"Ъ": Європа читає "Нафтогазу" дотації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Європа читає "Нафтогазу" дотації

Енергетика
648
Європейські банки заявили, що не дадуть НАК "Нафтогаз України" коштів, необхідних для закупівлі газу, якщо компанія не відмовиться від дотування продажу палива теплокомуненерго. Реформа вітчизняної системи теплопостачання необхідна, але може викликати дворазове зростання тарифів на опалення і гарячу воду для населення, попереджають експерти.
Європейські банки - потенційні кредитори НАК "Нафтогаз України" - вимагають, щоб ціни на газ у країні не дотувалися з держбюджету, заявив у п'ятницю офіційний представник Єврокомісії Марк Грей. За його словами, рішення щодо виділення кредиту буде прийняте після того, як Україна назве терміни відмови від дотацій.
"Єврокомісія і міжнародні фінансові інститути попросили Україну надати детальніший графік проведення реформ",- повідомив пан Грей.
З держбюджету зараз дотується різниця між ціною купівлі газу теплокомуненерго (ТКЕ) в "Нафтогазу" (1176 грн або близько $153,7 за тисячу кубометрів) і ціною закупівлі монополією палива в Росії (середньорічна ціна - $228 за тисячу кубометрів). У Нацкомісії регулювання електроенергетики вважають, що питання підвищення цін на газ для ТКЕ може бути розглянуте до кінця року. А глава комісії Валерій Кальченко в п'ятницю заявив, що поточний рівень цін на газ для населення і ТКЕ давно "не має економічного обґрунтування".
Втім, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко висловила сумнів у тому, що зростання цін на газ відбудеться цього року.
Не живіть чутками. Я пропоную дочекатися підписання меморандуму, тоді буде ясно, є там підвищення чи ні",- сказала вона. Отримати коментар "Нафтогаза" вчора не вдалося.
Із проханням дати кредит на закупівлю газу в розмірі $4 млрд НАК "Нафтогаз Україна" звернулася до Єврокомісії в червні. У комісії тоді відмовили у виділенні коштів, пообіцявши допомогти в організації переговорів з великими європейськими банками.
Переговори ведуться дотепер. Раніше Україна вже обіцяла МВФ в обмін на кредит до кінця року підвищити ціни на газ для населення на 20%, повідомляв заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак. Ціна на паливо для цієї категорії споживачів також нижче собівартості, уважають в "Нафтогазі".
Підвищення ціни на газ для ТКЕ до рівня, необхідного для відмови від дотацій, призведе до дворазового зростання тарифів ТКЕ на гарячу воду і опалення для населення, підрахував заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. "Зараз рівень розрахунків населення перед ТКЕ не перевищує 85%. Коли ціни підвищаться вдвічі, він упаде до 60-65%",- вважає член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб. Рівень розрахунків ТКЕ перед "Нафтогазом" може бути ще нижчим. У I півріччі рівень розрахунків ТКЕ перед "Газом України", за даними компанії, склав 74%.
"Коли рівень розрахунків населення впаде, цей розрив ще більше зросте. 'Нафтогаз' у фінансовому плані тільки постраждає - борги ТКЕ перед ним збільшаться",- вважає Сергій Тулуб.
Серед варіантів вирішення проблеми в Єврокомісії називають введення розподільних рахунків при розрахунку за газ, коли кошти, які населення платить за гарячу воду і опалення, у першу чергу будуть надходити НАК "Нафтогаз України" у рахунок оплати газу, говорить Марк Грей. А начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеін вважає, що "Нафтогаз" буде змушений увести для ТКЕ стовідсоткову передоплату за газ. "Саме так працює європейський газовий ринок",- підкреслює експерт.
На думку аналітика ІК Dragon Capital Олени Бєлан, зростання тарифів на гарячу воду і опалення для населення істотно прискорить інфляцію, тому що теплова енергія складає значну частку в комунальних платежах. У цілому за рік інфляція може прискоритися на 1,2%.
"Однак у 2010 році ми очікуємо гальмування зростання цін - до 11% (без урахування цього підвищення.- ред.), а головне, такий крок дозволить нарешті збалансувати місцеві бюджети, які зараз є заручниками отримання субвенцій з держбюджету",- говорить пані Бєлан.
Олег Гавриш, Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас