорожчання долара в обмінниках, говорить Савченко. При цьому в східних регіонах долар коштує дорожче, ніж у центральних. "Так чи інакше, рух вгору має системний характер", – стверджує аналітик.
Причиною знецінювання гривні експерт називає "затаєний" попит на валюту, який в Україні завжди був присутній. Природно, у зв'язку з тим, що ринок "пішов униз" і досяг позначки 7,6 грн за долар, багато подумали, що падіння буде ще більш глибоким. "Коли ми зупинилися на показнику 7,6 грн за долар, і це задовольняло інтерес покупців, ринок, безумовно, прореагував зростанням", – відзначив Савченко. Аналітик підкреслює, що невеликі обсяги українського ринку і менш активна робота його операторів у літній сезон сприяли хаотичному зростанню готівкового ринку.
"Усі ми пережили девальвацію осені і зими, в усіх у пам'яті свіжі коливання на 1 грн. протягом одного дня. Тому ті, хто замислювався про купівлю валюти раніше, зараз почали судорожно це робити, тим самим "штовхаючи" ринок ще далі. Якщо на початку тижня Нацбанк продавав валюту, то наприкінці тижня проведення аукціонів дозволяло йому не виходити із продажами. Природно, це також не мало позитивного впливу на ринок", – заявив Олександр Савченко.
Нагадаємо, до кінця минулого тижня гривня відносно долара знецінилася на 11 копійок. НБУ в атаці на національну валюту звинуватив комерційні банки.
Валерій Литвицький, керівник групи радників голови НБУ повідомив, що девальваційний тиск на гривню підтримується діями групи банків, які прагнуть заробити на ослабленні національної валюти.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас